Napenergia: óriási mérföldkőnél Magyarország, tovább gyorsulhat a növekedés
Üzlet

Napenergia: óriási mérföldkőnél Magyarország, tovább gyorsulhat a növekedés

Átlépte a 3000 MW-ot a hazai fotovoltaikus naperőművek összesített beépített teljesítőképessége 2022. április elsején. A növekedés idén még magasabb sebességi fokozatba kapcsolhat, így a jövő év minden idők legnagyobb kapacitásbővülését hozhatja. A jelenlegi kiszámíthatatlan, kockázatokkal terhelt környezetben soha nem látott igény mutatkozik a zöld energetikai rendszerek iránt.

A háztartási méretű és a nagyobb (50 kW és a feletti teljesítményű) naperőművek kapacitásitásadatait is magába foglaló, MAVIR által közölt szám azt jelenti, hogy gyakorlatilag már most féltávnál vagyunk a 2030-ra a Nemzeti Energiastratégiában 2020-ban kijelölt 6500 MW-os cél eléréshez vezető úton. Ez ugyanakkor nem meglepetés azt követően, hogy 2021-ben rekord mértékben, összességében közel 820 MW-tal már 3000 MW-ra bővült a kapacitás.

napenergiaos1

A napelemparkok beépített teljesítőképessége 1933,710 MW volt április elsején, ami azt jelenti, hogy az előző hónapok döcögős, inkább stagnálást mutató növekedési adatai után márciusban közel 100 MW-tal bővült a kapacitás.

napenergiaos2

A kisebb (50 kW alatti) háztartási méretű naperőművekre vonatkozóan a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly év végi adatai a legfrissebbek, ezek szerint a HMKE-k beépített teljesítőképessége 2021-ben rekord mértékben, több mint 400 MW-tal 1124,732 MW-ra nőtt.

napenergiaos3

A teljes hazai fotovoltaikus kapacitás így jelenleg már biztosan meghaladja a két kategória összesítéséből adódó 3058,442 MW-ot, hiszen az még nem foglalja magába a 2022 első negyedéves HMKE-adatokat. A megelőző, 2021-es negyedik negyedévben több mint 100 MW-tal nőtt a hazai HMKE-k beépített teljesítőképessége, és ha a gazdasági kilátások romlása gyengítette is esetleg a keresletet, az feltételezhetően legalább is megközelíti a tavaly év végit. A piaci áramárak emelkedése, valamint a rezsicsökkentés fenntarthatóságával kapcsolatos aggályok azonban akár még fokozhatták is a bővülés ütemét.

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a magyar villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességének (10 419 MW) így már közel 19%-át a nagy napelemparkok adták.

napenergiaos4

Ha mindehhez a HMKE-ket is hozzáadjuk, akkor a 3058,442 MW-nyi fotovoltaikus termelő aránya már több mint 26% a hazai erőművi kapacitáson belül, vagyis az összesen 11 546 MW-ból minden negyedik MW kisebb-nagyobb naperőművekhez tartozik.

A hazai villamosenergia-termelésen belül ugyanakkor ennél jóval alacsonyabb a naperőművek aránya (a felhasználáson belül pedig az import miatt még kisebb), mivel a hagyományos erőművekéhez képest jóval kisebb a rendelkezésre állásuk és a kihasználtságuk, még ha utóbbiak emelkedő trendet is mutatnak. A napelemparkok 2021-ben összességében az itthon termelt áram közel 7%-át adták, 2022 első két hónapjában pedig nem egészen 5%-át, mivel a téli időszakban a legalacsonyabb a naperőművek termelése. A szerényebb kihasználtságú HMKE-k termelésére vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre adatok, de feltételezhető, hogy ezeket is beleszámítva minimum 1-2 százalékponttal magasabb napenergia-arányt kapnánk.

napenergiaos2

A kapacitás bővülése miatt a fenti arányok további növekedése várható, amit az is jelez, hogy márciusban többször is megdőlt a hazai napenergia-termelés rekordja. A jelenlegi, március 11-én felállított (HMKE-k termelése nélkül értendő) rekord több mint 1725 MW, ami azt jelenti, hogy a nagy napelemparkok aznap dél körül rövid ideig a teljes hazai fogyasztás több mint 31%-át, a termelésnek pedig több mint 32%-át adták. Nagyrészt a mind jelentősebb fotovoltaikus termelés másik hatása, hogy az egyébként éves átlagban 27-30%-os áramimporttal rendelkező Magyarország az elmúlt időszakban egyre többször vált nettó villamosenergia-exportőrré, igaz, szintén csak rövid időre.

napenergiaos6

Közeledik az igazi őrségváltás

A 3000 megawattnyi napelemes kapacitás komoly érték, amihez sok minden kellett: bankok, hatóság, átviteli rendszerirányító, elosztóhálózat-üzemeltető, a napelem iparág szereplői, és természetesen a vevők, tehát ez egy közös munka eredménye, amihez – habár nem sok, de – évek kellettek. Ez az időszak arra is jó volt, hogy a szereplők összeszoktak, a piac működik, amely tud egy perspektívát mutatni. A 3000 MW kapacitás kapcsán azonban kell beszélni arról is, hogy az energiatermelésbe éppen belemelegedő naperőművek mellett már az ajtón kopogtatnak az energiatároló megoldások is: a megújulók igazi forradalmat jelentenek az energiatermelésben, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődtek a hálózatbiztonsági- és rugalmassági követelmények, a folyamatos energiaellátás biztosítása.

Az igazi őrségváltást az energetikában a megújulók az energiatárolókkal kiegészülve hozhatják el

- értékelték a fejleményeket a napelemparkok és napelemes rendszerek létesítésében és üzemeltetésében meghatározó piaci szereplőnek számító Optimum Solar Zrt. részéről.

Fontos szempont, hogy mindez nem nélkülözheti a digitalizációt sem – teszik hozzá a társaság szakértői. Az energy 4.0 megoldások minél szélesebb körű alkalmazása (a tárolási-irányítási feladatok szoftveres háttere, megvalósítása; hálózatba kapcsolat, egymással kommunikálni tudó, bizonyos esetekben döntésképes eszközök) hatékonyabb és versenyképesebb zöldenergia-termelő rendszert hoznak létre.

A napenergia iparágat is sújtó ellátási lánc problémákkal kapcsolatban nem lehet biztosat mondani a jövőre nézve, mindenesetre a közel 100 MW-os bővülésben a koronavírus-járvány utáni újraindulás látszik. Az Optimum Solar szakértői szerint a jövő még ennél is fényesebb, hiszen a következő másfél évre akár 1500 MW újabb naperőművi kapacitás is létesülhet.

Ugyanakkor az is tény, hogy az orosz-ukrán háború következtében Európában a REPowerEU keretében megindult a szakmai közbeszéd az európai napelemgyártási kapacitások lehetséges növeléséről.

Ezt a háború okozta kiszámíthatatlanság, valamint az Oroszországtól való függőség megszüntetésének szándéka motiválja, de vélhetően a még mindig szűnni nem akaró koronavírus-járvány következményének is betudható.

Realitása mindenesetre van: az európai gyártásban készülő napelem panelek és alkatrészeik könnyebb hozzáférést biztosítanak egy európai piaci szereplőnek.

A megújuló energia is a középpontban lesz a szeptember 6-ai Sustainable World konferencián. A részletekért kattints!

Tovább gyorsulhat a növekedés

Az Optimum Solarnál úgy látják, hogy idén a hazai napelem-kapacitás növekedési trendje magasabb fokozatba kapcsol, aminek eredményeként

a jövő év minden idők legnagyobb kapacitás bekapcsolását hozhatja el, akár 1500 MW volumenben.

Ennek oka egyrészt a KÁT projektek, az elnyert METÁR projektek, valamint a lakosságnak és a vállalkozásoknak kiírt támogatások, amelyek  nagymértékben hozzájárulnak a hazai napelem-boom fenntartásához. Másrészt, a magas energiaárak következtében a vállalatok körében megfigyelhető a napelemek iránti érdeklődés növekedése: a nagy energiafogyasztók számára valós alternatíva lehet a napelemes rendszer a fogyasztás kiváltására, az energiafüggetlenedésre.

Egyértelműen fokozódik az önellátás iránti kereslet.

Vagyis nem csak a politika, hanem a gazdasági szereplők napirendjére is felkerült a kérdés, ami nem véletlen, mert a mostani kiszámíthatatlan, kockázatokkal terhelt környezetben soha nem látott igény mutatkozik az ellátásbiztonság, ezen keresztül pedig a gazdaságos és zöld energetikai rendszerek használatára. Mindezt még egyik oldalon a vállalatokat érintő ESG előírások, a másik oldalon pedig a bankok körében is egyre nagyobb teret nyerő zöld pénzügyi eszközök is hajtják, tehát az iparág előtt optimista jövőkép áll. Egy ilyen helyzetben azonban fokozódik a megújuló energiapiaci szereplők között a verseny, mert az ügyfelek a könnyen hozzáférhető, egyedi és kulcsrakész szolgáltatásokat fogják keresni – emelték ki az Optimum Solar Zrt-nél.

A címlapkép illusztráció: forrás, Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street