Prémium

Matematikusok hálózata segíti az ipari innovációs projekteket (x)

PR cikk

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában. Egy most záruló, közel 1,4 milliárd forintos európai uniós projekt egyik eredményeként olyan one-stop-shop szolgáltatási szervezetet hozott létre a HU-MATHS-IN alkalmazott matematikus kutatókat tömörítő hazai hálózat, amely egyablakos kapcsolatot jelent a vállalatok és a matematikusok között. Az elmúlt három évben negyvennél több, elsősorban jármű- és egészségipari projekt bizonyította a modell sikerességét.

3D kipufogó
Matematikai saját fejlesztésű, GPU-n futo gyors szoftver eredménye 3D kipufogo szimuláciojára (Constans M, Horváth Z., SZE)

Az Audi, a Bosch, a Mol, a Takeda, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak néhány azok közül a nagy cégek, illetve szervezetek közül, amelyek az elmúlt években igénybe vették egy-egy megoldandó feladathoz az EU-MATHS-IN magyarországi szervezete, az országszerte hét egyetem (BME, DE, ELTE, OE, PE, SZE, SZTE) és két kutatóintézet (Rényi, SZTAKI) 150 matematikusát tömörítő HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltató Hálózat segítségét.

A HU-MATHS-IN három tagja, a győri Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem most záruló, 2017 és 2021 között megvalósult, „A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése”című, EFOP-3.6.2-16-2017-00015 azonosítószámú projektjében az ipari szereplők által definiált és értékelt célzott alapkutatási, rövid idejű projekteket futtattak az egész hálózat alkalmazott matematikusai, más területek kutatóit – pl.: informatikusokat – is bevonva.

Dr. Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az általuk alkalmazott matematikai kutatási módszerek, mint a modellezés, a szimuláció, az optimalizáció, a gépi tanulás, vagy épp a mesterséges intelligencia szinte bármelyik ágazatban felhasználhatók. Az ő vezetésével például egy olyan innovációs projekt zajlott az Audi számára, amelyben az autókipufogók zajosságának kiszámítására dolgoztak ki számítógépes szimulációs módszertant. Az új modell az eddigi state-of-the-art-nál pontosabban, lényegesen rövidebb idő alatt képes a tervezési fázisban eredményeket mutatni.

De az egészségiparban a rák ellenes kutatásokban is nagy szerepet játszik a matematika. A projekt keretein belül a Debreceni Egyetem kutatói például olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettek a laikusok számára, amely képes diagnosztizálni egy bőrelváltozásról, hogy az kóros-e, és érdemes-e miatta mielőbb szakorvoshoz fordulni. Emellett a méhnyakrákszűrés részét képező citológiai vizsgálat felgyorsításán és pontosításán is dolgoznak az ipari matematika eszközeivel.

A Szegedi Tudományegyetemen a skizofrénia korai diagnosztizálására dolgoztak ki modelleket a projektből finanszírozva, de más ágazatokat érintő kutatások is folytak: így a tejelő tehenek termelékenységi mutatóinak javításával és az optimális stancolási technológiák automatizálásával kapcsolatban.

A hálózat többi egyetemének, intézetének kutatói is részt vettek az EFOP-projektben. Az összes eredményről a szerdán kezdődő HU-MATHS-IN Konferencia 2021 szabadon látogatható konferencián tájékozódhatnak az érdeklődők.

A HU-MATHS-IN vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez egy európai innovációs folyamatokba beágyazódó szolgáltatási hálózat, amely könnyen elérhető az ipari szereplők számára, ezért a professzor arra biztatja a KKV-kat és a nagyvállalatokat egyaránt, hogy keressék őket kérdéseikkel, problémáikkal, ők pedig partnerek lesznek a megoldásban.

(x)

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
Portfolio_1500px