Üzlet

Tömegével kerülnek válaszút elé a cégek

Portfolio
A hazai kkv-szektor a következő 5-10 évben jelentős átalakuláson megy keresztül, a tulajdonosoknak és a cégvezetőknek ugyanis át kell adniuk a stafétabotot a következő generációnak. A cégek visszajelzéseiből az állapítható meg, hogy tudatában vannak az érintettek a kihívásoknak, viszont a megoldásig már nagyon kevesen jutottak csak el. Részben azért, mert professzionális külső tanácsadók segítségét nem veszik igénybe. Külföldön erre külön iparág épült, hazánkban viszont csak évek múlva lehet érdemi változásra számítani.

Cikksorozatunk első részében azt mutattuk be, hogy a kkv-szektor jellemzően csak rövid távra tervez előre, bár a friss folyamatok fényében azért elindult a tudatos gondolkozás stratégiaalkotás területén. A tudatosság azért is fontos, mert egy olyan időszakot élünk, amikor egyes vállalatoknak a vezetőinek, tulajdonosainak vagy döntéshozóinak át kell adniuk a stafétabotot a következő generációnak. Egyes számítások szerint a következő 5-10 év ebből a szempontból nagyon aktív lesz, tömegével kerülnek választási út elé a vállalatok.

Kettősség jellemzi a magyar kkv-kat az utódlás megtervezése esetén, a CIB Stafétabot Kutatás alapján ugyanis a vállalatok kétharmadánál nincs arra vonatkozó elképzelés, hogy ki veszi át a stafétabotot. Vannak azonban olyan területek, ahol ez a kérdéskör aktívabban került elő. Például a tulajdonosi és cégvezetői pozíciót is betöltő szakemberek fele már gondolkozott az utódláson és a többségük már ki is jelölte az utódot. Amennyiben a kkv-k ezen szeletét nézzük, akkor az esetek 84%-ában családon belül marad meg a cég vezetése.

Tömegével kerülnek válaszút elé a cégek
Sajnos ennek ellenére azt kell mondani, hogy az utódlás terén még mindig kismértékben tudatosan a cégvezetők, még akkor is, ha magát a problémát fel tudják vázolni maguknak, a válaszokat csak nagyon kevesen tudják megtalálni. Pedig nagyon sok bonyodalom adódhat az átadással, tegyük fel, hogy egy tulajdonos-cégvezető csak az irányítást akarja átadni, miközben megtartaná a tulajdonosi pozícióját. De az is problémát okozhat, ha a tulajdonrész megőrzése mellett csak az irányítás egy részéről akar lemondani a cégvezető.

A megoldást azért sem egyszerű megtalálni, mert a magyar vállalatok nem vesznek jellemzően igénybe professzionális segítséget az utódlás megtervezésekor. Nyugat-Európában és a fejlett országokban erre egy egész iparág épült ki és kultúrája van, hogy tanácsadók segítséget adnak az utódlásban. Hazánkban a cégek a legtöbb esetben saját maguk próbálják megoldani a helyzetet, ami arra vezethető vissza, hogy nincs meg a bizalom a külső tanácsadók felé, nem akarják a cég legbelsőbb titkait kiadni.

Mindent egybevéve a hazai kkv-kat aktívan foglalkoztatja az utódlás témaköre, viszont ha már a cselekvésről van szó, akkor inkább a passzivitás jellemzi az érintetteket. A tanácsadási oldalon nem lehet átütő sikerre számítani a következő években, hiszen ahhoz elengedhetetlenül szükséges a pozitív tapasztalat. Abban az esetben, ha már adott szektoron belül egy hasonló vállalkozás sikeresen le tudta vezényelni a stafétabot-átadást, akkor más sokkal szívesebben fordulnak a cégvezetők is a tanácsadók felé ilyen bizalmi kérdésekben.
RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Tiktok shutterstock