Felejts el mindent, amit a női testről gondoltál – Új felfedezéssel álltak elő a tudósok
Short

Felejts el mindent, amit a női testről gondoltál – Új felfedezéssel álltak elő a tudósok

Portfolio
Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az emberek döntő többsége úgy tudja és abban a hitben él, hogy a női menstruációs ciklus 28 napos. Ezt mondták az orvosok, erről beszéltek az iskolai felvilágosító órákon. Csakhogy egy friss kutatás szerint korántsem igaz ez a 28 napos ciklus, mivel az 21 és 35 nap között bárhol szóródhat. De az átlag egyébként a 29,3 nap.

A kutatók több mint 600 ezer menstruációs ciklust vizsgáltak közel 125 ezer svéd, amerikai és brit nő bevonásával. Ebből derült ki, hogy az átlag ciklus inkább 29,3 nap, és a vizsgált nők mindössze 13%-ának volt valóban 28 napos a ciklusa. Mindez pedig nagy befolyással lehet arra, amit a női testről eddig tudni véltünk. Így például az az elmélet is borulhat, hogy az ovuláció a ciklus 14. napján kezdődik. A kutatás többek között arra is rámutat, hogy az ovuláció minden nőnél a ciklus eltérő napján kezdődik, nincs egységes kezdőpont.    

A tanulmány azt ugyanakkor megerősíti az eredményeivel, hogy a női menstruációs ciklus és a holdciklus között valóban lehet hasonlóság, nem hiába ered a”menstruáció” és a „menzesz”szó a latin „mensis”-ből, amely hónapot jelent, a görögöknél ugyanez a szó (mene) Szeléné korai neve, akit a Hold istennőjeként tartottak számon. Érdekességképp pedig ott van az is, hogy a holdciklus 29,5 napos, ez igen közeli a női 29,3 napos ciklusátlaghoz.

(Quartz)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
allas portfolio hirdetes karrier