Ingatlan

Elárverezhetik a Rác fürdőt

Portfolio
Elárverezhetik a felújított Rác fürdőt, illetve a hozzá kapcsolódó, még meg sem nyílt 67 szobás szállodát, értesült a nol.hu. A lap szerint így búcsút inthet a fejlesztés a 250 milliós állami támogatásnak, ráadásul az árverés győztesei kaparintják meg az épületegyüttest és vele a budai telket.
A létesítményeket birtokló Rác Nosztalgia Kft. ellen már áprilisban végrehajtást kért három hitelezője. A beruházó Rác Nosztalgia Kft.-t a céget negyedrészben birtokló Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. perelte be, mivel előnytelennek ítélték meg a korábban kötött megállapodásokat.

Elárverezhetik a Rác fürdőt
Bár a fürdő felújítására alakult cég már nyolc éve létezik, a hosszas régészeti feltárások és az építkezést követően 2010 ősszén már használatbavételi engedélyt is kapott az épület, ennek ellenére a hotel és a fürdő továbbra sem fogadott vendégeket. A nyitást a kisebbségi tulajdonos fővárosi önkormányzat és a 75%-os tulajdonrésszel rendelkező magánbefektető megállapodásának hiánya gátolta már korábban is.

2010 vége - Amikor még a megnyitásról szóltak a hírek A megnyitásról szóló híreket Jean-Francois Pelouard, az ötcsillagos butikhotel és termál részleg vezérigazgatója közölte. Elmondása szerint "A beruházás csúszásának az egyetlen oka az, hogy az UNESCO világörökség-listáján is szereplő épület műemléki felújítása rendkívül elhúzódott", ugyanakkor a lap érdeklődésére a vezérigazgató cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a fejlesztés lelassulásának gazdasági okai lennének. A projekttel kapcsolatban azonban egyéb tényezők is felszínre kerültek, miszerint a Fővárosi Önkormányzat anno rendkívül előnytelen szerződést kötött, amikor 25 százalékos tulajdonrészért cserébe átadta a fürdő épületét, illetve korlátlan idejű földhasználati jogot a telekre a Rác Nosztalgia Kft.-nek. Az ügyben György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes úgy vélekedett, hogy 2002-ben Budapest vezetése rendkívül előnytelen szerződést kötött, és hűtlen kezelés gyanújával feljelentést is tettek, mely eljárás jelenleg is folyamatban van, amivel egy időben az új vezetés a tulajdoni arányok újratárgyalását is kezdeményezte. A hotel és termálfürdő vezérigazgatója elmondása szerint a teljes projekt költsége elérte a 9,5 milliárd forintot, melyből 2,5 milliárd volt a Rác Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosának önereje. A fejlesztéshez 750 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kapott a fejlesztő, a fennmaradó 6,25 milliárdos részt pedig az MFB finanszírozta. Jean-Francois Pelouard hozzátette, hogy a termálfürdőt a nagyközönség számára is meg kívánják nyitni, amely részlegből terveik szerint több bevétel származhat majd, mint a szállodából.

A beruházásra és üzemeltetésre létrehozott Rácz Nosztalgia Kft. több mint kilencmilliárd forintot fordított az épület újjáépítésére, ám a főváros új vezetése módosítani szerette volna az elődje által kötött szerződést. A Napi Gazdaság egy évvel korábbi értesülései szerint eddig több lehetséges verzió is felmerült a probléma rendezésére, mint például, hogy a főváros tulajdonrésze 50 százalékra nőjön, ám nem sikerült megállapodásra jutni.

Majd felröppentek a hírek, hogy a tárgyalófelek álláspontja közelít egymáshoz, ám ezt már a Portfolio.hu megkeresésére Szűcs Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója cáfolta, és elmondta, hogy egyáltalán nincsen megállapodás közeli helyzet a fővárosi önkormányzat és a fejlesztő között. Így azt sem tudta megerősíteni még tavaly nyáron, hogy a fürdőt várhatóan mikor adhatják át a közönségnek.

A nol.hu információ szerint a Rác Nosztalgia Kft. 2011. június 15. óta nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, ráadásul az eredeti szerződésben - az MFB jelzálogjogának bejegyzésére - tett vállalásukat sem teljesítették. A Rác Nosztalgia Kft. által kért csődvédelmi eljárás 120 napot ad a hitelezők és az adósok közti megegyezésre. Ezt követően felszámolják a céget, és a vagyontárgyak értékesítéséből befolyt bevételből elégítik ki a hitelezőket. A határidő január elején jár le. A főváros a nol.hu kérdéseire csak annyit válaszolt: tárgyalnak.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton