Olajat talált a Mol Tura közelében!
Gazdaság

Olajat talált a Mol Tura közelében!

Portfolio
A sikeres fúrás a Mol és az O&GD közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán a Mol 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában. A közös munka eredményeként új, eddig ismeretlen kőolajlelőhelyet fedeztek fel Tura közelében, ahol elkezdődött a próbatermelés. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol

Az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a Mol 2023 nyarán szerzett 49%-os részesedést. A vonatkozó sajtóanyag értelmében a felek közösen határozták meg a fúrásra kész célpontokat, a költségeket és kockázatokat is közösen vállalták. A turai munkálatok operátora az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért, míg a Mol aktív partneri szerepet vállal a döntésekben való részvételen keresztül.

A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre. A kút jelenleg naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat ad, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

Ez a MOL számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a MOL-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 %-a és a MOL magyarországi kőolajtermelésének 5 %-a.

(...) Nekünk különösen fontos, hogy megragadjuk a lehetőségeket, növeljük a hazai kitermelési volument és csökkentsük Magyarország import-kiszolgáltatottságát" – mondta el többek között Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon: 2023-ban a hazai termelésből a kőolaj több mint 40%-át (közel 500e tonna) és a földgáz több mint 90%-át (közel 1,5 mrd m3) a társaság biztosította. A Mol csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legjelentősebb, jelenleg a teljes termelés kb. 35%-át adja. A Mol Magyarország az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

prodbycountry
Forrás: Befektetői prezentáció

Az O&GD 2012-es alapítását követően jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, és jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után. Az O&GD 35 termelőkúttal Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén termelő bányavállakozója.

Árfolyamreakció

Egyelőre nem láthatunk érdemi árfolyamreakciót, 0,1 százalékos mínuszban áll a Mol részvénye.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép: Mol

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kiderült egy vatikáni bankról, hogy nem is egy vatikáni bank