Ingatlan

Új esélyt kap a pusztuló budapesti belváros

A Főváros "Rögtön Jövök" kezdeményezése ugyan nem új keletű, de most végre igazán látványos szakaszába ért a projekt. Mondhatnánk persze, hogy az igazi problémát, vagyis az üzlethelyiségek kihasználatlanságát ezzel ugyan nem sikerült megoldaniuk, hiszen működő életet nem vittek az üzletekbe, leginkább csak elrejtették a gondokat, ám kérdés az is, hogy kinek mi az igazi probléma. Ebben az eseteben a városképet romboló pusztuló kirakatok látványa volt az elsődleges gond, amit a nyertes ötlettel sikerült végre alacsony költségvetéssel, mégis látványos, a közszféra álatlános művészeti színvonalához képest mérföldekkel előrébb járó kivitelezéssel megoldani. A Városépítési Főosztály most tényleg jobban teljesít.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet
Eladó, kiadó fél Budapest

Még áprilisban írtunk egy átfogó cikket a pusztuló Nagykörútról, kikérve több szakértő és a kerületi önkormányzatok véleményét, amit egy interkatív képtárral is kiegészítettünk. Végigjártuk a legfontosabb budapesti útszakaszt, a világ egyik legtöbb utast szállító villamosvonalának nyomvonalát, és lefotóztuk az összes üresen álló üzlethelyiséget. A látvány finoman szólva is szomorú volt. A válság és a bevásárlóközpontok hatását le sem tagadhatná az egykor valóban népszerű Nagykörút. A Körút mára a gyorsbüfék, pénzváltók, turkálók és az üresen tengődő üzlethelyiségek fellegvára lett. A pusztuló kirakatok és a funkciótlan üzletek azonban nem csak itt, hanem a belváros több pontján, több útszakaszán is okoznak komoly vársképi problémát (pl. Kossuth Lajos utca, Rákóczi út), és egyben szomorú lenyomatai egy némileg talán elhibázottnak is nevezhető városfejlesztési koncepciónak, amit a hosszú távú gondolodáson kívül rengeteg célszerű és irracionális érv is egyaránt fűtött.

A Nagykörút pusztulásáról szóló összefoglaló cikkünket az alábbi linken olvashatják.Kattintson a térkép és a fotók közötti nyilakra (előző, következő) és járja végig a Körút üres üzleteit.A rövid videóban egy nagyon fontos mondat is elhangzott Ughy részéről, aminek az értelmezésében még nem vagyunk tökéletesen biztosak, de reméljük egyre gondolunk a tanácsnokkal. Így szólt, "Megpróbáljuk egy picit a belvárosi plázák mellől elszippantani a bérlőket." Azt feltételezzük, hogy itt Ughy igazából a plázákban bent lévő bérlőkre gondolhatott, és nem azokra akik a környezetében működnek. Miért is fontos ez? Hát azért, mert a rendszerváltás óta szinte senki sem fáradozott azon, hogy valóban élhető és egészséges összhangot teremtsen a budapesti belváros kiskereskedelmében, mármint ami az utca és a plázák közötti ellentétet, avagy egységet jelenti. Lerágott csont már, hogy bezzeg Bécsben egy, "fél kerületet elfoglaló" pláza sincs a belvárosban, legfeljebb néhány nagyobb üzletház. Ennek megfelőlen gyönyörűen fel is vannak újítva a minőségi kiskereskedelemre tökéletesen alkalmas régi épületek. Mondjuk boldogak lehetnénk, ha csak ez az egy különbség lenne a két város között.

Ezzel szemben nálunk a nagy üzletláncok inkább a kényelmes bevásárlóközpontokat választják, amik nemhogy közel találhatóak a belvároshoz, hanem konkrétan ott vannak a belvárosban. Elég ugye csak az említett Nagykörútra gondolni. De nincs is ezen igazából mit csodálkozni, hiszen az üzleti világ (ezen a szinten) racionális. Ha megérné a cégeknek lepusztult épületeket felújítani a belvárosban (pl. Il Bacio), mert a gazadsági számítások ezt alátámasztják, akkor ezt tennék, de nem éri meg. Sem saját használatra, sem spekulatív alapon.

Új esélyt kap a pusztuló budapesti belváros
Rögtön Jövök! kampány - Simay Dóra

A Városépítési Főosztály blogján megjelent bejegyzés felvezetője szintén érzékletesen írja körül a problémát, "Kihasználatlan, üres üzlethelyiségek, lepukkant kirakatok, szedett-vedett utcai látkép - Budapestnek ez a nyavalyája nem csak vizuálisan ront a városon, de gazdaságilag is jelentős probléma, hiszen miközben az önkormányzatok és magántulajdonosok elesnek az ingatlanokból származó bevételektől, rengeteg fiatal, feltörekvő vállalkozás, szervezet tengődik bázis nélkül, a magántulajdonok magas bérleti díjai között."

"Az már óriási sikert jelentene, ha összejönne 20-30 üzlet, amire lehet pályázni, de ehhez először rendeleti szinten is módosítani kell a feltételeket. Jelenleg nagyon kötöttek a vagyonrendeletek, és hiába mutat hajlandóságot egy önkormányzat a közösségi terek megnyitására, amíg a szabályozás ezt nem teszi lehetővé" - magyarázza saját blogjukon Finta Sándor, hogy miért is kellene megváltoztatni a válság előtti korból származó, profitorientált vagyonkezelési gyakorlatot.


Új esélyt kap a pusztuló budapesti belváros
A legtöbb kiadó üzlethelyiség, raktár, iroda a VIII. és a IV. kerületekben található. A képre kattintva megnyílik az interkatív térkép.

Egy apró, de annál fontosabb kezdeményezés most végre útnak indult. Példaértékű ez Budapesten, főleg úgy, hogy nem csak a civilek, hanem a Főváros is részt vesz benne. Mi mindenképp abban bízunk, hogy a belvárosi (utcafrontos) kiskereskedelem, szolgáltatás és vendéglátás érdemben fog tudni élénkülni a közeljövőben, még akkor is, ha az egyik legnagyobb problémát jelentő belvárosi parkolás kérdésére még vélhetően sokáig nem kapunk megnyugtató választ. A belvárosi bevásárlóközpontoknak pedig távolról sem kívánjuk a vesztét, hiszen az elmúlt 15 évben kikerülhetetlen elemeivé váltak a fővárosi körforgásnak, valamint a még mindig gyerekcipőben járó kapitalizmusunk és a hozzá tartozó igyényeink indokolják a létezésüket. Az emberek szeretik a plázákat. Mi pedig várjuk a program eredményeit és Budapest megújúlását.
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
moderna
olajkút
ratatics péter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

budapest