Így vásárolunk új lakást - Sokan már a tervasztalon lecsapnak leendő otthonukra
Ingatlan

Így vásárolunk új lakást - Sokan már a tervasztalon lecsapnak leendő otthonukra

Portfolio
A fejlesztés és értékesítés alatt álló budapesti új társasházi lakások száma 2019 óta folyamatosan csökken, a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa 2021-től érvényes ismételt bevezetésének hatására ugyanakkor az idei év első félévében bővült a fővárosi társasházi lakásfejlesztési aktivitás - derül ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci Jelentéséből. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatain alapuló ábrán most pontosan megnézhetjük, hogy milyen változások mentek végbe az elmúlt években a fővárosi újlakáspiacon, valamint egy fejlesztőt is megkérdeztünk az értékesítési tapasztalatairól.

2021 harmadik negyedévében visszaesett az újonnan bejelentett projektek lakásszáma. A fejlesztés és értékesítés alatt álló budapesti új társasházi lakások száma 2019 óta folyamatosan csökken, és mélypontját 2020 negyedik negyedévében érte el mintegy 12,2 ezer lakással. A kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa 2021-től érvényes ismételt bevezetésének hatására ugyanakkor az idei év első félévében bővült a fővárosi társasházi lakásfejlesztési aktivitás - derül ki az MNB Lakáspiaci Jelentéséből.

A fejlesztés és értékesítés alatt álló új lakások száma az első és második negyedévben rendre 8,1 és 5,4 százalékkal bővült. Az újonnan bejelentett projektek (lakásprojektek, amelyeknek megkezdték az értékesítését) lakásszáma jelentősen megugrott ez idő alatt. A 2020-as évben – elsősorban a visszaemelkedő lakásáfának köszönhetően – a negyedévente újonnan bejelentett projektek lakásszáma 300 alá is csökkent, ezzel szemben 2021 első és második negyedévében 2,1 és 2,5 ezer új lakás került ki a piacra. A fejlesztési aktivitás bővülése ugyanakkor a harmadik negyedévben megtorpanni látszik, ekkor ugyanis 920 új lakást jelentettek be a fejlesztő vállalkozások. Az év első feléhez képest a visszaesés oka az lehet, hogy 2021 első félévében a már előkészített és gyorsan elindítható projekteket bejelentették a fejlesztők, a kínálat további bővüléséhez azonban szükség van még időre.

A tervezett, de még építés alatt nem álló piacon lévő lakások aránya a 2020 negyedik negyedévi 11,8 százalékról 16,0 százalékra nőtt, ami az újlakás-piacon optimizmusra utal.

A számok alapján 2021 harmadik negyedévéig jelentősen bővült az eladott új lakások száma Budapesten. 2021 első három negyedévében a budapesti újlakás-piacon összesen mintegy 5,5 ezer új lakás kelt el (többségében előszerződéssel), ami 85,1 százalékkal meghaladja 2020 azonos időszakának értékét, de 2019 azonos időszakához képest is 8,4 százalékos bővülést jelent. Az újlakás-piaci aktivitás jelentős emelkedése elsősorban a 2021. január 1-től induló új otthonteremtési kedvezmények keresletbővítő hatását tükrözi, amelyek egyúttal 2020 év végén a kedvezményekre történő kivárás miatt alacsonyabb eladásszámhoz is vezettek. Az eladott lakások számának érdemi növekedésével párhuzamosan ismét nőtt a kínálatban az átárazott új lakásokon belül az áremeléssel érintett lakások aránya a 2020 negyedik negyedévi 48,9 százalékról 2021 harmadik negyedévre 89,8 százalékra.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
Duna Terasz Grande

Duna Terasz Grande

1138 Budapest, Úszódaru
790 db lakás
31 – 117 m2 alapterület
29.9 – 198.2 M Ft
Átadás:
2023. márc

Ajánlatot kérek

Folytatódó áremelések

A budapesti újlakás-piacot a második negyedévtől ismét az áremelések jellemezték. A szabad új lakások közül 2021 első negyedévében még ugyanannyi esetén emelték az árat a fejlesztők, mint amennyi lakásnál csökkentették azt. A második negyedévtől ugyanakkor már jelentős többségbe kerültek az áremeléssel érintett lakások, és ennek hatására az átárazott lakásokon belül az átlagos árváltoztatás fokozatosan emelkedett, rendre 3,7 és 5,6 százalék volt a második és harmadik negyedévekben.

Csökkent a csúszásban lévő lakásprojektek aránya, de több építkezés is régebb óta késik. 2021 harmadik negyedévében Budapesten a fejlesztés és értékesítés alatt álló új társasházi lakások mintegy 60 százaléka volt csúszásban az eredetileg bejelentett várható átadásukhoz képest. Az időbeli csúszásban lévő lakásfejlesztések aránya mérséklődött 2020-hoz képest, amikor is a harmadik negyedévben 71,3 százalékon állt ez a mutató. 2021-ben a kezdeti bejelentett átadás időpontjához képest késésben lévő projektek csökkenő aránya főként a nagyszámú újonnan bejelentett fejlesztésnek köszönhető. A több mint másfél évet késő építkezések aránya ugyanakkor 16 százalék volt a harmadik negyedévben, ami a 2020 végihez hasonlóan magas arány. Ez annak tulajdonítható, hogy megnőtt az egyre régebb óta tolódó fejlesztések száma.

Értékesítési tapasztalatok egy lakásfejlesztő szemével

"2021 januárjában kezdtük el a Duna Terasz Grande értékesítését pozitív várakozásokkal, melyet csak fokozott az újra bevezetett új építésű ingatlanoknál alkalmazható 5 százalékos áfatartalom. A szokásostól eltérő módon ekkor már az építkezés folyamatban volt, mely a vásárlóinknak extra biztonságérzetet adott, ahogy az a tény is, hogy az OTP Bank az indulás után azonnal a projekt mellé állt. Dinamikus értékesítési számokkal indult az első pár hónap, és a kezdeti időszak után sem csökkenek az eladott lakások számai, melyet a koncepción túl, az otthonteremtési program bevezetésének is köszönhetünk. 11 értékesítési hónap után elmondhatjuk, hogy töretlen érdeklődés mellett a lakásaink 65 százaléka elkelt." - osztotta meg tapasztalatait a cég szakértője.

A cikk megjelenését a Duna Terasz projektek fejlesztője, a D&B Ingatlanfejlesztő Csoport támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain