Bank

Jön a kormány készpénzgyilkos fegyvere - A kisboltok örülhetnek, a bankok retteghetnek

Már a kormány előtt van a bankkártyás elfogadó terminálok telepítését támogató javaslat - mondta a Heti Válasznak Varga Mihály, az NGM minisztere. A javaslatban a kereskedőknek jó, a bankoknak rossz hír is szerepel: a kereskedői jutalékot is korlátoznák. A lépéssel a kisebb forgalmú kereskedők és a kártyabirtokosok járhatnak a legjobban, az viszont már kétséges, hogy a bankokat kompenzálja-e a növekvő kártyaforgalom a kieső bevételekért.
A kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, hogy egy bankkártyás terminálok telepítését ösztönző lépésre készül a kormány. A cél a készpénzes forgalom további csökkentése és ezáltal a szürkegazdaság további fehérítése. Erre szükség is van, mivel Magyarországon nagyon magas a készpénzmennyiség a GDP arányában is, az elmúlt 20 évben megduplázódott.

Jön a kormány készpénzgyilkos fegyvere - A kisboltok örülhetnek, a bankok retteghetnek
A bankkártyákkal pedig - a kedvező folyamatok ellenére - még mindig közel kétszer több pénzt veszünk fel plasztikkal, mint amennyit költünk vele.

Jön a kormány készpénzgyilkos fegyvere - A kisboltok örülhetnek, a bankok retteghetnek
A jövő évi költségvetésben eddig még nem szerepel a kártyás programra szánt összeg, így nem is volt biztos, hogy ez a terv a közeljövőben megvalósul. Most azonban úgy tűnik, a kormány mégis komolyan gondolja, ugyanis Varga Mihály beszélt erről a Heti Válasznak adott interjúban. Szavai szerint

A lakosságnál most vezetjük be az alapszámlát, és tovább bővítenénk a bankkártyás fizetés lehetőségét. A kormány előtt van a kártyaelfogadó terminálok telepítésének támogatásáról szóló javaslat, ami megköti a bankokat is, mekkora jutalékot kérhetnek a szolgáltatásért a kereskedőktől.

A fenti kijelentésnek két fontos információtartalma is van:
  • tényleg jön a termináltelepítő program,
  • a bankok kereskedői jutalékát korlátozni fogják.

Mit jelent a termináltelepítési program a büdzsének?

Számításaink szerint egy országos termináltelepítési program költsége 6-8 milliárd forint körül alakulhat, így azonban 2020-ra nagyjából minden boltban lenne kártyaelfogadás. A költségvetést azonban egy közvetett hatás is terheli: ha nő a kártyás forgalom, akkor elméletileg a magasabb tranzakciós illetékkel terhelt készpénzfelvételi tranzakciók is visszaeshetnek, ami további adókiesést jelenthet a költségvetésnek. (Tranzakciós illetékből idén 201 milliárd forintot remél a kormány.) Ugyanakkor a gazdaság fehéredése ezt a hatást jelentősen ellensúlyozhatja.

Kereskedői jutalék

Eddig szó sem volt róla, most azonban Varga Mihály belengette, hogy a javaslatban a bankoknak járó kereskedői jutalék korlátozásáról is szó lesz. Az úgynevezett négyszereplős bankkártyás modellben (lásd lent) a kereskedő a bankkártya elfogadásért cserébe a kártyás forgalma után kereskedői jutalékot fizet az elfogadó bankjának.

Jön a kormány készpénzgyilkos fegyvere - A kisboltok örülhetnek, a bankok retteghetnek
Ennek a kereskedői jutaléknak egy fix eleme az interchange díj, amelyet az elfogadó bank a kártyát kibocsátó banknak fizet, ezt azonban a két nagy kártyatársaság évekig húzódó vitája során az uniós szabályokkal összhangban már korlátozta az NGM. 2014 január elsejétől a plasztikot kibocsátó bankok a betéti kártyáknál legfeljebb 0,2, a hitelkártyáknál 0,3 százalékos bankközi jutalékot szedhetnek az elfogadó bankoktól.

A nagy változás most az, hogy nemcsak a kereskedői jutalék fix elemét, hanem egyenesen a kereskedői jutalékot korlátozná az NGM.

A kereskedői jutalék pedig nem más, mint a bankok kártya üzletágának legfontosabb bevételi forrása. Tavaly az MNB auditált adatai szerint a magyar bankrendszer 108,3 milliárd forintot tett zsebre a kártya üzletágban, vagyis ez az a bevétel, aminek most egy része valószínűleg veszélybe került.

Hivatalos adat nincs róla, ugyanakkor piaci pletykákból és kereskedőktől úgy tudjuk, hogy a kereskedői jutalék a kisebb forgalmú szereplőknél 2-4 százalék, a nagy forgalmú multiknál 1 százalék körül vagy az alatt alakul. Vagyis minél erősebb az alkupozíció, annál kedvezőbb feltételeket kapnak a kereskedők.

Nem tudni, milyen magas lesz a korlát, de az sejthető, hogy az eddig leginkább megsarcolt kisboltok lesznek a lépés fő haszonélvezői, akik eddig sokszor épp a kereskedői jutalék miatt nem fogadtak el kártyát.
Azt viszont ne felejtsük el, hogy a termináltelepítési program valószínűleg növelni fogja a kártyás forgalmat, ami kompenzálhatja a kereskedői jutalék korlátozását a bankoknál. Összességében nem tudjuk, hogy jól, vagy rosszul jönnek-e ki a szabályozásból a bankok, de az azért valószínű, hogy a kereskedők inkább haszonélvezői lesznek a lépésnek, és az pedig teljesen bizonyos, hogy a bankkártyájukat használók jól járnak vele, mivel több helyen fogják tudni használni a plasztikjukat. A kereskedői jutalék korlátozásával pedig elméletileg az árakon keresztül minden fogyasztó jól járhat. Hogy mennyire, az elsősorban a kisebb boltoktól függ majd.
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
baba