Prémium

Matematikusok hálózata segíti az ipari innovációs projekteket (x)

PR cikk

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában. Egy most záruló, közel 1,4 milliárd forintos európai uniós projekt egyik eredményeként olyan one-stop-shop szolgáltatási szervezetet hozott létre a HU-MATHS-IN alkalmazott matematikus kutatókat tömörítő hazai hálózat, amely egyablakos kapcsolatot jelent a vállalatok és a matematikusok között. Az elmúlt három évben negyvennél több, elsősorban jármű- és egészségipari projekt bizonyította a modell sikerességét.

3D kipufogó
Matematikai saját fejlesztésű, GPU-n futo gyors szoftver eredménye 3D kipufogo szimuláciojára (Constans M, Horváth Z., SZE)

Az Audi, a Bosch, a Mol, a Takeda, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak néhány azok közül a nagy cégek, illetve szervezetek közül, amelyek az elmúlt években igénybe vették egy-egy megoldandó feladathoz az EU-MATHS-IN magyarországi szervezete, az országszerte hét egyetem (BME, DE, ELTE, OE, PE, SZE, SZTE) és két kutatóintézet (Rényi, SZTAKI) 150 matematikusát tömörítő HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltató Hálózat segítségét.

A HU-MATHS-IN három tagja, a győri Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem most záruló, 2017 és 2021 között megvalósult, „A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése”című, EFOP-3.6.2-16-2017-00015 azonosítószámú projektjében az ipari szereplők által definiált és értékelt célzott alapkutatási, rövid idejű projekteket futtattak az egész hálózat alkalmazott matematikusai, más területek kutatóit – pl.: informatikusokat – is bevonva.

Dr. Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az általuk alkalmazott matematikai kutatási módszerek, mint a modellezés, a szimuláció, az optimalizáció, a gépi tanulás, vagy épp a mesterséges intelligencia szinte bármelyik ágazatban felhasználhatók. Az ő vezetésével például egy olyan innovációs projekt zajlott az Audi számára, amelyben az autókipufogók zajosságának kiszámítására dolgoztak ki számítógépes szimulációs módszertant. Az új modell az eddigi state-of-the-art-nál pontosabban, lényegesen rövidebb idő alatt képes a tervezési fázisban eredményeket mutatni.

De az egészségiparban a rák ellenes kutatásokban is nagy szerepet játszik a matematika. A projekt keretein belül a Debreceni Egyetem kutatói például olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettek a laikusok számára, amely képes diagnosztizálni egy bőrelváltozásról, hogy az kóros-e, és érdemes-e miatta mielőbb szakorvoshoz fordulni. Emellett a méhnyakrákszűrés részét képező citológiai vizsgálat felgyorsításán és pontosításán is dolgoznak az ipari matematika eszközeivel.

A Szegedi Tudományegyetemen a skizofrénia korai diagnosztizálására dolgoztak ki modelleket a projektből finanszírozva, de más ágazatokat érintő kutatások is folytak: így a tejelő tehenek termelékenységi mutatóinak javításával és az optimális stancolási technológiák automatizálásával kapcsolatban.

A hálózat többi egyetemének, intézetének kutatói is részt vettek az EFOP-projektben. Az összes eredményről a szerdán kezdődő HU-MATHS-IN Konferencia 2021 szabadon látogatható konferencián tájékozódhatnak az érdeklődők.

A HU-MATHS-IN vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez egy európai innovációs folyamatokba beágyazódó szolgáltatási hálózat, amely könnyen elérhető az ipari szereplők számára, ezért a professzor arra biztatja a KKV-kat és a nagyvállalatokat egyaránt, hogy keressék őket kérdéseikkel, problémáikkal, ők pedig partnerek lesznek a megoldásban.

(x)

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bif_PR_aprilis_nyitokep