Bank

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai

Nagyon felpörgött 2017-ben a biztosításközvetítői piac Magyarországon: mintegy 60,4 milliárd forintnyi nettó értékesítési árbevételt értek el a piac szereplői, ami gyakorlatilag sosem látott rekordnak számít. A teljes piac egyre nagyobb része van ráadásul kisebb közvetítők kezében, de a legnagyobb játékosok közt is átrendeződés figyelhető meg, ahogy a volt Brokernet már a top10-ből is kiesett, a Keszthelyi-csoport tagjai pedig stabilan tartják az OVB mögött a második helyet.
Az MNB Aranykönyvéből készített statisztikákból kihagytuk a Fundamentát, amely elsősorban nem biztosításközvetítői tevékenységet végez, valamint csak 100 millió forint nettó értékesítési árbevétel fölötti cégeket vizsgáltunk.

Dinamikusan növekedett tavaly a biztosításközvetítők árbevétele, a Fundamenta eredményeit nem számítva összesen 60 milliárd forintot szívtak fel a piacról, ami a 2016-os értékhez képest mintegy 11%-os változást jelent. Bár az elmúlt években a top 10 közvetítő jellemzően a piac több mint felét uralta, tavalyelőtt már fordult a kocka, 2017-ben pedig már "csak" 49,5%-os részesedése volt a legnagyobb tíz cégnek.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
A top 10-ből a legnagyobb szeletet az OVB hasítja ki; 7,35 milliárd forintos árbevételével a piac több mint 12%-át a kezében tartja a német hátterű vállalat, igaz, az OVB nemcsak biztosítási termékeket értékesít. Ha egy cégcsoportnak tekintjük a Keszthelyi Holding ernyője alá tartozó Hungarikum Alkuszt, a Palladium Consultingot és az Agenta Consultingot, második helyre az állami megrendeléseken hízó cég csúszik fel 3,8 milliárd forintos árbevételével, míg harmadik helyet a Europ Assistance foglalja el, 3,46 milliárd forintos bevételével.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai


Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
A legnagyobb adózott eredményt mégis a legnagyobb online alkusz, a Netrisk érte el, amely több mint egymilliárd forintos profitot tudott zsebre tenni tavaly - vélhetően ez az internetes közvetítő alacsony működési költségeinek köszönhető. Második az OVB lett, majd ezt követte a Nasdaqon jegyzett, de állami cégeknek is szolgáltató Willis.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy rendeződött át a biztosításközvetítők élmezőnye az elmúlt években. Az életbiztosítás-túlsúlyos cégek közül a Brokernet / Quantis 2013-ig messze a legnagyobb játékos volt, ma már azonban eltörpül régi riválisa, az OVB mellett. Míg 2008-ban a Brokernet az OVB árbevételének több mint négyszeresét szerezte meg, ma az OVB árbevétele már közel ötszöröse a Brokernet-utód Quantisénak, sőt, még a szintén élet-túlsúlyos MPK is megelőzte. A Quantis immár a top 10-ből is kiesett árbevétel szempontjából. Fontos megjegyezni, hogy a tavaly életbelépett etikus életbiztosítási koncepció úgy tűnik, egyik esetben sem okozta az értékesítési árbevétel látványos visszaesését.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai


Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
Az elmúlt évek sikertörténete egyébként az OVB mellett a Keszthelyi Holdinghoz tartozó cégek növekedése volt. A Holding 2014-ben szerezte meg az Agentát, majd 2015-ben a Hungarikum Alkuszt (korábban Optimál GB) és a Quantistól a Palladiumot. Összességében a cégcsoport a legnagyobb nettó árbevételt elérő nem-életbiztosítási alkusszá nőtte ki magát Magyarországon, röpke néhány év leforgása alatt.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
Markáns változás látható 2008 óta a biztosításközvetítők számában is; 9 év alatt 42 ezerről 28 ezerre, vagyis közel harmadával csökkent a biztosításközvetítői szakmában dolgozó természetes személyek száma. A legnagyobb visszaesés a többes ügynökök körében következett be, számuk még 2017-ben is közel 1300-zal csökkent. Ennek közvetlen oka az lehetett, hogy az etikus koncepció esetenként akár 20%-os jutalékcsökkenést is okozott náluk. Ugyanakkor az etikus koncepció nem okozott egyelőre akkora bevétel-visszaesést, mint amekkorát korábban sokan vártak a piacon.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
A közvetített biztosítási díjak összegéről eggyel régebbi adatok állnak rendelkezésre. Ezek arról árulkodnak, hogy az életbiztosítások közvetítői értékesítése jelentősen visszaesett 2007-2008 óta, és 2016-ban már a nem-életbiztosítások adták a közvetítői értékesítés több mint kétharmadát. 2012 óta ennek fő katalizátora a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak (kgfb) emelkedése. Az életbiztosítási értékesítésben egyébként egyelőre jóval magasabb a koncentráció, de csökken: az 5 legnagyobb szereplő piaci aránya 60% fölött jár (a válság előtt ez közel 90% volt), a nem-élet területen ez csak mintegy 30%.

Szépen lassan teljesen eltűnnek a biztosítási piac régi királyai
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp