Példátlan számokat közölt az MNB: soha nem látott roham a magyar bankoknál
Bank

Példátlan számokat közölt az MNB: soha nem látott roham a magyar bankoknál

Portfolio
Történetének valószínűleg a legmagasabb nominális összegű hitelkihelyezését produkálta 2019-ben a magyar bankszektor. A jegybank ma közzétett éves statisztikái alapján lassult ugyan a lakáshitelek és a személyi kölcsönök új kihelyezésének a növekedése, de a babaváró hitel megjelenése ezt bőven ellensúlyozta. A lakossági mellett a vállalati hitelkihelyezés is csúcsot döntött, így a háztartási hitelállomány 16%-kal, a vállalati 11%-kal emelkedett tavaly. A témával április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciánkon részletesen foglalkozunk.
Érdemes mielőbb regisztrálni az április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciára!

A decemberi adatok mai közzétételének köszönhetően rendelkezésünkre állnak a bankszektor éves hitelezési és betétgyűjtési statisztikái is. Ez alapján elmondható, hogy tavaly 2408 milliárd forintnyi hitelszerződést kötöttek a bankokkal a háztartások, ami 48%-kal több az egy évvel korábbinál.

A lakáshitelek új kihelyezésének a növekedése az egy évvel korábbi 31%-ról 7%-ra, a személyi kölcsönöké pedig 48%-ról 23%-ra csökkent. Hogy ennek ellenére a háztartási hitelkihelyezés 48%-kal nőtt az egy évvel korábbi 28% után, az elsősorban a babaváró hitel megjelenésének köszönhető, emellett a MÁP+ vásárlására felvett lombardhitelek is hozzájárulhattak a gyorsuláshoz.

A hiteltörlesztéseket is figyelembe véve a lakáshitelek teljes állománya ezzel tavaly 3645 milliárd forintra emelkedett, ami 9%-os növekedést jelent. A szabad felhasználású jelzáloghiteleket inkább törlesztették, így állományuk 13%-kal 885 milliárd forintra esett vissza. Mostanában előzik meg őket a személyi kölcsönök, hiszen ezek állománya 2019 végére 883 milliárd forintra, 28%-kal emelkedett.

ba3

A háztartások banki hitelállománya mindennel együtt 15,6%-os növekedésen ment át tavaly, amira a válság kezdete óta nem volt példa. A vállalati hitelállomány 11,3%-kal növekedett. Bár a betétállományok kisebb ütemben nőttek, a bankok továbbra sincsenek rászorulva az aktív betéti versenyre, hiszen belföldi háztartási hitel/betét arányuk 75%, vállalati hitel/betét arányuk 88% volt, messze elmaradt a széles körben egészségesnek tekintett 100%-tól.

ba4

2019 új kedvence a babaváró hitel volt, amely július 1-je óta elérhető a bankrendszerben. Fennállásának első fél éve alatt 470 milliárd forintot helyeztek ki belőle a bankok (ennyi volt a szerződéses összeg), ami csaknem 50 ezer szerződést takarhat. A babaváró hitel legerősebb hónapja augusztus volt, azóta folyamatosan csökken a szerződéskötések volumene.

ba5

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a 2008-as eddigi csúcsokat is sikerült megdöntenie a lakossági hitelpiacnak. Különösen a fogyasztási hitelek lódultak meg tavaly, ami a 10-12 évvel korábbihoz képest nem a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek, hanem a személyi kölcsönnek és a babaváró hitelnek köszönhető. Decemberben a lakáshitelek új kihelyezése 37%-kal, a személyi kölcsönöké 21%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A tavaly kihelyezett 2408 milliárd forintnyi háztartási hitel már csaknem 11%-kal magasabb a 2008-asnál, a 2013-os mélyponthoz képest pedig hatszoros hitelkihelyezést jelent.

Tavaly 1025 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a háztartások, mint amennyit törlesztettek, december hónapban 99 milliárd forint volt a többlet.

A hitelek népszerűségének növekedése a jövedelmek és a lakásárak emelkedése mellett elsősorban a hitelkamatok csökkenésének köszönhető. Az új lakáshitelek átlagkamata 4,12% volt decemberben, szemben az egy évvel korábbi 4,96%-kal. Különösen a fix kamatozású lakáshitelek lettek olcsóbbak.

A személyi kölcsönök viszont még most is jóval drágábbak, átlagos THM-ük a lakáshitelek 4,4%-ával szemben 13,3% volt decemberben, ez mindössze 0,3 százalékpontos csökkenést jelent egy év alatt. Talán részben ezzel is magyarázható, hogy az MNB a minősítés bevezetését tervezi erre a termékköre is.

A lakáshitelek körében egyébként szinte eltűntek a változó kamatozású hitelek, arányuk most már hónapok óta 2% környékén van az új kihelyezésen belül, miközben a lakáshitelek teljes állományában még mindig meghaladja az 50%-ot.

Mint említettük, a bankok nincsenek rászorulva továbbra sem az aktív betéti versenyre, és miközben a bankközi kamatlábak nulla közelében vannak, a betétek sem mozdultak el erről a szintről. Egy átlagos éven belül lekötött forintbetétre 0,2%-ot, az éven túlira 0,7%-ot ígérnek a bankok.

A háztartások betétállománya ennek ellenére 7,3%-kal emelkedett tavaly, és meghaladta a 9500 milliárd forintot. Óriási pénztömeg nem találja a helyét: a látra szóló betétek állománya a teljes háztartási betétállomány 74%-át tette ki.

Ami a vállalatokat illeti, a likviditásbőség itt is jellemző, a hitelezésben azonban lassult az állománynövekedés: 2019 végén 11,3%-kal bővül a vállalatok banki hitelállománya. Elképzelhető, hogy a lassulás részben a Növekedési Kötvényprogrammal magyarázható, amely egyes nagyvállalatoknál hitelt váltott ki.

2019 egészében 1056 milliárd forinttal vettek fel több hitelt a vállalatok, mint amennyit törlesztettek. Ez a bővülés nagyobb, mint amit 2007 vagy éppen 2008 egészében láthattunk tranzakciós alapon.

Érdemes mielőbb regisztrálni az április 1-jei Hitelezés 2020 konferenciára!

Címlapkép: Ricardo Ceppi/Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MBH HEPA