Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők

2018. október 3. 06:30    
nyomtatás
 
Míg két éve sokan a Brexitet nevezték meg legfőbb piaci kockázatként, tavaly a geopolitikai bizonytalanságokra hívták fel a figyelmet a Bécsben megrendezett CEE Property Forum konferencia szakértői. Idén ezzel szemben a többség szerint egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelentheti a régió ingatlanpiacára nézve a legnagyobb fenyegetettséget.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most early bird áron!A közönség több mint fele szerint a CEE piacára nézve a legnagyobb fenyegetettséget jelenleg egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelenti, de az olasz gazdaság eladósodottságára is nagyon figyelni kell.

A Brexit úgy tűnik, már nincs a legnagyobb veszélyek között a régió ingatlanpiacára nézve - mondta el Tim Wilkinson MRICS, Partner, Capital Markets, Romania, Cushman & Wakefield Echinox.

A piacon most mindenki a lehetőséget keresi, a kérdés az, hogy a pénz a kötvénypiacról máshova áramlik-e és ha igen, hova. A "B" kategóriás eszközökben is lehet potenciál de azok likviditása már nem annyira egyértelmű, ezért a legjobb amit tehetünk, hogy megtöltjük a "B" kategóriás épületeinket - mondta el Martin Erbe, Head of International Real Estate Finance Continental Europe, Helaba. A politikai kockázatokhoz idővel hozzá lehet szokni, amit Magyarország és Olaszország esetében is láttunk, bár az olasz kormányról nem gondolnám, hogy sokáig hatalmon marad - tette hozzá a szakértő.

A piacon jelenleg túl sok a készpénz, a másodlagos piac pedig leginkább a helyi szereplők számára fontos. Az utóbbi időben a "B" kategóriás eszközök is elkezdtek feléledni - mondta el Luke Dawson, Managing Director & Head of Capital Markets CEE, Colliers International.

Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők

Bár sokak szerint a kamatok emelkedése is nagy veszélyt jelent, a szerződéseket rendszerint hosszabb távra kötik, így, ha a kamatok növekedni is kezdenek, lesz egy kis idő mielőtt mindez a piacon is érezhető lenne - tette hozzá Andreas Naujoks, Partner, Head of International Banking & Finance, Noerr. A szakember szerint bár a bankok konzervatívak, ezen kívül is vannak alternatívák, akár az amerikai kötvénypiac, ahol több év után ismét elérte a 3 százalékot a hozam. A piaci veszélyekkel kapcsolatban a legnagyobb veszélyt egy globális kereskedelmi háború kirobbanása jelenti.

A régióban Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Magyarországon leginkább a fővárosra koncentrálunk, de például Lengyelországban - ahol az üzleteink felét kötjük - más városok is érdekesek - mondta el Dieter Knittel, Head of CEE, Deutsche Pfandbriefbank AG. A kötvénypiaci kilátások jók, a mennyiségi lazítás következtében a gazdaság stabil és a kötvénypiac egyre versenyképesebb. Az óvatosság azonban már érződik, ami nem is baj, ugyanis valóban vannak kockázatok, bármi történhet, még ha a lehetséges eseményeknek nem is lesz közvetlen hatása a régió piacára nézve. A politikai helyzet ellenére például Magyarországon és Olaszországban is aktívak vagyunk.

Újabb kockázatok jelentek meg az ingatlanpiacon - Erre figyelmeztetnek a szakértők

A kötvénypiac gyorsan mozog és nincs elég hozzáférés az eszközökhöz, ami a jövőre vonatkozóan számos technikai kérdést felvet - hívta fel a figyelmet Hannes Wimmer, Director, Loan Syndication, Erste Group Bank AG.

Bár a régió piaca erős, kevés hely van, ahol a finanszírozás forrása is rendelkezésre áll. Az egyes ágazatok közül úgy gondolom, hogy továbbra is erős az igény a logisztikai ingatlanok iránt - mondta el Richard Wilkinson, Group CFO, CTP.

2018.09.20 14:24 Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!
2018.10.02 07:30 Új befektetési trend söpörhet végig Európán - Sokan tennék ilyen ingatlanba a pénzüket

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Timberland Capital - erőteljesebb jelenlét a magyar piacon (x)

Timberland Capital - nemzetközi terjeszkedés. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Befektetési tanácsadó
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium