10_NHP 2020 nar_Portfolio_GettyImages-106451964
Prémium

Bővültek az NHP Hajrá felhasználási lehetőségei (x)

PR cikk
Társasházi beruházásokra is felhasználható az NHP Hajrá
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Idén áprilisban indította el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogramjának legújabb szakaszát az NHP Hajrát, amely iránt már az első napoktól nagy az érdeklődés a vállalkozások részéről. Annak érdekében, hogy a konstrukció még szélesebb körben támogassa a kkv-k kedvező forráshoz jutását és ezzel a gazdaság élénkítését, az MNB júliusban a hitelcélok kibővítéséről döntött.

Az MNB által 2013-ban indított Növekedési Hitelprogram (NHP) fontos szerepet játszott abban, hogy növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, amivel a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is jelentős hatást gyakorolt. A program több szakaszban indult, mindig más feltételekkel, de összesen eddig mintegy 3600 milliárd forintnyi forrást juttatott több, mint 50 ezer vállalkozásnak.

Segítség a járvány által sújtott vállalkozásoknak

Az NHP Hajrát a jegybank a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítására indította el áprilisban, amely 1500 milliárd forintos keretösszeg kihelyezésével kíván segíteni a hazai vállalkozásoknak. Az NHP Hajrá a – kereskedelmi bankok közvetítésével - a piac egyik legkedvezőbb vállalati hiteltermékeit biztosítja: az 1 millió és 20 milliárd forint között igényelhető összeget legfeljebb 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamattal nyújthatják a hitelintézetek, csupán kéthetes elbírálási periódus után.

Az NHP Hajrát már az indulásakor is széles körben fel lehetett használni: beruházási célok megvalósítására; korszerűsítésre; fejlesztésre; munkabér kifizetésére; hitelkiváltásra; forgóeszköz finanszírozásra; cégvásárlásra. A program hamar népszerűvé vált a kkv-k körében, és június végéig több mint 2200 szerződés jött létre mintegy 123 milliárd forintnyi összegben. Az MNB, hogy még több vállalkozást be tudjon vonni a kedvező finanszírozásba, júliustól bővítette az NHP Hajrán belül folyósított hitelek felhasználhatóságát.

Bővülő lehetőségek

Ezentúl a hazai cégek rugalmasabban használhatják fel az NHP Hajrá hiteleket külföldi terjeszkedésükhöz, beruházásaikhoz, ami elősegíti, hogy a magyar vállalkozások külföldről hozzanak haza tőkejövedelmet. A felvehető forgóeszközhitel összegét korlátozó szabály is módosult, hogy még rugalmasabban szolgálja a kkv-k igényeit. Továbbá az EU-s támogatások előfinanszírozása mellett lehetőség nyílik hazai támogatások előfinanszírozására is. Az MNB az NHP Hajrá keretében lehetővé teszi társasházak, lakásszövetkezetek korszerűsítési, energiatakarékossági beruházásainak finanszírozását is. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél hamarabb forráshoz jussanak, az MNB ellenőrizni fogja, hogy a hitelintézetek betartják-e a kéthetes hitelbírálatra vonatkozó előírást.

A Növekedési Hitelprogramban kizárólag a törvényben előírt feltételeknek megfelelő, belföldi székhelyű kkv-k vehetnek részt. NHP hitelt igényelni kizárólag a kereskedelmi bankoktól lehetséges, melyek mindegyike egyedi rendszer alapján bírálja el a beérkező kérelmeket, ezért érdemes több pénzügyi intézménynél is érdeklődni, a legkedvezőbb konstrukció megtalálásához.

(X)

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
11_NHP 2020 nyar_Portfolio_GettyImages-497692630