malacpersely
Befektetés

Csak a magyarok negyede számít arra, hogy nőni fognak a megtakarításai

Portfolio
A Scale Research kutatása szerint 2021-ben javult a lakosság szubjektív jövedelmi helyzete, de a második félévben némileg csökkent a hitelfelvételi nyitottság és a megtakarításokkal kapcsolatos várakozás. A magyar lakosság 22%-a gondolta azt 2021 év végén, hogy többet engedhet meg magának a kiadások terén a közeljövőben, 12% érzi azt, hogy bátrabb lehet a hitelfelvételek terén, megtakarításainak növekedésére pedig 23% számít.

A Scale Research Bankindex kutatása 2021-ben is vizsgálta a lakosság anyagi helyzetének szubjektív megítélését. A 18-69 éves lakosság 22%-a várta azt 2021 év végén, hogy javulni fog jövedelmi helyzete és többet engedhet meg magának mindennapi kiadások terén a következő 12 hónapban. Ez az arány magasabb, mint a 2020-as év eredményei, hiszen akkor még csak a lakosság 18% gondolta ezt igaznak magára. Az általános lakossági megítélés erősödésére utal az is, hogy a kérdéssel kapcsolatban bizonytalanok aránya 2021. második félévében némileg csökkent, továbbra is minden negyedik honfitársunk sorolja magát ebbe a csoportba. Sajnos továbbra is azok vannak többségben, akik nem számítanak fogyasztásuk (érdemi) növekedésére, a lakosság fele várt romlást vagy stagnálást e téren 2021 végén. Az 50%-os arány jobb eredmény, mint amit a 2020-as évben láttunk, de a 2021. I. féléves erős javulást (47%) követően némileg emelkedett a stagnálásra számítók részaránya a lakosságban.

A lakosság kétharmada nem érzi azt 2021. II. félévében, hogy a közeljövőben nagyobb eséllyel vehetne fel új hitelt. Arányuk némileg csökkent a 2020-as évhez képest, de a második félévben ismét emelkedett az ezzel egyetértők aránya. Minden hatodik személy gondolta azt 2021-ben, hogy bátrabban igényel hitelt a közeljövőben, a 2021-es 9-10%-os arányt követően 2021. I. félévében már 14% gondolkodott így, a második félévben pedig némileg kevesebben (12%), ami a korábbi évhez képest növekedést jelent.  A 18-69 éves lakosság közel ötöde továbbra sem tudja eldönteni, hogy a gazdasági körülmények és jövedelmi helyzete lehetővé tenné-e, hogy bátrabban fogjon új hitel felvételébe.

A 2021-es évben a lakosság körében többen számítottak megtakarítási képességük javulására. 2020-ban még csak honfitársaink ötöde számított arra, hogy növelni tudja megtakarításait, 2021-ben azonban már minden negyedik személy, ami egyértelmű erősödés. A 2021. I. félévben tapasztalt erőteljes javulást követően a második félévben némi csökkenést mértünk, de éves szinten ezzel együtt is javulás látszik 2020-hoz képest. A kérdésre bizonytalan választ adók aránya 27% (ők azok aránya, akik nem tudták eldönteni, hogy javult-e a megtakarítási képességük), és ez az arány stabilnak tekinthető 2020-hoz képest. A jó hír, hogy a megtakarítási képességük romlására vagy változatlanságára számítók aránya szintén csökkent 2021-ben. 2020-ban még 51% zárta ki, hogy többet tud félretenni, addig 2021 I. félévében már csak 45%, a második félévben 48%.

„A 2020-as COVID járvány miatti gazdasági visszaesés a lakossági várakozásokban is visszaköszönt, mind a fogyasztási képességben, mind a megtakarítási képességben, és a hitelfelvételi lehetőségek megítélésében is. Örömteli változás viszont, hogy 2021-ben már  érezhető javulást mértünk a lakosság közeljövőre vonatkozó várakozásaiban. A második féléves korrekcióban minden bizonnyal a jelentős mértékű infláció is szerepet játszott, de még így is egyértelmű az erősödés 2020-hoz képest.” – értékelte az eredményeket Schauermann Péter, a Scale Research Ügyfélkapcsolati igazgatója – „A lakossági megtakarítások elmúlt évi jelentős növekedése nem a teljes lakosságra jellemző trend, egy szűkebb kör lehetőségeinek javulását tükrözi. Viszont a jó hír, hogy nem csak az egyértelműen javulásra számítók aránya emelkedett 2021-ben, hanem a romlásra számítók aránya is csökkent, még, ha csak kis mértékben is. Ez már a teljes lakosság körében mutat egy pozitív elmozdulást.” 

A Bankindex kutatásról: a Scale Research Bankindex kutatása a 18-69 éves magyar lakosságra reprezentatív, hullámonként 1000 fős, online kérdőíves kutatás keretében monitorozza a magyar lakossági banki piac trendjeit, az ügyfelek elvárásait, valamint termék- és csatornahasználatának változásait.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orosz tüzérek önjáró löveggel tüzelnek
F-16 felszallas kozben
gulyás gergely kormányinfo gulyás miniszterelnökség
forint arfolyam euro
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Ez is érdekelhet
mesterséges intelligencia ai chatgpt