Üzlet

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője

Palkó István
Leginkább a gazdasági válság Magyarország-specifikus jelenségeitől fél, a kfgb-piacon pedig további díjcsökkenésre számít a hazai biztosítási szakma. Az online értékesítési csatornák további előretörése mellett elsősorban a nyugdíjcélú, a vállalati felelősség-, valamint a lakásbiztosítások súlya növekedhet a piacon a következő tíz évben. E témák mellett sok más érdekes kérdésről véleményt nyilvánítottak a résztvevők a Portfolio.hu Biztosítási Konferenciájának szavazásán, melynek eredményeit az alábbiakban értékeljük.

1 2

A pénzügyi konferenciák sorozata folytatódik május 4-én, ekkor kerül megrendezésre a Portfolio.hu "Jelzáloghitelezés és lakossági finanszírozás Magyarországon 2011" című konferenciája, melyen a hazai bankszektor és hitelközvetítői piac legjelentősebb szereplői találkoznak. Regisztráljon Ön is az eseményre!
A biztosítási szektor kilátásai és a kgfb-piac jövője.
Március 22-én közel 240 fő részvételével, negyedik alkalommal került megrendezésre a Portfolio.hu Biztosítási Konferenciája a budapesti Helia Hotelben. A rendezvény résztvevőinek az előadások és panelbeszélgetések során alkalmuk nyílt egyes szakmai kérdésekről gépi szavazás keretében véleményt nyilvánítani. Ennek során kiderült: a résztvevők 43%-a érkezett valamelyik biztosítótól, de nagy erőkkel képviseltették magukat a biztosítási piacon érintett más szereplők, például tanácsadók és közvetítők is.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
A magyar biztosítási szektor jelenlegi helyzete és jövője

A szavazógép segítségével feltett első szakmai kérdés azt firtatta, mennyire elégedett a közönség a biztosítási szektor érdekérvényesítő képességével. Az eredmény lehangoló volt, ám ez a biztosítási szektorra csaknem évi 40 milliárd forint összegben kivetett különadó, a nyugdíjügy, vagy éppen a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kedvezőtlen jogszabályi változások fényében nem meglepő.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
2010-ben mindössze 1,6%-kal, 844 milliárd forintra nőtt a hazai biztosítási szektor díjbevétele, ami reálértéken újbóli visszaesést jelentett. 2011-ben a szavazók többsége szerint ez a stagnálás körüli állapot fennmaradhat, bár többen voltak a konferencián a látható növekedésre, mint a számottevő csökkenésre számítók.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
A dinamikus növekedést leginkább a gazdasági válság kifejezetten Magyarország-specifikus jelenségei veszélyeztetik, ezért is számít rá kevés szereplő. Nagynak tartják emellett a kormányzati szabályozás kockázatait is, ugyanakkor a nem állami szabályozói beavatkozások, a globális gazdasági krízis és a biztosítók anyagcégeinek negatív reakciói is kaptak egyenként 10%-ot.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
A negatív hazai jelenségekkel minden bizonnyal szoros összefüggésben a résztvevők mindössze 24%-a értett csak egyet azzal az állítással, hogy "Magyarország vonzó befektetési célpont". A konferencián elhangzott: hazánk befektetői megítélésének csak egyik eleme a különadó, a külföldi biztosítók befektetési döntései számos egyéb tényezőn alapulnak.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
Rekordok a kgfb-piacon. Hogyan tovább?

Élénk érdeklődés kíséri a nem-életbiztosítások területét meghatározó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac alakulását. A legutóbbi, 2010-es kgfb-kampányban soha nem látott mértékben, közel 40%-kal, 17 500 forintra estek vissza a piaci átlagdíjak. Hangot adott ugyan véleményének a konferencián olyan piaci szereplő is, aki a díjak további, kétszámjegyű visszaesésére számít, a szakma nagyobbik fele ennél kisebb csökkenéssel vagy stagnálással számol.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
A kgfb-díjak valószínűleg elérik idén a gödör alját, középtávon innen már nincs mód túlzott csökkenésre reálértéken sem - véli a szavazók több mint fele. Mindebből arra lehet következtetni, hogy 2011 minden idők talán legintenzívebb versenyét hozhatja, ezt követően azonban az inflációhoz közeli mértékben emelkedhetnek majd a díjak, amiben az év végi kampány fokozatos eltűnése is szerepet játszhat majd.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
Bár a piacot nem forgatta fel gyökerestül, jelentős piaci részesedést szerzett az új kgfb-szerzésekben tavaly az Astra Biztosító. Az új piaci szereplő sikere sok versenytársnál felveti a kérdést: lehet-e egyáltalán ezt az üzletágat profitábilisan működtetni? Bár valószínűleg a szavazók többsége szerint lehet, 74%-uk úgy véli, olyan szintre jutott a piac a versenyben, amelyen egy új szereplőnek már nem teremhet babér.

A többség dönt: íme a magyar biztosítási szektor jövője
Ez a cikk folytatódik
1 2
bull bear
Orosz T-72 tank
boris johnson
nyugdíjas shutter
m0autopalya
kínai orosz hadgyakorlat
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
2023. szeptember 12.
Követeléskezelési trendek 2023
2023. szeptember 19.
Private Health Forum 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear