Most rohanj lakás-takarékpénztári szerződést kötni!
Bank

Most rohanj lakás-takarékpénztári szerződést kötni!

Portfolio
Ha Áder János gyorsan aláírja, akár már szerdán hatályba léphet a lakás-takarékpénztári konstrukció megszüntetéséről szóló törvény. Aki tehát biztosra akar menni, ma vagy holnap alá kell írnia szerződését az évi 72 ezer forintos támogatás elnyeréséért. A lakás-takarékpénztár gyorsaságától is függ még ilyenkor, időben hatályba lép-e a szerződés.
Az alaphírről itt írtunk.

A nagy változásról is szó lesz a Portfolio holnapi Öngondoskodás konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

Mikor lép hatályba a törvény?

Ha a Parlament honlapján szereplő információknak megfelelően kedden megtörténik a zárószavazás, kedden felkerülhet a Köztársasági Elnöki Hivatalba aláírásra a törvény. Áder Jánosnak 5 napja van a törvény aláírására, és ha nem tölti ki ezt a rendelkezésére álló teljes időt, hanem például már holnap este aláírja azt, akkor akár szerdán hatályba léphet a törvény a Magyar Közlönyben való kihirdetés révén.

Mivel a törvényjavaslat szövege szerint a módosítás a kihirdetését (a Közlönyben való megjelenését) követő naptól lép hatályba, így tehát az elméletileg leggyorsabb hatályba lépése szerdán lehetséges, azaz aki hétfőn vagy kedden tud új lakás-takarékpénztári szerződést kötni, vagy meglévőt hosszabbítani (ennek díja jellemzően a szerződéses összeg növekményének az 1%-a), arra a fenti logika alapján még nem vonatkozna az állami támogatás megvonása.

Meddig kell aláírni a szerződést?

A bank360.hu szakértője, Veres Patrik a kérdésünkre pontosította a szerződéskötés időpontját. Mint elmondta: a lakás-takarékpénztári szerződés egyrészt a lakás-takarékpénztár által összeállított ajánlattétel ügyfél általi aláírásával, másrészt a lakás-takarékpénztár által kiadott elfogadói nyilatkozat kibocsátásával lesz érvényes. A kettő együttesen kell ahhoz, hogy a lakás-takarékpénztári szerződés érvényes legyen.

A már megjelent törvényjavaslat nem rendelkezik arról, hogy az érvényes szerződésnek számít-e, ha az ajánlattételt még a hatályba lépés előtt írják alá, az elfogadói nyilatkozatot a lakás-takarékpénztár azonban csak ezt követően bocsátja ki. Feltételezhető ezért, hogy a hatályba lépés napja előtti este gőzerővel dolgozni fognak azon, minden már befogadott ajánlathoz meglegyen az elfogadói nyilatkozat.

Ahhoz, hogy valakinek legyen érvényes szerződése még a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, mindenképpen szükséges tehát az ajánlattétel aláírása ezt megelőzően. Az elfogadói nyilatkozat kibocsátásának időpontja pedig a lakás-takarékpénztáron fog múlni, ez némi bizonytalansági tényező a hirtelen szerződést kötők számára.

Miért jó ilyen szerződést kötni?

Havi legfeljebb 20 ezer, vagyis évi 240 ezer forintos összeg mellé az állam 72 ezer forintos (30%-os állami támogatást nyújt). Ha valaki 4 évre köt lakástakarék szerződést, és rendszeresen befizet havi 20 ezer forint, akár 10% feletti hozamot is elér ezzel a befeketéssel. Mivel egyszerre több családtagra köthető szerződés (egyenesági rokon, házastárs, testvér jöhet szóba), az évi 72 ezer forintos állami támogatás megtöbbszörözhető.
koronavírus covid-19 járvány orvos
taxi koronavírus
német200117
cimlap_olaj0331_2
koronavírus sakk
Frankfurti tőzsde
bika medve
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat