A Matáv és a Westel öröksége: jótékonysági árverésre készül a Magyar Telekom
Üzlet

A Matáv és a Westel öröksége: jótékonysági árverésre készül a Magyar Telekom

Portfolio
Elárverezi képzőművészeti gyűjteményét a Magyar Telekom.  A cég jogelődjei a kilencvenes évek eleje óta építették a kortárs képzőművészeti kollekciót: több izgalmas tétel, és neves festők művei kerülnek kalapács alá.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

A cég munkatársai az elmúlt húsz évben nemcsak épületeik falain találkozhattak a képekkel, hanem kiállítások alkalmával is, melyeknek gyakran adott otthon a Krisztina körúti korábbi székház, valamint rangos kulturális intézmények. Az eseményekről több jelentős cikk, interjú, könyv, album is született.

Több évtizedet ölel fel

A Magyar Telekom kortárs képzőművészeti gyűjteménye a kilencvenes évek közepe óta épült, és javarészt festészeti alkotásokból áll.

Kulturális szerepvállalásában a Matáv főként a zenére fókuszált, így a gyűjteményben több zenei ihletettségű művet is találunk, melyek alapjait a Zene szemeinknek nevű vizuális program adta. Ezzel párhuzamosan, a Westel az ’oplogó’ pályázatra kiírt alkotásokból kezdett saját művészeti gyűjteményt építeni.

A kétezres években két nagyszabású kiállítás megvalósulását támogatták, a Jövőkép illetve a TérErő című projektekben 12 élvonalbeli művész összesen 144 művel szerepelt - a gyűjtemény e reprezentatív válogatásból is gazdagodott munkákkal.

A zenei témájú képeknél néhány a zene mesterei előtti festői főhajtás, így például Lantos Ferenc, a vizuális és zenei oktatás integrált rendszerének kidolgozója, Hommage á Sári József 1989-es képe, vagy Várady Róbert Hommage a Bach I-II. című alkotása. Különleges Wolsky András három, a karmesteri pálcát absztrakt képpé alakító műve (Leonard Bernstein, Herbert von Karajan és Ferencsik János)

Új irányok a költözés után

Mint közleményükben fogalmaznak „az új székházba való költözés, vállalati kultúránk fejlődése és üzleti-kommunikációs stratégiai irányvonalak új perspektívákat és új kultúratámogatási irányokat vizualizálnak, ezért a gyűjtemény jótékony célú aukcionálása mellett döntöttünk. Azt gondoljuk, hogy egy képzőművészeti alkotás akkor él, ha van közönsége, ha nézik, szeretik, ha látják és élvezik, amit látnak. A műgyűjtés mindig is a kapcsolódásról szólt, emberek, érzések, gondolatok találkozásáról.”

Lantos Ferenc: Hommage á Sári József (A terek hangja sorozatból, 1998)
Lantos Ferenc: Hommage á Sári József (A terek hangja sorozatból, 1998)

A Magyar Telekom most a digitalizációra és az ahhoz kapcsolódó kulturális-oktatási projektekre összpontosít, melyekben „a művészet fontos, de csak közvetett szerepet játszik.” Ezért született meg az a döntés, hogy a gyűjtemény döntő részét egy zártkörű munkatársi és egy mindenki számára nyilvános, december 1-én 18 órai kezdettel megszervezendő aukció során, jótékonysági céllal elárverezi a vállalat.

A cég közleménye idézi Rékasi Tibort, a Magyar Telekom vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a kultúratámogatás terén a jövőben hosszútávú vízióinkhoz szorosabban kapcsolódó témákat karolnak fel, ezért a december 1-i nyilvános árverés bevételeit a kortárs képzőművészet rangos hazai szereplője, a Ludwig Múzeum közönségélményének digitális fejlesztésére ajánlják fel. „Mindemellett kollégáink számára is szervezünk egy kisebb, belső aukciót, hiszen sok olyan műtárgyunk van, melyek elsősorban a munkatársaink számára lehetnek értékesek. Ezen kisebb árverésből befolyt bevételeket a betegség miatt nehéz helyzetbe került munkatársaink megsegítésére, a Magenta Összefogás Alapítvány javára fordítjuk.” –  tette hozzá a vezérigazgató.

A cégcsoport a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy az árverésre kerülő képek előzetesen megtekinthetők a Ludwig Múzeum kiállítóterében december 1-jén, 10 órától.

Az online és offline is megrendezésre kerülő aukció tételei között szerepel például több festmény Nádler István Kossuth-díjas magyar festőtől, de a katalógusban megtalálható több, a kortárs művészet világában népszerű művész, például Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, vagy Bada Dada műve is. Kikiáltási ár szempontjából a legdrágább festmény Lantos Ferenc: Hommage á Sári József c. képe, ami 1,6 millió forintért kerül kalapács alá, de a becsérték – a katalógus szerint – 6 és 8 millió forint közötti.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatta.

Címlapkép: Roskó Gábor: 2nd bite (részlet) Fotó: Magyar Telekom

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo