Hamarosan mindenhol ott lesz az IoT, a kisvállalkozások is készülhetnek
Gazdaság

Hamarosan mindenhol ott lesz az IoT, a kisvállalkozások is készülhetnek

Portfolio
Több ok is az egyedi szoftverfejlesztési igényektől a dobozos termékek felé tereli a vállalkozásokat napjainkban, a háttérben pedig egyaránt felsejlik a járvány hatása, a kkv-szektor egyre fokozódó digitalizációs igénye, valamint a változások sebességének általános gyorsulása is. Széll Szilárd, a Grape Solutions vezérigazgatója szerint a trend erősödni fog a jövőben is, és az olyan új, rohamosan terjedő területeken is a dobozos szoftvereké lesz a főszerep, mint a Dolgok Internete (IoT).

Ezekben a hónapokban kezdi csupán levonni a gazdasági élet a két éve kezdődött, és remélhetőleg mára végleg lecsengőben lévő koronavírus-járvány vállalati szektorra gyakorolt szélesebb körű hatásait.

Nincs ez másként a szoftverfejlesztésben, amelyre különösen nagy hatást gyakorolt a 2020-ban váratlanul érkező pandémia és a nyomában elrendelt lezárások.

A home office terjedése hihetetlen módon felgyorsult, szinte napok alatt kellett átalakítani a céges folyamatokat és alkalmassá tenni azokat a távmunkára, az alkalmazottak és az ügyfelek, valamint a partnerek egyszerre jelentkező új igényeire.

Gyors megoldás kellett

Amikor megjelent a covid, gyorsan kellettek a válaszok a céges IT-rendszerekben, így a szoftverek esetében is.

Míg korábban az volt a fő séma, hogy egy nagyobb cég előre tervezetetten jelentett be megrendelést egy egyedi szoftverre, amely egyeztetések és gondos tervezőmunka után hónapok alatt készült el, a járvány első időszakában különösen gyorsan kellett szoftveres megoldásokat biztosítani” – mondta el a Portfolio-nak Széll Szilárd, a Grape Solutions vezérigazgatója.

Széll Szilárd Grape Solutions vezérigazgató

Hozzátette: a kisebb cégek számára ráadásul kézenfekvő megoldást jelent a dobozos szoftverek piaca. A jellemzően kevésbé tőkeerős kisebb vállalkozások egyébként is szívesebben választják a rendszeres, kisebb összegű opex-költést jelentő megoldásokat, mint az egyedi szoftverfejlesztést, amelynek nagy, adott esetben óriási capex-költsége lehet az elején. Vagyis a dobozos szoftverek nem csupán gyorsabban, hanem a költségek mértékét, illetve azok megoszlását tekintve is jobb megoldást jelentenek a kisebb és közepes vállalkozásoknak.

Túl az ügyviteli programon

Széll Szilárd szerint az egyedi szoftverek piaca természetesen a jövőben is fennmarad, hiszen elsősorban nagyobb cégek és speciális feladatokat ellátó szervezetek számára biztosan sokáig ez marad a járható út. Ezek az egyedi fejlesztések a szoftvercégek számára is komoly feladatokat, értékes megbízásokat jelentenek.

Az említett okok miatt azonban várható az is, hogy a dobozos termékek iránti fokozott igény nem csupán fennmarad, hanem jelentősen erősödik a közeljövőben.

Mindez azért is jelent kihívást, mert a céges szoftverek világa már régóta nem csupán a számlázó-, esetleg ügyviteli programokról szól, hanem egyre inkább a szofisztikáltabb területekről. A vezérigazgató szerint ebből nem marad ki a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) koncepció sem, amely néhány éven belül már nem csupán a nagyobb vállalatokhoz, hanem a kkv-szektorhoz is óhatatlanul bekopogtat. Vagyis a két trendből az következik, hogy a cégeknek – legyenek kisebbek vagy nagyobbak – hamarosan IoT-platformként szolgáló dobozos szoftverekre lesz szükségük, mégpedig nagy számban.

Generikus, szabad platform

Ilyen megoldást a Grape Solutions is kialakított, ráadásul a kezdetektől fogva azon koncepció mentén, hogy a különféle hardvereket egyetlen szoftverrel lehessen kezelni. „Egy generikus IoT platform lényegében  bármilyen IP-képes eszközt képes kezelni bármilyen brandből, és ezeket az eszközöket egy helyen lehet menedzselni, térképre rakni, olvasni az adataikat és irányítani ezeket.

Ezzel elkerülhető, hogy egy adott gyártó egy ökoszisztémába zárja a felhasználóit

– fogalmazott Széll Szilárd.

Széll Szilárd Grape Solutions vezérigazgató

A még ma is mágikusan hangzó Internet of Things koncepció hamarosan széles körben megtalálható lesz a cégek mindennapi működésében, egészen komplex megoldásokra is példa lehet. „Az általunk kialakított rendszerbe például be lehet kötni egy irodaház szélérzékelőjét a tetőn, és erre tudunk beállítani olyan riasztásokat és parancsokat, amely kirívóan erős szél esetén automatikusan felhúzza a redőnyöket az irodaházban, hogy ne tépje le azokat a vihar. Ez természetesen egy nagyon egyszerű példa,

lényegében arról van szó, hogy képesek vagyunk adatokat fogadni, azokat feldolgozni, és tetszőleges szabályrendszerek alapján cselekvéseket tudunk meghatározni

– világította meg példával a várható szoftveres környezetet a vezérigazgató.

Mindenhol használni fogják

Széll Szilárd szerint ráadásul az IoT piaca már most is nagy ütemben nő, és a potenciális lehetőségek óriásiak.

Szinte bármilyen szenzor szóba jöhet és ennek megfelelően számtalan felhasználási terület az irodaházaktól kezdve a vendéglátáson át az agráriumig

Éppen ezért fontos az, hogy legyen egy könnyen elérhető, generikus IoT-platform, amely a legkülönfélébb eszközöket és szenzorokat képes egy koherens rendszerben összefogni és menedzselni.”

Az IoT elterjedése persze az egyes területeken különféle sebességgel történik. „Könnyen elképzelhető, hogy van olyan cég, amelynek már most nagy szüksége lenne erre, de még nem tart ott, hogy szoftver után nézzen. Azt látjuk a felmérésekből, hogy az IoT eszközök száma robbanásszerűen növekszik, és minél több ilyen eszköz van, annál valószínűbb, hogy a végén ezeket valamilyen módon menedzselni kell” – fogalmazott Széll Szilárd.

A cikk megjelenését a Grape Solutions támogatta.

Fotó: Shutterstock, Stiller Ákos

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iphone 12 apple