Bank

Hitelbiztosítási kisokos

Portfolio
Az Euler Hermes - Tények és számadatok (2012)
Az Euler Hermes a világ és Magyarország vezető hitelbiztosítója, 2,4 milliárd euró konszolidált forgalommal. Az Allianz tagja és a párizsi Euronexten jegyzett biztosítótársaság.

Több mint 50 országban, 6 000+ munkatárssal biztosítja az 52 000 céget meghaladó ügyfélkörének kiszolgálását. Biztosított kitettsége eléri a 770 milliárd eurót, a hetente kifizetett károk száma pedig az 1 700 darabot.
A napi 20 000 limitdöntést több mint 40 millió cég naprakész kockázati elemzésére építi. Követelésbehajtási tevékenységét 130 országban, évente 380 000 alkalommal végzi.

A biztosító pénzügyi besorolását 2013 júniusában is AA- értékkel jutalmazta a Standard and Poor's.



Fizetésképtelenségi Index

A Fizetésképtelenségi Index számítása az adott évben fizetésképtelenségi eljárás alá került vállalkozások számának változásán alapul, korrigálva a GDP változásának hatásával. Az index értéke százalékos formában szerepel, ugyanis az abszolút számok (a vállalkozások darabszáma) az egyes országok eltérő szabályozásai és gyakorlata alapján nem összevethetőek. Az index pozitív értéke a gazdaság állapotának romlására utal, a negatív érték a fizetésképtelenségi eljárások számának csökkenését fejezi ki.


Vevők forgási ideje (DSO)

A vevők forgási ideje, vagyis a DSO (Days Sales Outstanding) mutatja meg, hogy egy adott vállalkozásnak a vevőivel szembeni követelése hány napot tesz ki, vagyis mennyi idő elteltével válik a kiszámlázott követelésből realizált árbevétel. A DSO a cég pénzügyi beszámolójából vagy időszakos pénzügyi adataiból számítható ki a következő módon: DSO=(vevőkkel szembeni követelések*365)/nettó árbevétel. A DSO mutatója a hitelbiztosítás díjának meghatározásakor is használatos, mértéke a biztosítási díj nagyságát befolyásolja.


Az országkockázat meghatározása

Az országkockázati besorolást a világ 241 területére (országok, régiók), komplex módszertannal határozzák meg az Euler Hermes Csoport vezető közgazdászai. Alapvetően két fő tényezőből, a hosszú távú országminősítési mutatóból és a rövidtávú "figyelmeztetéseket" adó indikátorok összességéből áll. Ez utóbbi rövidtávú jelzőszámok foglalják magukba a Pénzügyi Folyamatok Indikátorait (FFI - Financial Flow Indicator) és a Ciklikus Kockázatok Indikátorait (CRI - Cyclical Risk Indicator). Az FFI mutató a gazdaságnak sebezhetőségét méri egyrészről a külső sokkhatásokkal szemben, másrészt az ország ellenállóképességét abban a tekintetben, hogy mennyire érzékeny a tőkeáramlási folyamatokra. A CRI a fizetési kockázatok (pl. fizetési határidők, nemfizetések) jelzőszáma, ötvözve különböző makrogazdasági indikátorokkal. Az országminősítési mutató egy hosszú időtávot felölelő, a gazdasági és politikai kockázatokat tükröző mérőszámokból alakul ki. Míg az FFI és a CRI rövid- és középtávon, addig az országminősítés hosszú távra vetítve értékel egy országot, ezért e három összetevő jól leképezi egy ország lehetséges kockázatának releváns paramétereit.


Mit nevezünk lánctartozásnak?

A lánctartozás vagy körbetartozás azt a folyamatot jelöli, amikor a megrendelő késedelmes fizetése vagy nemfizetése miatt a szállítója likviditási nehézségekbe ütközik, ezért ő sem tudja teljesíteni fizetési kötelezettségeit saját beszállítói felé. Csak akkor beszélhetünk lánctartozásról, ha legalább három résztvevő szerepel egy adott folyamatban, amelynek az elején, illetve a végén álló vállalkozások egymással nem állnak közvetlenül üzleti kapcsolatban.


Káresemény az áruhitel-biztosításban

Az áruhitel-biztosítás során a káresemény a vevő fizetésképtelenné válásának időpontját jelenti. A káreseményt jellemzően megelőzi a fizetési késedelem időszaka, vagyis a számla fizetési határidejének lejártát követő időtartam. A késedelmes fizetés időszakában követelésbehajtással próbálja a hitelbiztosító vagy más követeléskezelő cég a biztosított kintlévőségeit a vevőtől beszedni. A behajtás tárgyalásos, illetve jogi úton zajlik (természetesen nem a filmekből ismert, lesötétített autókkal közlekedő erőemberek "segítségével"). Amennyiben egy előre meghatározott időn keresztül sikertelen a behajtás, a hitelbiztosító fizetésképtelennek minősíti az adóst és kimondja a káresemény bekövetkeztét, majd kifizeti a károsultnak a szerződés szerinti kártérítést. Káresemény bekövetkezhet akkor is, ha nem történt késedelmes fizetés, viszont az adós tevékenysége megszűnik (például felszámolási eljárást indít ellene más hitelezője).


Vevőminősítés - céginformáció

A kockázatok elemzésének fontos bázisa a vállalkozásokról készített céginformáció. Ezért fontos, hogy a hitelbiztosítónak saját céginformációs osztálya legyen, amely a hitelképesség-vizsgálathoz szükséges inputot készíti. Az Euler Hermes saját adatbázisa mára több mint 40 ezer hazai cég fizetőképességéről tartalmaz naprakész adatokat. A megelőzés szempontjából meghatározó a céginformáció aktualitása, mivel a felgyorsult gazdasági ciklusok miatt a gazdaság szereplőiről hivatalosan közzétett adatok nagyon hamar érvényességüket vesztik. A hitelbiztosító adatbázisába az együttműködés jellegéből fakadóan befolynak az ügyfelek fizetési tapasztalatai is. Így az egyes vevők pénzügyi problémáiról, akár a fizetésképtelenséghez vezető változásokról a hitelbiztosító időben tudomást szerez és fel tudja hívni a többi ügyfele figyelmét a kockázatos vevőkre. Ebből a szempontból is fontos, hogy az adott hitelbiztosító mekkora piaci részesedéssel, mekkora ügyfélállománnyal rendelkezik. Minél nagyobb ez a részesedés, minél több ügyféllel áll kapcsolatban a szolgáltató, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az értékes piaci információ időben tudomására jut.


Mivel foglalkozik a kockázatkezelő?

A hitelbiztosítási szakma kulcsembere a kockázatkezelő. Ő az a szakember, aki a cégeket fizetőképességi szempontból elemzi és minősíti. Javasolja, hogy a cég milyen értékben szállítson vevőjének nyitva, azaz halasztott fizetéssel. Ezt nevezzük hitelkeretnek. A kockázatkezelők szakmai véleményének fontosságát bizonyítja, hogy a hitelbiztosító ügyfelei az esetek döntő többségében csak addig a keretig szállítanak halasztott fizetésre, amit a kockázatkezelő megállapított.



Mit jelent a tudatos követeléskezelés?

A hitelbiztosító a professzionális követeléskezelést az alábbi 3 fő elem mentén végzi:

- Vevőminősítés, kockázatelemzés: jelenlegi és potenciális ügyfelek pénzügyi teljesítőképességének feltérképezése. Nem csak hazai, de exportpartnerek bevizsgálását is jelenti. Ez a követelésmenedzsment legfontosabb eleme, ez teremti meg a biztonságos értékesítés alapját.

- Lejárt kintlévőségek esetén adminisztratív segítség a behajtásra. Ez a szolgáltatás olyan cégeknek is rendelkezésére áll, melyeknek nincs hitelbiztosítási szerződésük az Euler Hermes hitelbiztosítóval.

- Fizetésképtelenség esetén a biztosító kártérítést fizet a szerződés alapján.



Mit jelent a hitelbiztosítás és mit csinál egy hitelbiztosító?

A hitelbiztosító nem nyújt hitelt és nem foglakozik pénzügyi hitelek felülgarantálásával. Szolgáltatása az ügyfelei kereskedelmi kockázatának csökkentésére irányul, átfogó követelés-menedzsmentet és kintlévőségük kezeléséhez hatékony segítséget nyújt. Túlmutat a vevői fizetésképtelenség esetén nyújtott kártérítésen, hiszen a tudatos követeléskezelésre összpontosít az egyszerű risk transfer (kockázat áthárítás) helyett.
Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MFB 2