NŐKÉNT AZ INFORMATIKÁBAN: EJTSÜK A SZTEREOTÍPIÁKAT (x)
Prémium

NŐKÉNT AZ INFORMATIKÁBAN: EJTSÜK A SZTEREOTÍPIÁKAT (x)

PR cikk
Az informatika nemcsak kódolás, hanem folyamatos tervezés és tesztelés.

Az informatika nemcsak kódolás, hanem folyamatos tervezés és tesztelés. Az egyik legdinamikusabban fejlődő terület, ugyanakkor mindig tartogat kihívásokat. Ha pályaválasztás előtt álló fiatal nőként már gondolkodtál azon, hogy ezt a foglalkozást választod, az alábbi pontok valószínűleg megerősítenek a döntésedben.

Sándor Boglárka 2022 nyarán végzett az ELTE Informatikai Karán. Pályakezdő programtervező informatikusként változatos projekteken dolgozik, sőt, máris új kihívások elé néz: koordinációs feladatokkal is kiegészül a munkaköre. Úgy érzi, jól döntött, hogy ezt az izgalmas szakterületet választotta. Büszke arra, hogy egy férfiasnak gondolt szakmában bizonyíthat, és arra buzdít minden középiskolás lányt, hogy bátran jelentkezzenek informatikai képzésekre.

pexels-andrea-piacquadio-3776187

NŐK AZ INFORMATIKÁBAN

Az IT szektorral kapcsolatban ma is él az a sztereotípia, hogy a férfiak szakterülete, hiszen ők azok, akik jobban átlátják a programnyelveket. Ezzel szemben a nőket hagyományosan humán érdeklődésűnek tartják, és gyakran meglepődnek, ha kiderül róluk, hogy informatikusok - Bogi is gyakran tapasztalja ezt.  Bár egyelőre az informatika valóban nem tipikus „rózsaszín galléros” szakma, mégis egyre több nő választja ezt a hivatást. Bogi szerint ez azért nagyon előremutató, mert a női kollégák meglátásai jól kiegészítik a férfiakét: „Teljesen más a gondolkodásunk, mint egy férfinak, ez pedig a csapatgondolkodás előnyére válhat. Mindig nagyon örülnek a kollégák, ha nők is csatlakoznak a csapatba, nagyon megbecsülnek minket.”

Bogi érdeklődése tinédzserként a természettudományi tárgyak felé fordult, különösen az informatikát, matematikát szerette, így eldöntötte, hogy valamilyen gazdasági vagy műszaki pályát választ majd, míg végül az IT szektor vonzotta a legjobban. Szerencsésnek érzi magát amiatt, hogy a gimnáziumban erős programozási ismereteket szerzett, amelyet az egyetemen is tudott hasznosítani. A sikeres emelt informatika és matematika érettségivel egyenes volt az út a felsőoktatás felé.

„Az egyetemen is sokszor említették, hogy szeretettel várják a lányokat a képzésen – nagyon jó dolognak tartom, hogy efelé tartunk.” – emlékszik vissza Bogi az elmúlt évekre.

CSAPATMUNKA ÉS FOLYAMATOSAN MEGÚJULÓ TUDÁS

Bogi úgy került az első munkahelyére, hogy ott töltötte a szakmai gyakorlatát. Ajánlórendszerekkel foglalkozott startup környezetben, tehát algoritmusokat tökéletesítettek a munkatársaival. Most kezd új munkahelyén, ahol szintén back-end folyamatokon dolgozik majd, de multi környezetben, nemzetközi csapattal.

Sokan gondolják, hogy informatikusként egész nap a gép előtt ülünk egyedül, de ez nem igaz, mert folyamatosan összedolgozunk. Csapatmunka az egész!"

– meséli Bogi. Szerinte az is tévhit, hogy minden informatikus visszahúzódó személyiség. Fontos az elemző gondolkodás és a precizitás, de a közös munka, az ötletelés is fontos eleme ezeknek a munkaköröknek.

A jó pap holtig tanul – és a jó informatikus is! Végzett informatikusként mindig újabb programnyelvekkel, informatikai szakterületekkel találkozhatunk. Mindig van új kihívás, az egész szakma folyamatosan fejlődik, így fontos, hogy az informatikus naprakész legyen. „Ha valaki szorgalmas és érdeklődő, itt nagyon jó dolga lesz. Ha szeretnél világot látni vagy nemzetközi környezetben dolgozni, ahhoz is ezt a szakmát tudom a legjobb lehetőségnek mondani. Tagadhatatlan, hogy anyagi szempontból is jó választás.” – meséli Bogi, aki a kapcsolatépítési lehetőségeken és az idegen nyelvek gyakorlásán túl abban látja a szakma egyik előnyét, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő irányt. Akár a dizájn, akár a járművek iránt érdeklődik az ember, fog olyan IT céget találni, amelyiknek ez a profilja.

A tanulást, a fejlődést, az új ismeretek megszerzését soha nem hagyhatjuk abba, különben nem fogunk tudni lépést tartani a világgal. Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az érdeklődésedet az egyetemi informatikai képzések, látogass el a programozdajovod.hu és a felvi.hu weboldalakra, hogy többet megtudhass ezekről a képzésekről!

(x)

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek