Gazdaság

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból

Portfolio
Négy éve megváltásként várták, most viszont az egyik legrosszabb forgatókönyvként tartják számon a piaci szereplők a kétharmados fideszes kormányzást. A Portfolio.hu ezúttal is elkészítette a hagyományos választások előtti felmérését, amiből az is kiderül, hogy nincs igazán olyan, kormányzásra is esélyes alakulat, amitől sokat várnának a tőkepiaci elemzők.

1 2

Nagy fordulat.
A Portfolio.hu négyévente hagyományosan elkészíti a piaci szereplők körében a választási kimenetekre vonatkozó felmérését. A kérdések minden esetben szinte teljesen ugyanazok, elsősorban a különböző választási kimenetek gazdasági, tőkepiaci következményeit mérjük fel. A kérdésekre adott válaszok a -3 és +3 közötti skálán helyezkednek el, 0 jelzi a változatlanságot, a pozitív tartomány pedig a kedvező irányú változást. (A felmérésben 20 hazai és külföldi tőkepiaci elemző, kereskedő, alapkezelő vett részt.)

Emlékeztetőül: négy évvel ezelőtt a piac megváltásként várta a kétharmados Fidesz-győzelmet. "Az MSZP nyolc éve alatt a magyar gazdaság leszakadt. Nem tudom, hogy a Fidesz képes lesz-e arra, hogy ezt a folyamatot megfordítsa, de jelenleg nem látok más esélyt erre, mint egy minél stabilabb (azaz minél nagyobb parlamenti többséggel bíró) Fidesz-kormány. Tudom, hogy ez azért zsákbamacska." - így foglalta össze 2010-ben a véleményét a Portfolio.hu által megkérdezett egyik piaci szereplő, és álláspontja akkor konszenzusosnak volt tekinthető. Mindez pontszámban úgy nézett ki akkor, hogy az említett (-3) - (+3)-as skálán arra a kérdésre, hogy "Összességében melyik lenne az ideális kimenetel gazdasági szempontból?" a Fidesz 2/3-ra adott válaszok konszenzusa +2,4 pont volt. Az egyszerű Fidesz-többség pontszáma +1,7 volt, egy MSZP-kormányt -1 pontra értékeltek a piaci szereplők.

Ehhez képest nagyot fordult a világ, amit értelmezhetünk úgy is, hogy a piac egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy sikerült volna a Fidesznek a magyar gazdaság leszakadásának megállítása. Hogy néz ez ki a pontokban? A 2/3-os Fidesz-többség -1,2 pontot kapott, ennél rosszabbra csak az instabil, kisebbségi Fidesz kormányt értékelte a piac. (A kérdés szó szerint ugyanaz volt, mint négy éve: "Összességében melyik lenne az ideális kimenetel gazdasági szempontból?")

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból
Mint a fenti ábrán látható, enyhén negatív az értékelése az egyszerű Fidesz-többségnek is, vagyis a jobboldali párt által alakított kormányzati formációkkal kapcsolatos várakozások egyértelműen negatívak. Legfeljebb ehhez képest lehet büszke a baloldal a szerény 0,8 pontjára. Igaz, az MSZP négy évvel ezelőtti értékeléséhez képest ez 1,8 pontos javulásnak is felfogható. Ez a fele annak, amennyivel a "Fidesz 2/3" kimenet megítélése romlott. Érdemes a mostani és a négy évvel ezelőtti eredményt egy ábrán is megjeleníteni:

Kiábrándult a piac a Fidesz-kormányzásból
Ez a cikk folytatódik
1 2
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését....

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Véletlenül 94 millió forintnyi pénz került egy hajléktalanhoz, aki utána egyszerűen eltűnt