no_shutter
Short

Felejts el mindent, amit a női testről gondoltál – Új felfedezéssel álltak elő a tudósok

Portfolio
Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az emberek döntő többsége úgy tudja és abban a hitben él, hogy a női menstruációs ciklus 28 napos. Ezt mondták az orvosok, erről beszéltek az iskolai felvilágosító órákon. Csakhogy egy friss kutatás szerint korántsem igaz ez a 28 napos ciklus, mivel az 21 és 35 nap között bárhol szóródhat. De az átlag egyébként a 29,3 nap.

A kutatók több mint 600 ezer menstruációs ciklust vizsgáltak közel 125 ezer svéd, amerikai és brit nő bevonásával. Ebből derült ki, hogy az átlag ciklus inkább 29,3 nap, és a vizsgált nők mindössze 13%-ának volt valóban 28 napos a ciklusa. Mindez pedig nagy befolyással lehet arra, amit a női testről eddig tudni véltünk. Így például az az elmélet is borulhat, hogy az ovuláció a ciklus 14. napján kezdődik. A kutatás többek között arra is rámutat, hogy az ovuláció minden nőnél a ciklus eltérő napján kezdődik, nincs egységes kezdőpont.    

A tanulmány azt ugyanakkor megerősíti az eredményeivel, hogy a női menstruációs ciklus és a holdciklus között valóban lehet hasonlóság, nem hiába ered a”menstruáció” és a „menzesz”szó a latin „mensis”-ből, amely hónapot jelent, a görögöknél ugyanez a szó (mene) Szeléné korai neve, akit a Hold istennőjeként tartottak számon. Érdekességképp pedig ott van az is, hogy a holdciklus 29,5 napos, ez igen közeli a női 29,3 napos ciklusátlaghoz.

(Quartz)

Frankfurti tőzsde
Ezer kilométerrel is bővülhet a hazai kerékpárút-hálózat
koronavirus szerbia regios adatok200707
koronavirus
trump
Koronavírus
pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Népszerű