Bank

Magyarországra jöttünk, online céget vettünk

Bár a Netrisk.hu viszonylag kis befektetésnek számít a lengyelországi székhelyű Enterprise Investors portfóliójában, nagy lehetőségeket lát benne a cég új, többségi tulajdonosa. Dariusz Pronczuk ügyvezető partner, az Enterprise Investors igazgatóságának tagja a Portfolio.hu-nak adott interjújában elárulta, kemény tárgyalások eredménye a mintegy 6.4 milliárd forintos vételár, de ez nem szegte kedvüket: amennyiben újabb vonzó befektetési lehetőségeket találnak Magyarországon, más vállalkozásokba is örömmel beszállnak.
Portfolio.hu: Hogy lelt rá az Enterprise Investors a Netriskre, és miért pont ezt a céget választották?



' title='
Dariusz Pronczuk: Már négy-öt éve kerestünk Magyarországon is befektetési lehetőségeket. Varsói központú nemzetközi társaság vagyunk, jobbára lengyel alkalmazottakkal dolgozunk. Három éve azonban csatakozott hozzánk Tüske Tamás, aki azt a feladatot kapta, hogy térképezze fel számunkra a lehetséges magyarországi befektetési célpontokat. Megtudtuk, hogy a Netrisk.hu alapítói és tulajdonosai új partnert keresnek, ezután pedig már könnyen ment a kapcsolatfelvétel.

P.: Mennyire volt hosszú és nehéz az egymással való ismerkedés, a tárgyalási folyamat?

DP.: Nem mondanám, hogy hosszú volt, ám annál keményebb. Egy felvásárlás előkészítése nálunk általában négy-öt hónapig tart, de akár egy évig is elhúzódhat. A Netrisk esetében idén január-februárban találkoztunk először tárgyalópartnereinkkel. Ugyan nem egy rossz értelemben vett átlagos cégről van szó, de a tranzakció előkészítésének időtartama meglehetősen átlagosnak mondható.

P.: Miért tartja jó befektetésnek a Netrisket?

DP.: Számos okból. Egyrészt a Netrisk olyan üzletágban működik, mely két, általunk jól ismert szektor kombinációjának tekinthető. Az internetes világban és a pénzügyi szolgáltatások területén egyaránt otthonosan mozgunk. A Netrisk esetében egy tisztán, 100%-ban online értékesítésre specializálódott vállalkozásról van szó, ez nekünk nagyon tetszett, ugyanis úgy látjuk, további jelentős sikerek rejlenek benne. Pénzügyi szolgáltatásokban utazó cégekbe az utóbbi 15 évben több mint 250 millió eurót fektettünk. Különböző üzleti modellek és értékesítési csatornák jellemzők ezekre a cégekre. Egy másik érvünk, hogy egy meglehetősen egyedi pozícióval rendelkező társaságról van szó, mely egyértelmű első hellyel büszkélkedhet a saját piacán, ráadásul ennek az elsőségnek jól megfogható okai vannak. A Netrisk a legjobb szolgáltatást nyújtja az ügyfeleknek ezen a piacon, nem a kormány vagy más külső tényezők határozták meg a sikereit, hanem az ügyfelek szuverén választása. Õk döntik el, igényt tartanak-e a Netrisk szolgáltatásaira, vagy sem. A harmadik fontos érvként említhetem, hogy kedveljük a cég alapítóját, Haraszti Zsoltot. Nagyon jó vállalkozónak tartjuk. Rengetegszer leültünk vele, sohasem volt könnyű a tárgyalás, de nagyon jó egyezséget tudtunk kötni.

P.: Mennyire alapul egyetlen ember teljesítményén a Netrisk sikeressége?

DP.: Senki sem lehet sikeres egyedül, egy vállalkozás teljesítménye mindig több ember erőfeszítésének eredménye. A siker kulcsa, hogy jól van-e összeállítva a csapat, kellően motiváltak-e a csapattagok, és gördülékeny-e köztük az együttműködés. Ehhez kell ugyan egy erős vezető, a siker azonban közös.

P.: Mi lehet az Enterprise Investors hozzáadott értéke a cég teljesítményéhez?

DP.: A Netrisk pont olyan fejlődési szakaszában van, mely ideális ahhoz, hogy csatlakozzunk. Az MKB Euroleasing csoport révén ráadásul nagyon jó partnerekkel dolgozott együtt. A mi legfőbb erényünk a kapcsolatban a pénzügyi háttér biztosításán túl a régió ismerete lehet. Lengyelország, Szlovákia, Csehország jól ismert üzleti terep számunkra. Romániában már elindult a Netrisk, itt is sokat segíthetünk a kapcsolatépítésben. Másrészt, nem mint alkalmazottak, hanem mint tanácsadók és az igazgatóság tagjai is sokat segíthetünk abban, hogy a cég tovább fejlessze online ügyfélkiszolgálását. A Netrisk nagyon jól tette eddig a dolgát, de úgy látjuk, tudunk még számára újat mutatni, az online értékesítésben vannak még kihasználatlan lehetőségek.

P.: Mely országokban fektettek már be online szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokba?

DP.: Az AVG vírusirtó vállalatban kontrollt biztosító részesedéssel rendelkezünk. A cég eladásainak fele az USA felé irányul, tíz százaléka Nagy-Britannia felé, a maradék Európa és a világ többi országában realizálódik. A pénzügyi szolgáltatások legkülönfélébb területein Lengyelországban rendelkezünk érdekeltségekkel.

P.: Eddig nem léptek be a magyar piacra. Miért nem?

DP.: Az volt a saját meglátásunk, hogy kevés az olyan kombináció, amely egy jó piac, egy jól menedzselt csapat és egy jó üzletág keverékét jelenti. Sehol sem könnyű ilyet találni, Magyarországon eddig úgy látszik, különösen is balszerencsések voltunk.

P.: A Netrisk tranzakció nagyobbnak, vagy kisebbnek mondható az Enterprise Investors portfóliójában?

DP.: Inkább kisebb befektetésről van szó, hiszen általában minimum 20 millió eurót fektetünk be egy cégbe, a Netrisk esetében pedig közel 25 millió euróról van szó. A növekedési várakozásaink viszont elég nagyok.

P.: Mit jelent ez a számok nyelvén?

DP.: Egyre nagyobb szeletet szeretnénk kihasítani az online értékesítésekben, illetve szélesebbre szeretnénk nyújtani a termek portfóliót, amit hasonlóan, egy árösszehasonló metodika segítségével szeretnénk értékesíteni. Természetesen kétszámjegyű növekedést várunk, mind eredmény, mind árbevétel tekintetében.

P.: Terveznek-e újabb akvizíciókat hazánkban?

DP.: Ha találunk jó lehetőséget, akkor igen. Sokan felteszik nekem a kérdést, mennyi pénzt fektetnénk be egy országban. Azt szoktam válaszolni, akármekkora összeget, ha jó üzleti lehetőségeket találunk. A jelenlegi piac nem olyan rossz a befektetések szempontjából.

P.: Az Önök személyében új külföldi befektetővel gazdagodott az ország, és a közelmúltban új kormánya is lett. Mit tehet az állam a befektetői környezet javítása érdekében?

DP.: Nagyon újak vagyunk a piacon, a kormány tevékenységének értékelése nem az a feladat, amelyet a magunkénak érzünk, de néhány általános elvet megfogalmazhatok. Támogassa a kormány a vállalkozásokat, biztosítsa a megfelelő versenyt, és azt, hogy nem sérti a bürokrácia a szereplők egészséges működését. Egy üzlet elindítása időpontjában nagyon nehéz megmondani, jó-e a kormány gazdaságpolitikája, néhány év múlva könnyebb lesz ezt megítélni.

P.: Milyennek látja Magyarország pozícióját a kockázati tőkések térképén?

DP.: Gyengének.

P.: Miért?

DP.: Magyarország lemaradt az elmúlt évek növekedési versenyében, és korábban is azt a fajta belső fogyasztás vezérelte növekedést folytatta, amely nem fenntartható. A rendszerváltás után rengeteg céget inkább stratégiai befektetőknek adtak el, vákumot teremtve ezzel. Ez változik, egyre több olyan ember vállal nagyobb kockázatot ahelyett, hogy egy multinacionális vállalatnak dolgozna. A gazdasági növekedés elindításával már kissé megkésett Magyarország, és nagy kérdés még, sikerül-e megoldania makrogazdasági problémáit.

P.: Milyen jövőt lát a régió előtt M&A-aktivitás szempontjából?

DP.: Féléves időtartamra nem tudnám megmondani, két-három éven belül azonban biztosan beindul a növekedés ezen a területen is. Magyarország viszonylag kicsi ország, de a vállalkozások száma relatíve nagyobb, mint a fejlett országok többségében. Ez azt jelenti, hogy konszolidációnak kell bekövetkeznie, melynek révén egyre több vállalkozás lesz olyan helyzetben, hogy felvásároljon egy másikat, akár a szomszédos országokban is. Ugyanígy könnyen előfordulhat az is, hogy egyre több román vállalkozás keres magyarországi befektetési célpontokat magának.

P.: Az Enterprise Investors számos befektetésétől tőzsdei bevezetés révén válik meg. Megtörténhet ez a Netriskkel is? Milyen időtávon tervezik a közös jövőt?

DP.: Mindenképpen megtörténhet, nem látom okát, miért ne vezethetnénk be majd egyszer a Netrisket is a tőzsdére. Nagyon jó nyilvános társasággá válhat. Általában 4-7 évig tartjuk meg befektetéseinket, de van példa 8-9 éves időtávra is. Addig tartjuk meg portfóliónkban a Netrisket, amíg számottevő növekedési lehetőséget látunk benne, és jó áron tudunk megválni tőle.

' title='
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
unicredit