Új növekedési sztori a magyar tőzsdén? Mi folyik a háttérben?
Befektetés

Új növekedési sztori a magyar tőzsdén? Mi folyik a háttérben?

Portfolio
Felpörgetné tőkepiaci jelenlétét az UBM Csoport, a Budapesti Értéktőzsde agrárcége. A tervekről, a vállalat elmúlt időszakáról, valamint az agrárium főbb piaci folyamatairól Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója beszélt a Portfolio Checklistben.

Változtatna tőkepiaci stratégiáján az UBM Csoport, a hazai tőzsde agráriumban érdekelt nagyvállalata, jelentősen növelnék a közkézhányadot – egyebek mellett erről beszélt a Portfolio Checklist pénteki adásában Horváth Péter vezérigazgató.

Horváth Péter
UBM, vezérigazgató
Horváth Péter okleveles erdőmérnök diplomát szerzett 1997-ben a Soproni Egyetemen és 2006-ban a Corvinus Egyetemen mérnök-közgazdászként is diplomázott. Pályafutását belföldi kereskedőként kezdte meg
Tovább
Horváth Péter okleveles erdőmérnök diplomát szerzett 1997-ben a Soproni Egyetemen és 2006-ban a Corvinus Egyetemen mérnök-közgazdászként is diplomázott. Pályafutását belföldi kereskedőként kezdte meg Tovább

Azért, hogy aktívabban kereskedjenek a cég papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), elindítottak egy befektetői kampányt, melynek keretében szélesebb körben ismertetik meg a céget az agráriumon túl is, ezen felül pedig történt egy részvényfelaprózás a nyáron, ami szintén ezt a célt szolgálta.

Horváth Péter a Portfolio Checklistben elmondta: azzal az egy részvényre jutó árfolyammal, amivel korábban az UBM a BÉT-en mozgott, eléggé kilógott a sorból, a felosztást követően viszont remélik, hogy a részvénykereskedés a kisbefektetők számára is elérhetőbbé válik.

A tőkepiaci jelenlét erősítése egyébként nemcsak a cég szempontjából fontos ambíció, hanem azért is, mert nincs a magyar tőzsdén jelenleg olyan szereplő, amely az agráriumból törne be a kisbefektetők által is kedvelt papírok közé.

Nagyon remélem, hogy ebben mi zászlóshajó tudunk lenni, és meg tudjuk mutatni a befektetőknek, hogy az agráriumba és a magyar agráriumba befektetni érdemes, és ez hosszú távon mindenképpen kifizetődő

– fogalmazott a vezérigazgató. Hozzátette: bár az agráriumot lehet hullámzó piacnak tekinteni, de egyértelmű, hogy a szektor hosszú távon mindig képes befektetői értéket teremteni, ami a BÉT-en egyelőre nem jelent meg.

Hogy állnak a piacaik?

Az UBM alapvetően takarmánygyártó vállalatként definiálja magát, de aktív alapanyag-kereskedelmet is folytat, és nemrég a Mangal Ilona Sertéshizlaldába is bevásárolták magukat, így pedig holisztikusan is rálátnak a magyar és európai agrárágazatra.

A főbb piaci folyamatokkal kapcsolatban Horváth Péter a podcastben elmondta: az alapanyagárak a mezőgazdaságban és a takarmánygyártásban folyamatosan emelkedtek az elmúlt években, ez a trend viszont tavaly decemberben megtört, és az árszint több esetben hozzávetőlegesen lefeleződött.

"Ez egy nagyon komoly kihívás volt azoknak a gyártó vállalatoknak, mint például az UBM is, akik kénytelenek folyamatosan előre készletezni, hiszen gyártástervezéshez szükség van előzetesen beszerzett készletállományra, amiből a gyártás folyamatosságát meg tudjuk oldani. Ez egy nehéz időszak volt, és azt kell, hogy mondjam, hogy azért mi véleményem szerint jól vizsgáztunk" – mondta el a szakember a podcastben. Az elmúlt időszakban ugyanis sikerült feldolgozniuk azokat a készleteket, amelyeket magasabb áron vettek, tette hozzá. 

Merre megy tovább a magyar agrárium? Hamarosan kiderül a Portfolio Agrárszektor konferencián.

Horváth Péter közölte: az elmúlt három évben 24%-os átlagos növekedési rátával működtek, és bíznak benne, hogy folyamatosan fogják tudni tartani ezt az ütemet, aminek köszönhetően növekedési papírrá válhat az UBM a tőzsdén.

A teljes interjú meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásának második részében a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is: 

KÖVESS MINKET

Címlapkép: Betakarított búzaszemet rakodnak egy pótkocsira Lajoskomáromban 2023. július 28-án, pénteken. Forrása: Stiller Ákos / Bloomberg via Getty Images

Az interjú és a cikk megjelenését az UBM Csoport támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam