Prémium

Van titka a tökéletes kávénak, és most eláruljuk, hogy mi az (x)

PR cikk
Sokat haladt előre a kávézás kultúrája Magyarországon azóta, hogy betérni egy kávézóba még nem volt garancia semmire: ma már a fogyasztói igények és a kínálat is lényegesen kiemelkedőbb minőséget képvisel. A tökéletes kávé iránti igény tömegekben éledt fel, ám sokakat elriasztanak azok a tényezők, amelyeken múlik a jó kávé íze és aromája. Néhány kulcsfontosságú tényező betartása nélkül valóban nem lehet jó kávét készíteni. Szerencsére azonban a manapság egyre professzionálisabb De’Longhi kávéfőzők minden paramétert tökéletesen állítanak be, ráadásul úgy, ahogy mi szeretjük – akár a mobilon megadott kívánságaink szerint.
kávé

Napjainkban jelentős változáson esik át a kávézás kultúrája Magyarországon is, hiszen az elmúlt években széles körben értékelődött fel a minőség, és a fogyasztók mind nagyobb köre várja el a kávétól, hogy az ne csupán egy frissítő ital, hanem egy igazi ízélmény is legyen. Bár a török idők óta kávézunk, az elmúlt évtizedekben a kávé a sokaknak pusztán egy koffeinbeviteli forrást jelentett. Hiába alakultak ki az egyéni fogyasztási szokásaink és az ezt övező rituálék – például gyors üzleti találkozók vagy ráérős beszélgetések – éppen a kávé minősége volt az, amely elmaradt a kívánalmaktól. Betérni egy kávézóba és ott jó kávét kapni - ez sokáig szerencse kérdése is volt.

Komolyabb elvárások

Ezen a téren komoly minőségi ugrás következett be: részben a tudatosság, a mind magabiztosabb fogyasztók, részben a kinyíló világ, az egyre többek által első kézből megtapasztalt olasz kávékultúra idehaza is milliókban teremtette meg az igényt arra, hogy a mindennapokban is elsőrendű kávét igyanak és ne csupán az olaszországi nyaralásokra tartogassák ezeket az elvárásaikat.

Miután az illat- és ízélményekre egyre nyitottabbnak bizonyulnak a magyarok is, érdemes számba venni, hogy tulajdonképpen mitől is jó egy kávé.

Erre nincs egyetlen, sommás válasz, hiszen a jó kávé mögött számos tényező áll – ezeknek mind stimmelniük kell ahhoz, hogy a végeredmény emlékezetesen jó legyen.

Természetesen számít ebben a folyamatban a kávé minősége, hiszen gyenge kávébabból sosem lesz jó ital. Szerencsére mára már a kereskedelemben és a vendéglátásban is egyre jobb a kínálat és nem nehéz kiváló kávét, ha nem is olcsó, de megfizethető áron venni.

A tökéletes őrlés jelentősége

Kifejezetten fontos azonban az is, hogy a jó alapanyaggal mi történik a későbbiekben. A megfelelő őrlés, a szemcsék mérete nagyon fontos tényező, hiszen a durvára őrölt kávén könnyebben „átszalad” a víz, míg a finomabbra őrölt verziókból több ízt és mélyebb aromákat tud magával vinni. Itt is vannak persze szélső értékek: míg a kevéssé megdarált kávéból vizes hatású, sárgás és kevés krémességet adó kávé lesz, addig a túlzottan finomra darált kávé feketés, égett ízjegyeket hordoz és nem alakul ki krém a tetején.

A tökéletesen őrölt kávé gazdag ízvilágú, mogyorószínű és tökéles habbal rendelkező, összetéveszthetetlen ital.

Hogy pontosan milyen őrlési szemcseméret a megfelelő az persze függ a kávé fajtájától és a kávéfőző géptől is. Általánosságban elmondható, hogy az ideális szemcseméret 400 és 600 mikrométer között van.

A legjobb természetesen a frissen őrölt kávé, vagyis a legtöbbet azoktól a gépektől várhatunk, amelyekbe nem őrölt, hanem szemes kávét kell tölteni. Ezek aztán a kávé főzése előtt közvetlenül őrlik meg a szükséges mennyiséget.

Ezek az őrlős kávék lényegesen kisebbek, kezesebbek és a háztartásokban is jobban használhatóbbak lettek az elmúlt évtizedekben.

Ráadásul a tervezők a megfelelő őrlésben jelentkező különböző igényekre is figyelnek: a De’Longhi modelljei 13 különböző őrlési beállítással rendelkeznek. Mivel az őrlés kulcsfontosságú tényező, ezért annak biztosítására a cég is nagy hangsúlyt fektet: a minőségi anyagokból készülő késeket hosszas tesztelésnek vetik alá a gyártás előtt.

A megfelelő nyomáson sok múlik

Kifejezetten fontos szempont a megfelelő nyomás elérése és alkalmazása a kávéfőzés során. Az utóbbi években rohamosan terjednek a korábban gyakori csepegtetős kávéfőzők helyett a nagyobb nyomással dolgozó gépek.

A megfelelő nyomás gazdagabb ízeket visz át az italba és annak tetején a jól ismert finom kávéhab, olasz kifejezéssel élve „crema” létrehozásában is segít.

Ez utóbbi jelenség igazi rajongótáborral bír a világon, és sokak számára a jó kávé elsőrangú ismérve. A nyomás ráadásul két fázisban is nagyon fontos: elsőként a gép összesűríti az őrleményt, amelynél szintén kulcsfontosságú a jó beállítás, majd a víznek is a megfelelő nyomással kell áthaladnia a kávén. A folyamat során a gépnek végig tartania kell a 9 és 12 bar közötti nyomási értékeket a jó kávé előállításához.

Végül pedig számít a megfelelő főzési hőmérséklet, amelynek sosem szabad elérnie a forráspontot, a jó kávét 88 és 96 Celsius fok között főzik. Minden tejet is szolgáltató gépnek tudnia kell a tej hőmérsékletét is kezelni, ahol szintén el kell kerülni a forrást.

Számít persze a megfelelő kávéscsésze, valamint az is, hogy az előzőleg megfőzött kávé után ne maradjon zacc a következő főzéskor, hiszen az elronthatná az újabb kávé ízét. A De’Longhi gépek belső rendszere garantálja, hogy a zacc ne legyen később útban és a szemes kávé aromáját is megőrzi az aromazáró fedél segítségével.

Rábízhatjuk a készülékre

Látható tehát, hogy a jó kávéhoz sok tényezőnek kell együtt állnia, ám ez mégsem jelenthet a hétköznapokban bonyolult beavatkozást. A jó kávé az életünk része, a mindennapok rutinfeladata, amelyhez sem szakértelmet, sem nagy időráfordítást nem tudunk adni – ezt rá kell bíznunk a megfelelő gépekre. A kávéfőzők jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, a De’Longhi készülékei pedig ma már minden bonyolultnak ható tényezőn egyszerű és felhasználóbarát módon kezelnek. Akad már okoskávéfőző is, a PrimaDonna Soul, amelynek telefonos applikáción keresztül pusztán azt kell megadnunk, hogy milyen kávét szeretnénk. Ennek során kiválaszthatjuk a kávé típusát, a kívánt erősséget és számos egyéb tényezőt.

A szükséges paramétereket ezt követően a kellő szakértelemmel és gondos tervezéssel megalkotott gép állítja be, amely garantálja, hogy a végeredmény is tökéletes lesz.

Kedvenc összeállításunkat pedig el is menthetjük későbbre, így a készülék úgy főzi számunkra a mindig tökéletes kávét, mint a legtapasztaltabb olasz barista, aki törzsvendégként köszönt minden alkalommal. Mindezt aztán könnyedén személyre is szabhatjuk, hiszen tudjuk: csak úgy jó a kávé, ahogy mi mindig is szerettük. (X)

Fotó: Getty Images

Ricardo

Összeadás, kivonás, rombolás

A mesterséges intelligencia útán egy kis természetes intelligencia. Avagy Összeadás, kivonás, rombolás. Öt bekezdés a számokról címmel friss írásom olvasható az individualista blogon. Kös

Holdblog

Szegény ország, több ima

A szegény országokban többet imádkoznak - akár ez is lehetne az e heti grafikonunk megállapítása. Minél nehezebb az élet, minél kisebb a társadalmi hátszél, annál... The post Szegény orszá

KonyhaKontrolling

Mennyit költs egyetem alatt?

A napokban Redditen egy apuka segítséget kért, hogy mennyi zsebpénzt adjon az egyetemista gyermekének. Nem olyan régen csináltam arról videót, hogy a pénzügyi tudatossággal kapcsolatban meglep

Ricardo

Kolnai, utópia, ChatGPT

Egy irányított "csevegés" a ChatGPT és köztem Kolnai Aurél utópiafelfogásáról, ami egy kis esszével végződik. A ChatGPT-nek az esszéíráshoz elég volt három idézet és négy általam te

Díjmentes előadás

A platformok harca – melyiken érdemes kereskedni?

Online előadásunkon bemutatjuk a különböző kereskedési felületeket, megmutatjuk, melyik mire jó, milyen költségekkel számolhatsz, és milyen funkciók segítenek a hatékony befektetésben.

FIN-CON 2025

FIN-CON 2025

2025. szeptember 3.

Portfolio Sustainable World 2025

2025. szeptember 4.

Sikerklub hazai kkv-nak

2025. szeptember 16.

Követeléskezelési trendek 2025

2025. szeptember 16.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet