Évek óta erősödik a kkv szektor az NHP-nak köszönhetően (x)
Prémium

Évek óta erősödik a kkv szektor az NHP-nak köszönhetően (x)

PR cikk
A koronavírus-járvány idején is segít a jegybank konstrukciója

A hazai kkv szektor támogatására indította el 2013-ban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramot (NHP), amely célzott monetáris politikai eszközként stabilizálta, majd 2015-re növekedésbe fordította a hazai kkv szektor hitelezését, ezzel elősegítve a gazdasági növekedést. A koronavírus-járvány által sújtott vállalkozások megerősítését is célozva indult el a program legújabb szakasza, az NHP Hajrá, amely iránt már most jelentős érdeklődés tapasztalható.

Hitelezési fordulat a kkv szektorban

A Növekedési Hitelprogram előtt, 2009 és 2013 között évente 4-5%-kal esett vissza a hitelezési volumen, amely a leginkább a kkv szektort sújtotta. Az MNB a vállalatok versenyképességének javításáért indította el 2013-ban a Növekedési Hitelprogramot, ami hozzájárult a hitelezési fordulat megvalósulásához. A program elindítását követően a kkv-hitelezés korábban tapasztalt visszaesése megállt, majd 2015-től fokozatosan emelkedésnek indult és 2016-ban már a hosszú távon fenntartható gazdasági növekedéshez szükségesnek tartott 5-10% közötti sávba került. Ekkor a piaci alapú hitelezés is felélénkült. Az NHP az elmúlt években mind a kkv-k, mind a pénzügyi intézmények által jól ismert és kedvelt konstrukcióvá vált.

Megszerették a vállalkozások az NHP-t

Az Növekedési Hitelprogram konstrukció fix kamatozással és hosszú futamidőre nyújt finanszírozási lehetőséget a kkv-k számára. Az NHP eddigi szakaszaiban legnagyobb arányban a mezőgazdasági, feldolgozóipari és kereskedelmi ágazatba sorolt vállalkozások vettek részt, tehát a korábban sérülékenyebbnek számító területeken működő cégek. A program eddigi szakaszaiban mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvező hitelt kapott 50 ezer vállalkozás beruházásra, fejlesztésre, vagy forgóeszköz-finanszírozásra.

NHP Hajrá a koronavírus-járvány negatív hatásai ellen

Az NHP Hajrá konstrukció 1500 milliárd forintos keretösszeggel biztosít segítséget a járvány által sújtott kkv szektornak az újbóli megerősödésért és további növekedésért. Az NHP Hajrá keretében igényelhető kölcsönök garantálják a vállalkozások számára a hosszú távú kiszámíthatóságot és anyagi biztonságot a futamidő végéig fix, maximum 2,5% kamattal. A 10 napos hitelbírálati időnek köszönhetően pedig gyorsan forráshoz juthatnak a cégek, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos az üzleti tevékenység folytatásához.

Már az indulást követő első hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a cégek oldaláról az NHP Hajrá iránt, amit a kkv-hitelezésben aktív bankok mindegyike felvett már a termékkínálatába. A program indulásától számított bő 2 hónap alatt több mint kétezer szerződés jött létre a kereskedelmi bankoknál  már több mint 120 milliárd forintnyi összegben. A 9 legnagyobb hazai kereskedelmi bank pedig év végéig kb. 1000 milliárd forintnyi szerződés megkötésére számít. Az NHP igénylése előtt érdemes több hitelintézetnél is érdeklődnünk, hogy az ajánlatok összehasonlításával biztosan a legkedvezőbb konstrukciót kapjuk!

(x)

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13