Eljött a szuperbébik kora? (x)
Prémium

Eljött a szuperbébik kora? (x)

PR cikk
Hihetetlen, mennyi minden tesztelhető az anyaméhben.

Míg 10 éve összesen három, ma már sokszáz genetikai rendellenesség szűrhető a magzatoknál. Hová vezet ez? Genetikailag tökéletes gyerekekhez, akik örökké élnek? Hazánk egyik legnagyobb prenatális központjának laborvezetőjét kérdeztük.

2013-ban indult itthon a magzatok genetikai egészségének anyai vérből történő szűrése az úgynevezett NIPT-ekkel, azaz nem invazív prenatális tesztekkel. Az akkor hatalmas újdonságot jelentő vizsgálatok ugyan mindössze a három leggyakoribb kromoszómaeltérés, a Down-, Edwards-és Patau szindrómák szűrésére voltak képesek, de már akkor nagy megbízhatósággal. Mára a születendő gyermekek akár minden egyes kromoszómája vizsgálható, kiegészítve gén-szintű eltérések szűrésével, sőt, a leggyakoribb örökletes génbetegségek kapcsán már a leendő szülők is tesztelhetők.

Kékesi Anna laborvezető biológus
Kékesi Anna, laborvezető biológus

10 éve alig néhányan éltek vele, ma viszont már minden hatodik hazai várandós vesz igénybe genetikai szűrésére valamilyen anyai vértesztet (NIPT-et), kombinált szűrést pedig ennél is többen. Tényleg ilyen sok esetben indokoltak ezek a drága vizsgálatok?

Kékesi Anna: A kombinált szűrés minden várandósnak ajánlott és bár sajnos csak önköltségesen érhető el, az ára meg sem közelíti a NIPT tesztekét. A szűrés az első trimeszteri genetikai ultrahangvizsgálatot egészíti ki vérvételekkel és ideális esetben toxémia szűréssel (preeklampszia, terhességi magas vérnyomás), a Down-, Edwards – és Patau szindrómák akár 90-95 százalékos megbízhatóságú kockázatbecsléséhez. Azért nagyon fontos, mert például a Down-szindróma, ami a leggyakoribb kromoszómarendellenesség a világon, 40 éves anyai korban például már 100 esetből egyszer előfordulhat, de fiatalabb életkorban is lehetséges. A NIPT-ek ugyanakkor ezeket a betegségeket - és számos egyéb eltérést -  99 százalék feletti megbízhatósággal szűrik, és a legszélesebb körű változatok ezeken felül már több mint 100 egyéb eltérést is néznek. E betegségek legtöbbje ugyan nagyon ritkán fordul elő, de teljesen véletlenszerű, hogy kinél jelentkezik. Így aki megteheti, a nyugodt várandósság miatt akkor is ajánlott NIPT elvégzése is, ha az ultrahangvizsgálatok negatívak.

ultrahang_gendiagnosztika_samsung
A kombinált teszt során a 12. heti genetika ultrahangvizsgálat eredményeit, az anya jellemzőit és hormonjait értékelik együttesen – Kép forrása: Samsung/Sonarmed

Tehát, ha ma mélyen a pénztárcánkba nyúlunk, egészségesebb gyerekeink lesznek?

Kékesi Anna: Nem így van, illetve csak nagyon ritka esetekben beszélhetünk hasonlóról. Magzati genetikai vizsgálatokra „úton lévő” gyermekkel érkeznek a párok, márpedig a tesztek miatt nem lesz egészségesebb egy magzat. Tény ugyanakkor, hogy sokkal több információt kapnak a leendő szülők a baba genetikai egészségéről és akár saját magukról is a drágább tesztekkel. A nálunk elérhető, legújabb tesztünk, a Trisomy Super például a magzat minden egyes kromoszómáját átvizsgálja, az egészen apró, kromoszómán belüli eltéréseket is kiszűrheti, miközben a szülőket is teszteli SMA (spinális izomatrófia) és cisztás fibrózis hordozósága kapcsán.

A legnagyobb, genetikával foglalkozó intézmények, ahogyan Önök is, ma már valóban javasolják a szülők vizsgálatát is a terhességek elején. Ha régen nem nézték, ma miért lehet ez fontos?

Kékesi Anna: Fontos tudni, hogy a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek általában nem örökletesek, hanem véletlenszerűen alakulnak ki. A NIPT-ek ezeket szűrik. A szülők genetikai vizsgálata az örökletes betegségek szempontjából fontos. Kevesen tudják például, hogy a cisztás fibrózis a leggyakoribb átörökíthető génbetegség, minden 25. európai ember hordoz egy hibás gént, az SMA esetében pedig minden 35. A hordozóságokról az ember általában nem szerez tudomást, mert nem járnak tünettel. Ha viszont véletlenül egy olyan nő és férfi vállal közös gyermeket, akiknél mindkettőjüknél jelen van a génhiba, akkor akár az SMA, akár a cisztás fibrózis esetében például 25% az esélye, hogy beteg gyermekük fogan. Ezért ajánljuk ma már ezt a két szülői hordozóságszűrő tesztet együtt a legszélesebb körű NIPT tesztünkkel elvégezni.

Humán kromoszómaállomány - a 21-es kromoszóma triszómiája (Down-szindróma)
Humán kromoszómaállomány - a 21-es kromoszóma triszómiája (Down-szindróma)

Az előbb említett nagyon ritka eseteket, amikor mégis előre befolyásolható a születendő gyermek egészsége. Ez mit jelent?

Kékesi Anna: Ha a pár bizonyítottan olyan genetikai hibát hordoz, ami miatt jelentős az esélye, hogy a gyermekük súlyos betegen szülessen, akkor – szigorú szabályok szerint – Magyarországon is elvégeztethető ezzel kapcsolatos vizsgálat. Ekkor lombikeljárás során úgynevezett preimplantációs genetikai vizsgálatokkal ki lehet választani azokat az embriókat, akik nem lesznek betegek. De jelenleg ezzel a módszerrel is csak az a bizonyos, betegséget okozó genetikai hiba szűrhető, semmi más.

Hogyan derül ki, ha egy szülőnél ilyen probléma van?

Kékesi Anna: Szerencsétlen esetben úgy, hogy a családban születik egy beteg gyermek és emiatt teszteltetik magukat a párok. Ideális esetben ez elkerülhető, mert családtervezés során lehetőség van komplex hordozóságszűrő vizsgálatra, ami majdnem 800 féle génhibát vizsgál, illetve akár kariotipizálásos vizsgálatara is, ami a kromoszómaállományunkat ellenőrzi.

labor_gendiagnosztika
A genetikai tesztek végzéséhez hazai laborháttér szükséges

Van-e lehetőség arra, hogy egy egészséges - és tehetős- szülő ma genetikailag tökéletes, hosszú életre hivatott, általuk vágyott nemű gyermeket válasszon magának?

Kékesi Anna: Nincsen és nem is lesz. A genetika rendkívül szabályozott terület és az elsődleges célja az egészség védelme. Ráadásul ez a tudomány nem fekete-fehér, itt sosem beszélünk 100%-ról, hiszen a génjeinknek még rengeteg titka van. A nem megválasztása pedig, bár lombik program során, laboratóriumban lehetséges lenne, de a törvény - nagyon helyesen - tiltja. Ezért nem adható ki például NIPT vizsgálatoknál a magzat neme a 12. terhességi hét előtt, nehogy esetleg emiatt ne folytassa a kismama a terhességet. Ugyanakkor óriási tudományos eredménynek tartom, hogy ma már ennyi életet veszélyeztető betegség szűrhető a magzat egészsége kapcsán és bízom benne, hogy ahogyan az SMA terápiája megérkezett már, egyre több genetikai betegség válik mihamarabb gyógyíthatóvá. De nem belátható az az idő, amikor a tesztek például élethosszt, vagy esetleg képességeket lesznek képesek előrejeleni – és ez így is van jól.

Címlapkép forrása: Getty Images

(x)

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kep_szoveg