Gazdaság

Túl a mélyponton?

Portfolio
Áprilisban - fél éves romlás után - kissé emelkedett a GKI Gazdaságkutató Rt. (www.gki.hu) konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a fogyasztói és az üzleti várakozások is javultak.
Az üzleti várakozások optimistábbá válása az ipari cégek kedvezőbb véleményének eredménye, az építőipari várakozások lényegében nem változtak, a kereskedelmiek pedig kissé tovább romlottak. Az iparban a termelési színvonal megítélése csak minimálisan, a rendelésállományé viszont jelentősen javult, bár ez utóbbin belül az exporté csak szerény mértékben. A foglalkoztatási várakozások romlottak, ezen belül a felvételt tervezők aránya nem változott, a leépítésre készülőké viszont nőtt. Az építőiparban a termelési színvonal megítélése három hónapos romlás után áprilisban kissé javult, a rendelésállomány megítélése érdemben nem változott.

A kereskedelmi cégek enyhén javuló üzletmenetről, magasabb átlagos készletszintről és valamivel kisebb megrendelési hajlandóságról számoltak be.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után most hasonló, mint két évvel ezelőtt.

A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a márciusinál kedvezőtlenebbnek látták, de a következő 12 hónapra kismértékű javulást vártak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése egyértelműen javult. A megkérdezettek áprilisban az előző havinál valamivel magasabb ütemű áremelkedésről számoltak be, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik mérséklődtek. A munkanélküliek számának csökkenését várták. A lakosság vásárlási kedve kissé romlott, de a következő 12 hónapot illetően az emberek optimistábbak, mint márciusban.

Némileg csökkent azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, de a korábbinál többen gondolták úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.

home office
praga
new york
traders
ausztriahegyek
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kockázatkezelő munkatárs

Kockázatkezelő munkatárs

Treasury informatikus

Treasury informatikus

Vezető statisztikai elemző

Vezető statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző

Junior statisztikai elemző, BPT

Junior statisztikai elemző, BPT
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
praga