Fenntarthatóságot akarnak a magyarok, de lemondás nélkül
Befektetés

Fenntarthatóságot akarnak a magyarok, de lemondás nélkül

Portfolio
A fenntarthatóság és környezetvédelem tízből nyolc személy számára fontos Magyarországon, de többségében csak olyan lépéseket hajlandóak a mindennapokban megtenni, amelyek nem igényelnek komolyabb lemondást vagy erőbefektetést. A fenntartható befektetési lehetőségek ismertsége még alacsony, de tízből hatan igénybe vennék az ilyen befektetési módokat, azonban, ha cserébe némileg kisebb hozam érhető el, már csak minden harmadik személy nyitott a használatra.

A fenntarthatóság és környezetvédelem nem csak fontos, népszerű témák, hanem a közeljövő életkörülményeit is befolyásoló tényezők, elég csak a globális felmelegedés okozta változásokra gondolni a hétköznapokban. A Scale Research Kft reprezentatív Bankindex® kutatása 2020 őszén a környezettudatosság megítélését, a fenntarthatóság irányába tett gyakorlati lépéseket és a fenntartható befektetések megítélését is kutatta a 18-69 éves magyar lakosság körében.

Örvendetes adat, hogy a 18-69 éves magyar lakosság körében tízből közel kilenc ember számára fontos téma a fenntarthatóság és a környezetvédelem, minden második honfitársunk számára nagyon fontos. A nők, a 30 évnél idősebbek, és érdekes módon, a 60-69 évesek körében nagyobb mértékben tartják fontosnak ezt a témát. Noha a falusi lakosok és az alapfokú végzettséggel rendelkezők számára nem olyan kritikus a fenntarthatóság, közülük is tízből nyolcan gondolják a környezetvédelmet fontosnak, amivel foglalkozni kell.

Honfitársaink túlnyomó többsége a mindennapokban is igyekszik tenni valamit a környezet védelme érdekében, csupán 4%-uk nem tesz semmilyen konkrét lépést a fenntartható életvitel felé. Leginkább a tudatos víz vagy villanyfogyasztás a jellemző, bár, csak a lakosok kevesebb, mint háromnegyedére. Tízből közel heten már szelektíven gyűjtik a szemetet, és így segítik a nyersanyagok ismételt felhasználását. Minden második személyre igaz, hogy a kimerült elemeket nem a normál hulladékgyűjtőbe, hanem az erre kialakított tárolókba helyezi. Különösen igaz ez a nagyvárosban élőkre. Másrészt azonban a kutatás adatai rávilágítanak arra, hogy a komolyabb lemondással járó környezettudatos cselekedetek korántsem jellemzőek a társdalom többségére. A lakosságnak mindössze kétötöde figyel arra, hogy autó helyett tömegközlekedéssel utazzon (ha erre lehetősége van), a műanyag csomagolás kikerülésére pedig már csak minden harmadik ember figyel vásárlásai során. Hasonló arányban igyekeznek olyan terméket vásárolni, amely a lakóhelytől nem messze készült/termett, hogy a szállításból adódó környezeti terhelést csökkentsék. A csomagolásmentes boltokban még csak elenyésző kisebbség vásárol, bár ezt a megfelelő bolthálózat elterjedtsége is akadályozza. A komposztálás lehetőségét is csak a lakosság negyede használja ki, a falun élők körében ez az arány valamivel nagyobb.

A fenntartható cégek és termékek fejlődését már Magyarországon is támogathatjuk a pénzügyi döntéseink révén, a megfelelő pénzügyi befektetések kiválasztásával. A fenntartható iparágakat, vállalatokat megcélzó befektetési formák (ESG befektetések) piaci bevezetése még nem teljeskörű hazánkban, de már megjelentek ezek a termékek. Ezt támasztja alá, hogy a hazai lakosság kevesebb, mint kétötöde hallott ezekről a termékekről, és csupán 2%-uk rendelkezik már ilyen befektetéssel. Az ESG befektetéseket magasabb arányban ismerik a férfiak, a 30-39 évesek, a városban élők és a diplomások.

A kutatás eredményei szerint az ESG befektetési formák ismertségénél magasabb a termék iránti nyitottság honfitársaink körében, hiszen a fenntartható befektetések iránt a felnőtt lakosság 60%-a érdeklődik, 9%-uk pedig biztosan igénybe venne ilyet, ha az a bankjánál elérhető lenne. Különösen a 30-50 év közöttiek, a városlakók és a magasabb végzettségűek nyitottak a fenntartható befektetésekre.

Másrészt viszont, ha a fenntarthatóságért cserébe a várható profit csökkenésével kellene számolni, akkor a lakosság csupán 39%-a venné igénybe ezeket a befektetési termékeket, és csak 7%-uk igényelné a terméket a bankjánál. Nagyobb arányban akarják ily módon támogatni a környezettudatos iparágakat a 30-49 évesek, a fővárosiak, illetve a diplomások, akiket az ESG termékek fő célcsoportjának tekinthetünk.

„A fenntarthatóság és a környezetvédelem a hétköznapi életünk szerves része, egyre többet hallunk, olvasunk a témáról, és egyre többet tudunk arról, hogy jelenlegi életmódunk mennyire megterheli a bolygót. Örömteli, hogy a lakosság nagy többsége számára fontos témává vált a fenntarthatóság. Ezzel szemben még mindig nem vagyunk hajlandóak komolyabb, a kényelmi zónánk határain túlmutató lépéseket tenni a környezet megőrzése érdekében. Jellemzően addig vagyunk környezetvédők, amíg nem kell érte a pénzünkkel vagy az energiánkkal fizetni. Hasonló gondolkodást látunk a fenntartható befektetésekkel kapcsolatban is. A termék az ismertségéhez képest nagyobb ügyfélbázist tud(na) megmozgatni, de amint a hozam egy részéről le kellene mondani, az érdeklődés már csökken. Bevezetés alatt álló termékről beszélünk a hazai piacon, örömteli, hogy már itthon is megjelent, de vélhetőleg nem lesz a befektetések tömegterméke a következő években. Az ESG befektetési termékek terjedéséhez nekünk, fogyasztóknak is hajlandóságot kellene mutatni mind a kipróbálás, mind az alacsonyabb hozamok elfogadása terén.” – kommentálja az adatokat Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Bull bear