Most rohanj lakás-takarékpénztári szerződést kötni!
Bank

Most rohanj lakás-takarékpénztári szerződést kötni!

Portfolio
Ha Áder János gyorsan aláírja, akár már szerdán hatályba léphet a lakás-takarékpénztári konstrukció megszüntetéséről szóló törvény. Aki tehát biztosra akar menni, ma vagy holnap alá kell írnia szerződését az évi 72 ezer forintos támogatás elnyeréséért. A lakás-takarékpénztár gyorsaságától is függ még ilyenkor, időben hatályba lép-e a szerződés.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet
Az alaphírről itt írtunk.

A nagy változásról is szó lesz a Portfolio holnapi Öngondoskodás konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

Mikor lép hatályba a törvény?

Ha a Parlament honlapján szereplő információknak megfelelően kedden megtörténik a zárószavazás, kedden felkerülhet a Köztársasági Elnöki Hivatalba aláírásra a törvény. Áder Jánosnak 5 napja van a törvény aláírására, és ha nem tölti ki ezt a rendelkezésére álló teljes időt, hanem például már holnap este aláírja azt, akkor akár szerdán hatályba léphet a törvény a Magyar Közlönyben való kihirdetés révén.

Mivel a törvényjavaslat szövege szerint a módosítás a kihirdetését (a Közlönyben való megjelenését) követő naptól lép hatályba, így tehát az elméletileg leggyorsabb hatályba lépése szerdán lehetséges, azaz aki hétfőn vagy kedden tud új lakás-takarékpénztári szerződést kötni, vagy meglévőt hosszabbítani (ennek díja jellemzően a szerződéses összeg növekményének az 1%-a), arra a fenti logika alapján még nem vonatkozna az állami támogatás megvonása.

Meddig kell aláírni a szerződést?

A bank360.hu szakértője, Veres Patrik a kérdésünkre pontosította a szerződéskötés időpontját. Mint elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződés egyrészt a lakás-takarékpénztár által összeállított ajánlattétel ügyfél általi aláírásával, másrészt a lakás-takarékpénztár által kiadott elfogadói nyilatkozat kibocsátásával lesz érvényes. A kettő együttesen kell ahhoz, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés érvényes legyen.

A már megjelent törvényjavaslat nem rendelkezik arról, hogy az érvényes szerződésnek számít-e, ha az ajánlattételt még a hatályba lépés előtt írják alá, az elfogadói nyilatkozatot a lakás-takarékpénztár azonban csak ezt követően bocsátja ki. Feltételezhető ezért, hogy a hatályba lépés napja előtti este gőzerővel dolgozni fognak azon, minden már befogadott ajánlathoz meglegyen az elfogadói nyilatkozat.

Ahhoz, hogy valakinek legyen érvényes szerződése még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, mindenképpen szükséges tehát az ajánlattétel aláírása ezt megelőzően. Az elfogadói nyilatkozat kibocsátásának időpontja pedig a lakás-takarékpénztáron fog múlni, ez némi bizonytalansági tényező a hirtelen szerződést kötők számára.

Miért jó ilyen szerződést kötni?

Havi legfeljebb 20 ezer, vagyis évi 240 ezer forintos összeg mellé az állam 72 ezer forintos (30%-os állami támogatást nyújt). Ha valaki 4 évre köt lakástakarék szerződést, és rendszeresen befizet havi 20 ezer forint, akár 10% feletti hozamot is elér ezzel a befeketéssel. Mivel egyszerre több családtagra köthető szerződés (egyenesági rokon, házastárs, testvér jöhet szóba), az évi 72 ezer forintos állami támogatás megtöbbszörözhető.
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
traders
orvos kórház egészségügy
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
kórház műtő orvos egészségügy
airbnb szoba nappali
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
mnb_jegybank_felügyelet_shutter