Prémium

A jövő örökségét építi két magyar tervező (x)

Portfolio
Az elmúlt évtized világgazdasági újrarendeződésének pozitív mechanizmusai mellett, mint a növekvő beruházások, lakásépítések és infrastruktúrafejlesztés, komoly kihívásokat is hoztak a piaci szereplőknek. A most tapasztalható helyi és globális gazdasági környezet, a munkaerőhiány és az ehhez szorosan kapcsolódó szakmai kompetenciák meglehetősen kritikus szintre kerültek az építészeti tervezésben is, mégis új gondolatok és inspirációk jelentek meg ebben a szektorban. Fontos beszélni erről, mert ez a jelenség épített környezetünkre, városaink arculatára és így mindannyiunk vizuális kultúrájára hatással bír.
Az építész szakmára kiemelten igaz az, hogy minden részletnek megvan a maga szerepe és azoknak a helyén is kell lenniük. Minden összefügg mindennel: a térbeli világ, ami az építészek munkája következtében láthatóvá válik, már a kezdetek óta meghatározza mindennapjainkat. A vizuális környezet fejlődésével nemcsak az üzleti befektetők, de a magánszektor is egyre jobban értékeli a magasabb építészeti minőséget. Azt persze mindenki tudja, hogy a piacon megtalálható sztenderdizálás, sematizálás és profithajsza még bőven meghatározói a piaci jelenlétnek, mégis két magyar tervező úgy gondolta, hogy érdemes fellépni azokkal a jelenségekkel szemben, amelyek gyengítik a hozzáadott értékek kifejezésre jutását. Idealizmus vagy úttörő gondolkodás? A nemzetközi építész tervező iroda, a Group Dyer magyar vezetői szerint egyik sem. Inkább egy cél, hogy az értékálló dolgok valóban keretrendszert adjanak a jövőbe mutató tervezéseknek.

A jövő örökségét építi két magyar tervező
A Group Dyer építészeti és design stúdió első irodáját 1964-ben alapította Cheltenham-ben, és napjainkra már több európai stúdióval rendelkezik. Hazai körökben még mindig kevésbé ismert, de meghatározó módon 2010-ben Budapesten is alapítottak egy irodát Deilinger Tamás és Domokos Balázs vezetésével. A két dinamikus magyar építész példaértékű hozzáállásával és profizmusával rendkívül sokszínű portfoliót épített fel, de egyúttal jó érzékkel is válogatnak a különböző méretű és típusú projektek között. Ők irányítják a cég kreatív központját Budapesten és társként a londoni és moszkvai irodát. A szigetországi boutiqe projektek és a kelet-európai (elsősorban oroszországi) projektek tervezéseit itthonról látják el és mindeközben egyre több hazai projektet is a referenciáik között tudhatnak. A legutóbbi sikerük, a fővárosban most épülő, 55 ezer négyzetméteres és ezzel a budai oldal legnagyobbjának számító bevásárlóközpont belsőépítészeti kialakításának tervei. Az ország első okos plázájának teljes belső megtervezése és az átriumokban található közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős médiafelület kialakítása a Group Dyer nevéhez kötődik.

A jövő örökségét építi két magyar tervező

Az Etele Pláza Magyarország harmadik legnagyobb bevásárlóközpontja lesz, 55.000 m2-en. Része annak az Dél-Buda Városközpontot érintő fejlesztéssorozatnak, ahol egy európai szintű városrész formálódik. Három szinten vásárlási és kikapcsolódási lehetőséggel, egy teljes szinten food courttal, éttermekkel, kávézókkal, a legfelső szinten pedig mozival. A belsőépítészetben egy egységes, de rendszerében folyamatosan változó design jelenik meg (amely végigfolyik a tereken), kiemelt fókuszban az átriumokkal. A belsőkben megjelenő zöldfelületeknek, tematikus részek, a signage-navigációs rendszer ill. a kapcsolódó smart applikáció komfortossá és kiválóan használhatóvá teszi azt vásárlói számára, Magyarország egyik legmodernebb kereskedelmi épületévé téve azt.



A jövő örökségét építi két magyar tervező
Igényes és magas építészeti minőséget valójában nehéz hitelesen képviselni a gyorsfogyasztáshoz szokott világban. A minőség hátrányára gyorsan épülő terek nem tartoznak a Group Dyer által képviselt értékek közé. Ugyan 2010 óta aktív jelenlévők a hazai piacon, mégis leginkább a moszkvai nagyléptékű projektek és a nyugat-európai butik megrendelésekre koncentráltak és ezek jellemezték repertoárjukat. Aztán az ingatlanpiac változásával a befektetői igények is változtak. Ez egy konstans jelenség, de fontos, hogy ezt egy építésziroda is felismerje és alkalmazkodjon. Mára Tamás, Balázs és csapatuk mögött olyan tapasztalat és know-how áll, ami nemcsak az általuk tervezett életterekben teljesedik ki, hanem az általuk képviselt értékekben is. Elsődleges céljuk, hogy ne csak papíron valósítsák meg a “Designing your future" üzenetet, hanem előre mutató módon, épületeikkel hatással lehessenek a tágabb értelemben vett épített környezetre is, és a nagyobb fejlesztő cégek mellett olyan magánemberekkel is dolgozhassanak, akik nem csupán építeni akarnak valamit, hanem víziói is vannak.

A "Legjobb európai high-rise lakóépület" kategóriában díjnyertes Prime Park - moszkvai “lakónegyed" tervezését nemrég fejezték be. Ez a projekt jelenleg Moszkvában épül és példaértékű mind építészeti, mind a piacon elfoglalt helyét tekintve. Ahogy a befektetők is jellemezték: “minőségben elsőosztályú, kategóriájában pedig mintaértékű fejlesztésről van szó". A szakmai körökben is ismertté vált projekt során egy olyan koncepció lefektetésén dolgozott a magyar építész csapat, ami megoldásaiban, a használt anyagokban alkalmazkodik a helyi lehetőségekhez, mégis összességében a térszervezésének, a felületek gondos megformálásának, a használó maradéktalan kiszolgálásának köszönhetően nemzetközi minőséget tesznek elérhetővé a jövőbeni lakók számára. “Egy épületnek nem drágának, jónak kell lennie" - vallják. Elmondható, hogy Moszkva igazán nagy kihívás volt számukra, de megvalósításban szinte 100%-ban el tudták érni a szakmai értékrendjük által diktált szintet: gyakorlatilag egy korszak- és piac meghatározó kereskedelmi épület után (OZ Mall) egy mérföldkőnek számító lakófejlesztéssel (Prime Park) az orosz piacra általában jellemző minőségi korlátokat bontották le, így teremtve új építészeti minőséget a jövő generációinak.

A jövő örökségét építi két magyar tervező
Hogyan lehet eljutni ilyen projektek vezényletéig Magyarországról? Nincs biztos recept, de gyanítható, hogy rájuk is igaz a mondás: a nagy sikerekhez nem kell más, csak összefogás. No és persze nyelvtudás. Ha a megfelelő emberek egymásra találnak és összefognak, és ugyanazon értékek mentén ugyanaz a cél hajtja őket, akkor ketten együtt már hegyeket tudnak megmozgatni. A magyar és nemzetközi csapat is kiváló munkát végez, ahol a képességek inkább összeszorzódnak, mint összeadódnak. A Group Dyer igazgatói, Tim Hampson, Philip Ball, Tamás és Balázs hisznek abban, hogy az építészeti stúdió minden egyes tagjának személyisége, szenvedélye és szakmai erőssége tükröződik vissza a tervezésekben. Hosszútávon a kulcsszemélyek tudják igazán sikeressé tenni a vállalatokat.

Ma már kérdés nélkül, rendkívül színes portfólióval rendelkeznek: a Budapest belvárosát színesítő építészeti munkáktól kezdve az UNA St. Ives Hotel Resortig (amely friss projektként Anglia egyik következő nagy üdülőresortja lesz a csodás Cornwallban), vagyis a magyar piac bővítése mellett a jellegzetesen letisztult modern angol építészet is a repertoár része. A multikulturális tapasztalat rendkívüli rugalmasságot ad a csapatnak mind menedzsmentben, mind tervezésben, mind az árakat tekintve. A sztereotípia, ami arról szól, hogy magyar piacra nemzetközi építész céget behozni túlságosan költséges mulatság, már régen megdőlt. A projektek léptéke és mérete, a feladatok sokszínűsége ugyanis minden egyes esetben egyedi megoldásokat követel. A hazai és nemzetközi árazás ma már összhangba került, emellett a nemzetközi kapcsolatok további előnyt jelentenek.

A budapesti irodában az elmúlt 9 évben számos különböző funkciójú és léptékű projekt került megtervezésre, az épülő vagy nemrég megvalósult projektek volumene pedig meghaladja az 1 millió négyzetmétert. Az elmúlt évek egyik legnagyobb és legfontosabb munkája az Oz Mall folytatása és az Etele Pláza, valamint a már említett angol üdülőresort. Természetesen nem feltétlenül a megépített négyzetméterek száma miatt lesz egy építész-tervező iroda szakmailag igazán “nyomot hagyó". S az is csak ritkán alakul úgy, hogy egy teljes csapatnyi ember London-Budapest-Moszkva tengelyében valóban a minőség- és értékelvű gondolkodást erősíti. A Group Dyer, élén két angol és két budapesti építésszel, a társadalmi felelősségvállalást helyezik előtérbe. Tamás és Balázs szerint ugyanis csakis annak van értelme, ha a gyermekeink és unokáink által használt épületeket úgy tervezik, hogy valóban egyfajta örökséget adhassanak az épített világnak.


A jövő örökségét építi két magyar tervező




(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek