környezettudatos, fenntartható csomagolás, doboz
Gazdaság

Jön a kiterjesztett gyártói felelősség - Keményebb lesz, mint az eddigi díjak

Jancsa-Pék Judit, LeitnerLeitner
2023. július 1-jétől Magyarországon is alkalmazni kell a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) szabályait, amely a nevével ellentétben nemcsak a gyártókra, hanem azokra is vonatkozik, akik hazánkban először hozzák forgalomba a terméket. A rendszert az Európai Unió az egyszeri fogyasztásra épülő, környezetszennyező és pazarló gazdasági modell káros hatásainak mérséklésre és ártalmatlanítására irányuló környezetvédelmi politikájának részeként vezetik be.

Az alábbiakban Jancsa-Pék Judit, a Leitnerleitner tanácsadó cég partnerének írását közöljük.

Az uniós cél, hogy egyrészt az egyszeri fogyasztás helyett hosszú élettartamú termékek gyártását ösztönözzék, másrészt, hogy ha ez mégsem sikerül a hulladékkeletkezés költségeit azok viseljék, akik a termék gyártásából és kereskedelméből előnyökhöz jutottak. Ennek érdekében az úgy nevezett és az alábbiakban felsorolt körforgásos termékek gyártóinak és forgalmazóinak pénzügyi felelősséget kell vállalniuk a termékekért a teljes életciklus során, vagyis a hulladékká válást követő hulladékkezelésért is. Ez lényegileg azt jelenti, hogy gyártói felelősségi díjat kell fizetniük, melynek mértéke egyelőre nem ismert.

Azonban az már most bizonyos, hogy nemcsak a díj megfizetése, hanem az ezzel járó adminisztráció is jelentős mértékű lesz, ahogy maga a termékkör is meglepően széles és a környezetvédelmi díjköteles termékekhez képest sokaknak fog meglepetést okozni! Hiszen nemcsak a szokásos csomagoló anyagok és elektronikai eszközök, hanem például a bútorok vagy a textíliák is ide fognak tartozni.

Lássuk tehát a körforgásos termékeket, amelyek után a gyártói felelősségi díjat meg kell majd fizetni:

  • csomagoló anyagok,
  • egyszer használatos műanyagtermékek,
  • elektromos és elektronikus berendezések,
  • elemek, akkumulátorok,
  • gépjárművek,
  • gumiabroncsok,
  • irodai és reklámhordozó papírok,
  • sütőolaj, sütőzsír,
  • egyes textiltermékek: pl. ruházati cikkek, lábbelik,
  • egyes fából készült bútorok.

Ahogy már említettük elsősorban a körforgásos termék gyártóját, előállítóját terheli a díjfizetési kötelezettség a forgalomba hozatallal. Ha azonban a terméket nem Magyarország területén készítik, az első hazai forgalomba hozónak kell megfizetnie.

Forgalomba hozatalnak számít, ha akár ingyenesen átruházzák a tulajdonjogot, de az is, ha például egy külföldi webshop magyar felhasználóknak eladja. Továbbá, ha alkatrészként használják fel. A belföldi raktározás és a saját célú felhasználás is fizetési kötelezettséget teremt, ilyen például, ha a gyártó saját vagy alkalmazottja magánszükséglete kielégítésére használja a terméket vagy kutatásra, fejlesztésre, beruházásra, felújításra, karbantartásra.

Az érintett gyártóknak és forgalomba hozóknak május 31-ig nyilvántartásba kell vetetni magukat, vagyis a rendeletben meghatározott adattartalommal kérelmet kell benyújtaniuk a hulladékgazdálkodási hatósághoz (vármegyei kormányhivatal), továbbá a hulladékkezelés végző koncessziós társasághoz is (MOHU MOL). Azoknak, akik körforgásos termékek forgalomba hozatalát az EPR rendelet hatálybalépését követően kezdik meg, a tevékenységük megkezdését megelőzően kell kérelmezniük a nyilvántartásba vételt.

Negyedévente pedig adatot kell majd szolgáltatniuk a hulladékgazdálkodási hatóság felé a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig a forgalomba hozott termékekről. Az adatszolgáltatás alapján kell majd megfizetni az úgy nevezett kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a koncessziós társaság részére (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a koncessziós társaság által kiállított számla alapján, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül.

Mindezeken túl, bár az ún. hulladéktermelők kisebb számú érintetti csoportot alkotnak, számukra a kötelezettségek szélesebbek és korábbi határidővel kell számolniuk, hiszen regisztrációs kötelezettségüket már 2023. április 30-ig teljesíteniük kell a koncessziós társaság (MOHU MOL) weboldalán.

Hulladéktermelő az a vállalkozás, aki tevékenysége során az EPR körébe tartozó hulladékot termel (például külföldről származó csomagolás lebontásával), azt elkülönítetten gyűjti és átadja hulladékhasznosítási szervezetnek. Nem tartozik ebbe a körbe a gyártási folyamat során keletkező selejt, hulladék.

Érdemes minden a körforgásos termékek gyártásával, forgalmazásával és felhasználásával érintett gazdasági szereplőnek hozzáértő tanácsadók bevonásával átvilágítani termékkörüket, a gyakorlati teendőkre való felkészülés és a plusz költségek tervezése miatt.

Jancsa-Pék Judit

LeitnerLeitner

Címlapkép forrása: Getty Images

Rendkívüli jutalmat kap minden OTP-s dolgozó
riksa autó india getty stock
Itt a lista: ezekben az európai országokban terjednek szupergyorsan az elektromos autók
kovács zsolt fotó stiller ákos portfolio biztosítás konferencia
propaganda hangosbeszélő riadó stock
Tematikus PR cikk
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
riksa autó india getty stock