Gazdaság

Kalkulátor mutatja, mennyit spórolhatunk nyugdíjig

Portfolio
A háztartások jövedelmének bővülése és az öngondoskodási igény hívta életre azt a kalkulátort, amely a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy az érintettek mekkora összeget halmozhatnak fel a nyugdíjba vonulásukig. A kalkulátor azért is hasznos, mert az inflációval korrigált, reálértéket is mutatja.
Az öngondoskodási piac bővülése, a takarékoskodás iránti fogékonyság erősödése és a pénztártagok igényeire reagálva hozott létre az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) egy könnyen kezelhető, online megoldást. A kalkulátor a születési év, a jövedelem, a havonta megtakarítandó összeg alapján ad egy becslést arra, hogy az érintettek mekkora összeget halmozhatnak fel a nyugdíjba vonulásukig. A kalkulálást nagyban segíti, hogy nemcsak a felhalmozható nominális összeget, hanem ugyanazt az inflációs hatással korrigálva, azaz reálértéken is megmutatja.

Természetesen minél hamarabb megkezdi valaki a takarékoskodást, annál nagyobb összegre tehet szert a pénztárak segítségével.

A kalkulátor becslése szerint egy jelenleg 30 éves fiatal havi 20 ezer forintos megtakarítással akár 32 milliót is összegyűjthet, ami reálértéken 11 millió forintnál többet jelent majd számára. Ha pedig egy jelenleg 25 éves takarékoskodóról van szó, akkor akár nominálértéken közel 45 millió forintot is felhalmozhat, ami az inflációs korrekcióval 14 millió forintra rúg.

A most elindított nyugdíjkalkulátor fontos segítséget nyújt mindenkinek, aki a pénztárakon keresztül szeretne takarékoskodni. Jó becslést kaphatunk arra, hogy mire számíthatunk a jövőben. Emellett a kalkulátor egyértelműen bemutatja, hogy minél korábban kezdi meg valaki a takarékoskodást, az mennyivel jobb helyzetet eredményez a jövőben" - mondta Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke és azt is kiemelte, hogy az öngondoskodás nem csak a nyugdíjról szól, hanem ugyanúgy az egészségről is. Ugyanis az egészség megőrzésére is érdemes takarékoskodni az egészségpénztárakon keresztül. Az ÖPOSZ szerint az pénztárak által kínált szolgáltatások széles köre és a 20 százalékos, évente legfeljebb 150 ezer forintos adókedvezmény miatt az egyik legvonzóbb megtakarítási forma a pénztári tagság.

Kalkulátor mutatja, mennyit spórolhatunk nyugdíjig
Az ÖPOSZ az öngondoskodást fontosságát hangsúlyozandó a Pénztárszövetségen keresztül idén egy kifejezetten a középiskolásokat megszólító pénzügyi tudatossági, öngondoskodást fókuszba helyező, félmillió forint összdíjazású játékos versenyt is meghirdetetett Pénzmesterek címen.

"A megtakarítást nem lehet elég fiatalon elkezdeni, és az jó, ha ez egyfajta megszokássá, automatizmussá válik, de azt is muszáj kiemelni, hogy a céljainkra (egészségünkre, nyugdíjunkra, váratlan kiadásokra) való spórolásba belevágni szintén soha nem túl késő. Úgy látjuk ezt az egyszerű tényt egyre többen ismerik fel" - tette hozzá Kravalik.

ÖPOSZ-os szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy bár a cafeteriarendszer alapjaiban megváltozott, de a munkáltatóknak továbbra is érdemes számolniuk a pénztári tagsághoz adható hozzájárulással béren kívüli juttatásként, ez ugyanis fontos és hatékony megoldás, de arra is felhívják mindenki figyelmét, hogy ha munkáltató esetleg nem, vagy a nem a korábbi szinten támogatja a megtakarítást idén, akkor különösen tudatosnak kell lenni.

Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy egyre többet fizetnek be a pénztártagok egyéni megtakarításként. Számítanak a munkaadókra, de ma már nem feltétlenül várnak rájuk, hanem a saját kezükbe veszik az irányítást. A lakosság egyre tudatosabb és arra számítunk, hogy a jövőre való felkészülés fontossága még egyértelműbb, gyakorlatilag alapvető lesz a következő években

- nyilatkozta az ÖPOSZ elnöke.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) támogatta.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu