Teljesült Orbán Viktor álma

Teljesült Orbán Viktor álma

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása, amelyben három témát dolgoztunk fel. Az első részben a friss inflációs adatról volt szó. Az áremelkedés már októberben 10 százalék alatt volt, vagyis elértük a kormány által is sokat hangoztatott egyszámjegyű inflációt. Vendégünk volt Beke Károly, a Portfolio makrogazdasági elemzője. A második részben az UBM, a magyar tőzsde agráróriásának változóban lévő tőkepiaci stratégiájáról beszélgettünk Horváth Péterrel, az UBM Csoport vezérigazgatójával. A harmadik blokk témája a költségvetés volt, ugyanis az első 10 hónap hiányadatai alapján nagyon nehéz lesz tartani a célokat novemberben és decemberben. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makroelemzőjét kérdeztük.

Megszólaltak a vállalati pénzügyesek: nehéz az idei év, ügyesnek kell lenni

Megszólaltak a vállalati pénzügyesek: nehéz az idei év, ügyesnek kell lenni

Nagy kihívást jelent az alapanyag- és energiaárak alakulása, valamint a forint árfolyamingadozása a cégek számára, de ügyes pénzügyi intézkedésekkel jelentősen mérsékelni lehet a negatív hatásokat, mint ahogy a banki hitelkínálat szűkülése, a kamatok emelkedése is kezelhető – derült ki a Future of Finance 2023 konferencia vállalati pénzügyekről szóló szekciójában. A családi vagyonkezelés optimális kialakításáról Markus Schuller, az UBM Holding Nyrt. pénzügyeiről és ESG-kihívásairól pedig Janositz Balázs tartott előadást.

Megtörtént a részvényfelaprózás az UBM-nél

Megtörtént a részvényfelaprózás az UBM-nél

Az UBM Holding közgyűlése április 5-én a vállalat törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztásáról döntött, a részvényfelaprózás pedig mai értéknappal meg is történt. A részvényesek azért döntöttek a tranzakció mellett, mert a vállalat a következő egy évben jelentősen bővítené a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

Részvényfeldarabolás jöhet a magyar tőzsde takarmányos cégénél

Részvényfeldarabolás jöhet a magyar tőzsde takarmányos cégénél

Közel három évtizedes történetének legjobb félévét zárta a 2022/23-as üzleti év első hat hónapjában a hazai tőzsde takarmánygyártó vállalata, az UBM Csoport. A cég a továbbiakban is folytatni kívánja beruházásait és nemzetközi terjeszkedését, emellett a cégcsoport szeretné számottevően növelni a kisbefektetők arányát a tulajdonosi struktúrájában - olvasható az UBM közleményében.

Magyar agrármulti hódít külföldön: megszólal a pénzügyi háttérember

Magyar agrármulti hódít külföldön: megszólal a pénzügyi háttérember

A hazai tulajdonú UBM Holding Nyrt. gazdasági igazgatója, Janositz Balázs vehette át az év legjobb pénzügyi-gazdasági vezetőjének járó CFO of the year 2022 díjat idei Future of Finance konferenciánkon. A több mint 200 milliárdos árbevétellel rendelkező, takarmánygyártással, illetve gabona- és fehérjenövény-kereskedelemmel foglalkozó cégcsoport üzleti eredményei mellett a kihívásokkal teli gazdasági környezetről és a kilátásokról is kérdeztük a pénzügyi szakembert.

Ekkorra tetőzhetnek az élelmiszerárak Magyarországon a Bonafarm-vezér szerint

Ekkorra tetőzhetnek az élelmiszerárak Magyarországon a Bonafarm-vezér szerint

Már meghallgatható a Portfolio Checklist szerdai adása. A mai műsor rendhagyó, mivel Siófokról, a Portfolio Agrárszektor 2022 konferenciáról jelentkezett. A műsor első részében Csányi Attila Bonafarm-vezér volt a vendégünk, aki egyebek mellett beszélt arról, hogy a január-márciusi időszakban tetőzhetnek az élelmiszerárak Magyarországon. Az agrárszakembert más témák mellett kérdeztük még az ársapkák hatásáról, valamint a Bonafarm energetikai átállással kapcsolatos stratégiájáról is. Az adás második részében Varga Ákos, a takarmánygyártó UBM Csoport igazgatóságának elnöke volt a vendégünk, aki egyebek mellett az árakat korlátozó intézkedések szektorra gyakorolt hatásáról és a forrásköltségek elszállásával kapcsolatos kihívásokról is beszélt műsorunknak.

Tizedével bővülhet az UBM takarmánygyártása

Tizedével bővülhet az UBM takarmánygyártása

A sikeres tesztüzemet követően elindult a magyar takarmányiparban piacvezető UBM legújabb takarmánykeverő üzeme a szlovákiai Hernádcsányon. A 6,7 millió eurós, részben pályázati forrásból megvalósult üzemnek köszönhetően tizedével, évi 840 ezer tonnára bővülhet a csoport takarmánygyártási kapacitása. Az UBM célja, hogy régiós pozícióját tovább erősítve a következő években Kelet-Közép-Európában is meghatározó iparági szereplővé váljon.

Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági nagyvállalat

Szerbiában épít takarmánykeverő üzemet a magyar mezőgazdasági nagyvállalat

Az UBM Csoport régiós piaci pozíciójának erősítése érdekében takarmánykeverő üzemet épít a szerbiai Opstina Šid - Adaševci ipari parkban. A 24,4 millió eurós zöldmezős beruházást a magyar 6,3, míg a szerb kormány többek között 2,5 millió euróval támogatja. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding a balkáni térség 5 országában végez kereskedelmi tevékenységet, a szerb üzemmel a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát – áll a cég közleményében.

Mezőgazdasági óriásvállalat kerül a magyar tőzsdére

Mezőgazdasági óriásvállalat kerül a magyar tőzsdére

138 milliárd forintos árbevételű vállalatcsoport jelenik meg a Budapesti Értéktőzsdén azáltal, hogy az UBM Holding megszerzi Magyarország piacvezető takarmánygyártó vállalatcsoportjának, az UBM Trade Zrt-nek közel 100 százalékát. A lépéssel a mezőgazdaság is megjelenik a budapesti parketten, így tovább szélesedik a tőzsdén elérhető iparágak sora.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.