Üzlet

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!

Portfolio
Most, hogy a bankbetét már nem a legjobb befektetés, sokat emlegetik a pénzpiaci alapot, mint likvid nagytestvért. Bár még mindig a pénzpiaci alapokban van a legtöbb pénz, mára már kimondható: nem ez a nyerő lehetőség. Legalábbis annak a befektetőnek semmiképp sem, aki 5% feletti hozamot szeretne elérni. Ami biztos: magasabb hozamot csak nagyobb kockázatvállalás kísérhet. A jó hír, hogy ebben az esetben a lehetőségek tárháza már szinte végtelen.
A rövid távú befektetések alkonya

Először is tisztázzuk: nekünk, befektetőknek a
  • magas hozam,
  • alacsony kockázat és
  • könnyű hozzáférhetőség (likviditás) lenne álmaink netovábbja.
Ez az a három feltétel, ami nem teljesülhet egyszerre. Mégis, 2012-ig a bankbetétek és egyéb rövid távú befektetések jó hozamot tudtak biztosítani az inflációhoz képest (jó volt a reálhozam is), és emellé még nem is kellett nagy kockázatot vállalnunk. 2012 augusztusában azonban fordult a kocka.

Miért lettek ilyen alacsonyak a hozamok? 2012 augusztusától a jegybank fokozatosan csökkenteni kezdte az alapkamatot, amihez a rövid távú hozam is alkalmazkodott: a bankbetétek, rövid állampapírok és az ezekbe fektető befektetési alapok hozamai elkezdtek csökkenni, és már korántsem hozták a korábban tőlük megszokott hozamokat. A hozamcsökkenés jelenségéért ugyanakkor nemcsak a jegybanki kamatvágás okolható, hanem az MNB önfinanszírozási programja is. Röviden összefoglalva:

    Augusztustól az MNB sterilizációs eszköze a kéthetes kötvény helyett a kéthetes betét lett, amely a kötvényhez képest egy kevésbé likvid eszköz az intézményi befektetőknek. Míg a befektetési alapok korábban bármikor hozzájuttathattak a kéthetes kötvényhez, addig az új rendszer értelmében a kéthetes betét vásárlására már nem jogosultak.
Hogy ez miért fontos? A pénzpiaci alapok befektetési politikájukkal összhangban csak likvid vagy gyorsan likviddé tehető eszközöket tarthatnak a portfóliójukban, és a kéthetes MNB kötvény ennek a kritériumnak korábban tökéletesen meg is felelt. Most azonban, hogy az alapkezelők kívül esnek a kéthetes betétre jogosultak körén, az MNB kéthetes kötvényből kiáramló pénzek ráömlöttek a diszkontkincstárjegyek piacára. A rendkívül magas kereslet a hozamokat egyre lejjebb és lejjebb küldi, és jelenleg nagyon úgy tűnik, ez a tendencia továbbra is folytatódni fog. Tehát a pénzpiaci alapok az alacsony hozamkörnyezet, valamint befektetési politikájuk miatt maguk sem tudnak nagy csodát tenni, a jelenleg legjobban teljesítő alapok visszatekintő egy éves hozama is csak nem sokkal haladja vagy közelíti meg a 3%-ot.

Az alábbi grafikon azt ábrázolja, hogy a bankfiókba vagy éppen a postára besétáló ügyfél az elmúlt egy évben milyen hozamokkal találkozhatott. Míg a bankbetétek és kincstárjegyek kamata előretekintő, addig a pénzpiaci alapoknál csak a visszatekintő hozamot ismerjük (amiről jól tudjuk: nem jelent garanciát a jövőre nézve).

Az alapkamat csökkenésével párhuzamosan az újonnan lekötött lakossági forintbetétek és a kamatozó kincstárjegyek átlagkamata is egyre lejjebb araszolt. Az elmúlt egy évben az éven belüli bankbetétek átlagkamata 3,3%-ról 1,65%-ra, míg a kamatozó kincstárjegyek hozama 4,5%-ról 2,5%-ra esett le.

Mivel a fentiek likvid, vagyis könnyen hozzáférhető befektetésnek számítanak, ezért a befektetési alapok piacáról összehasonlításképpen kiválasztottuk a szintén likvid eszközöket tartó pénzpiaci alapokat. Megnéztük az 5 legnagyobb pénzpiaci alap átlaghozamát és azt tapasztaltuk, hogy a pénzpiaci alapok sem tudtak az alapkamatot jelentős mértékben meghaladó hozamot elérni (ne feledjük, a kép csalóka, hiszen a pénzpiaci alapoknál egy éves visszatekintő hozamokat láthatunk).

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
Feltehetnénk a kérdést, hogy akkor a pénzpiaci alapok kezelőinek hibája-e a rossz teljesítmény? Nem. Egyszerűen csak a hozamkörnyezet és az - alacsony hozamot még inkább megtépázó - alapkezelői- és forgalmazási díj a ludas. Ahogyan az alábbi táblázatból is látszik, az 5 legnagyobb nettó eszközértékkel rendelkező pénzpiaci alap vagyonkezelői díja 1-2,5% között mozog (!). Amit fontos tehát mérlegelni, mielőtt pénzpiaci alapot választanánk:
  • csak visszatekintő hozamok állnak rendelkezésre, ami sosem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre (ez persze más alapoknál is így van),
  • ne feledkezzünk meg a díjakról, azokon belül is a nagyobb súllyal rendelkező vagyonkezelői díjról, ami szépen le tudja apasztani az elért hozamot (főleg a mostani hozamkörnyezetben),
  • a 16%-os kamatadó és 6%-os eho megfizetése ugyanúgy vonatkozik a pénzpiaci alapokra is, igaz, sok olyan pénzpiaci alapot lehet találni, ami eho-mentes alap.


Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
A pénzpiaci alapok egyre gyengülő teljesítményét a befektetők is érzékelik, a nettó eszközérték már év eleje óta folyamatosan csökken, ezen belül is leginkább a likviditási alapokból áramlik ki a befektetők tőkéje.

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
De hova áramlik ez a pénz?

Részben lakossági állampapírokba. Azok a befektetők, akik a kisebb kockázatot továbbra sem kívánják feladni, ugyanakkor nem elégedettek a bankbetétek nyújtotta hozamlehetőséggel, az állampapírok piacáról is szemezgethetnek. Sajnos azonban itt sem nevezhető rózsásnak a helyzet. A legnagyobb hozamot a vizsgált papírok közül jelenleg a 3 és 5 éves prémium magyar államkötvény adja, de ez esetben a likviditásról kell lemondanunk. Ezzel szemben a kincstárjegyek megfelelnének a célnak, csakhogy a tőlük elvárt hozam sem sokkal haladja meg a pénzpiaci alapok hozamát.

Természetesen vannak olyan befektetők, akik hosszabb távon is nélkülözni tudják megtakarításaikat. Ezt bizonyítja a 3-6 éves futamidejű állampapírok iránt az elmúlt hónapokban megnőtt kereslet is. Kérdéses persze, hogy megelégednek-e a befektetők éves szinten 5% alatti hozammal. Ezt mindenki maga dönti el, de akik nem, azoknak van még miből válogatniuk a piacon.

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
A rövid távú befektetési lehetőségeket összegezve tehát azt láthatjuk az elmúlt egy évet nézve, hogy a bankbetétekből folyamatosan áramlik ki a pénz. A pénzpiaci alapok még úgy, ahogy tartják magukat, de ha mélyebbre nézünk, észrevehetjük, hogy a likviditási alapokból is folyamatos a tőkekiáramlás. Ami úgy látszik, továbbra is tarol a lakosság körében, az a kamatozó kincstárjegy, jelenlegi 2,5%-os hozamával.

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
Itt az abszolút hozamú- és vegyes alapok aranykora?

Hova áramlik akkor a pénz nagyobbik fele? A magasabb kockázatú alapokba. Míg a pénzpiaci alapoknál folyamatos tőkekivonás figyelhető meg, addig a kötvény-, részvény-, abszolút hozamú- és vegyes alapoknál fordított tendenciát láthatunk. Kimagasló pénzáradat van ezen belül is az abszolút hozamú- és vegyes alapoknál.

A vegyes alapokon belül a legnagyobb pozitív irányú tőkeváltozás a dinamikus vegyes alapoknál jelentkezett, ahol a kötvények súlya kevesebb, mint 35%. Hogy ez mit jelent? A befektetők a kockázatmentes befektetésektől egyre inkább a kockázatosabb lehetőségek felé kacsingatnak a magasabb hozamlehetőségek reményében.

Ahogyan az alábbi ábrán is láthatjuk, a pénzpiaci alapok nettó értékesítése folyamatosan csökken, míg a kötvény-, vegyes- és abszolút hozamú alapoké egyre feljebb kúszik.

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
Nem is csoda, hogy a befektetők a pénzüket ezekbe az alapokba teszik. A visszatekintő hozamok alapján a legnagyobb nettó eszközértékkel rendelkező abszolút hozamú alapok éves átlagos visszatekintő hozama 6-14% közötti, míg a vegyes (kiegyensúlyozott) alapok éves átlagos hozama 8-16% közötti értékeket vett fel egy éves időtávot nézve. Azért lássunk a számok mögé: itt már korántsem beszélhetünk alacsony kockázatosságról, és nem is az egy éven belüli befektetések azok, amik megtérülnek majd. Az erre az útra lépő befektetőknek számolniuk kell időnként nagy hozamingadozásokkal és 3-4 éves befektetési időtávval, mire - remélhetőleg - szép hozammal ki tudnak szállni a buliból.

Ezt ajánlják neked bankbetétek helyett? - Csak óvatosan!
Merre tovább?

A befektetők kockázattűrő képessége tehát jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 1-2 évben. A bankbetétek, állampapírok, de még a likvidebb befektetési alapok sem tudnak csodát tenni: az alacsonyabb kockázatért cserébe fel kell adni a magasabb hozam lehetőségét. Most úgy tűnik, hogy azoknak a befektetőknek, akik 5% feletti hozamot szeretnének elérni, a jövőben a magasabb kockázatú befektetési alapok felé kell tekinteniük. Rá kell ébrednünk, hogy álmaink netovábbja - ilyen formában legalábbis - nem létezik. Magasabb hozam - magasabb kockázat: ez a valóság.


Szeretné megtakarításaiból kihozni a maximumot? A Portfolio Profit segítségével megtalálhatja az Ön számára ideális magas hozamú befektetési formát!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai