Prémium

Matematikusok hálózata segíti az ipari innovációs projekteket (x)

PR cikk

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában. Egy most záruló, közel 1,4 milliárd forintos európai uniós projekt egyik eredményeként olyan one-stop-shop szolgáltatási szervezetet hozott létre a HU-MATHS-IN alkalmazott matematikus kutatókat tömörítő hazai hálózat, amely egyablakos kapcsolatot jelent a vállalatok és a matematikusok között. Az elmúlt három évben negyvennél több, elsősorban jármű- és egészségipari projekt bizonyította a modell sikerességét.

3D kipufogó
Matematikai saját fejlesztésű, GPU-n futo gyors szoftver eredménye 3D kipufogo szimuláciojára (Constans M, Horváth Z., SZE)

Az Audi, a Bosch, a Mol, a Takeda, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak néhány azok közül a nagy cégek, illetve szervezetek közül, amelyek az elmúlt években igénybe vették egy-egy megoldandó feladathoz az EU-MATHS-IN magyarországi szervezete, az országszerte hét egyetem (BME, DE, ELTE, OE, PE, SZE, SZTE) és két kutatóintézet (Rényi, SZTAKI) 150 matematikusát tömörítő HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltató Hálózat segítségét.

A HU-MATHS-IN három tagja, a győri Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem most záruló, 2017 és 2021 között megvalósult, „A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése”című, EFOP-3.6.2-16-2017-00015 azonosítószámú projektjében az ipari szereplők által definiált és értékelt célzott alapkutatási, rövid idejű projekteket futtattak az egész hálózat alkalmazott matematikusai, más területek kutatóit – pl.: informatikusokat – is bevonva.

Dr. Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az általuk alkalmazott matematikai kutatási módszerek, mint a modellezés, a szimuláció, az optimalizáció, a gépi tanulás, vagy épp a mesterséges intelligencia szinte bármelyik ágazatban felhasználhatók. Az ő vezetésével például egy olyan innovációs projekt zajlott az Audi számára, amelyben az autókipufogók zajosságának kiszámítására dolgoztak ki számítógépes szimulációs módszertant. Az új modell az eddigi state-of-the-art-nál pontosabban, lényegesen rövidebb idő alatt képes a tervezési fázisban eredményeket mutatni.

De az egészségiparban a rák ellenes kutatásokban is nagy szerepet játszik a matematika. A projekt keretein belül a Debreceni Egyetem kutatói például olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettek a laikusok számára, amely képes diagnosztizálni egy bőrelváltozásról, hogy az kóros-e, és érdemes-e miatta mielőbb szakorvoshoz fordulni. Emellett a méhnyakrákszűrés részét képező citológiai vizsgálat felgyorsításán és pontosításán is dolgoznak az ipari matematika eszközeivel.

A Szegedi Tudományegyetemen a skizofrénia korai diagnosztizálására dolgoztak ki modelleket a projektből finanszírozva, de más ágazatokat érintő kutatások is folytak: így a tejelő tehenek termelékenységi mutatóinak javításával és az optimális stancolási technológiák automatizálásával kapcsolatban.

A hálózat többi egyetemének, intézetének kutatói is részt vettek az EFOP-projektben. Az összes eredményről a szerdán kezdődő HU-MATHS-IN Konferencia 2021 szabadon látogatható konferencián tájékozódhatnak az érdeklődők.

A HU-MATHS-IN vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez egy európai innovációs folyamatokba beágyazódó szolgáltatási hálózat, amely könnyen elérhető az ipari szereplők számára, ezért a professzor arra biztatja a KKV-kat és a nagyvállalatokat egyaránt, hogy keressék őket kérdéseikkel, problémáikkal, ők pedig partnerek lesznek a megoldásban.

(x)

lakás, társasház, erkély, ház
auchan getty stock
lavrov
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
asus_portfolio_pr_cover