Ingatlan

Bécs vagy Budapest? Ezúttal az új lakások árát hasonlítottuk össze

Portfolio
Budapestet gyakran hasonlítjuk össze a szomszédos fővárossal Béccsel, sokszor példaként hozva az osztrák fővárost, ami a világ legélhetőbb városainak listáján rendre a dobogón szerepel. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy az új lakások esetében milyen árkülönbségek vannak a két főváros között, és egy budapestinek Budapesten, vagy egy bécsinek Bécsben van-e jobb lehetősége egy új lakás megvásárlására.
Az összehasonlításhoz mindkét városból két hasonló elhelyezkedésű és típusú projektet vettünk alapul, amelyek mindegyikében többszáz lakás épül. A cél az volt, hogy a projektek hasonlóságán túl a lakások esetén is a hasonló méretű, tájolású és felszereltségű kínálatot hasonlítsuk össze.

A két projekt

Bécsben a kiválasztott projekt a TrIIIple elnevezésű három toronyépületből álló fejlesztés volt, ami a belvárostól kicsivel távolabb, de a Dunához közel helyezkedik el, 300-400 méterre a legközelebbi metrómegállótól. Az épületek 30 és 33 emelet magasak, a lakások között a garzonoktól az 5 szobás teraszosokig 33 és 160 négyzetméter közötti méretben lehet válogatni.


Bécs vagy Budapest? Ezúttal az új lakások árát hasonlítottuk össze
Részletekért kattints ide!
Budapesten a szintén a Dunához és a metrómegállóhoz közeli, de a belvárostól távolabb épülő Metrodom Panorámát néztük meg. A projekt ráadásul abban is hasonló, hogy itt is több toronyépületben kapnak helyet a lakások, jóllehet a bécsihez képest nagyjából feleakkora magasságú épületekről beszélünk. A lakások ráadásul itt is 30 és 150 négyzetméter és 1-5 szoba közöttiek.

Bécs drágább, de mennyivel?

Az nem kérdés, hogy Bécsben mind a használt, mind az új lakások drágábbak mint Budapesten. Az azonban érdekes, hogy mekkora az árkülönbség. A használt lakások kapcsán már készítettünk egy összefoglalót arra vonatkozóan, hogy Ausztria egyes részein milyen lakásárakkal találkozhatnak a vásárlók.A használt lakásokat nézve Bécs nagyjából 2-3-szor drágább, mint Budapest, de vajon mi a helyzet az új lakások esetén? Az biztos, hogy az építési költségek a munkaerőhiányból fakadó béremelkedés és az alapanyagárak drágulása miatt Budapesten jelentősen magasabbak most, mint néhány évvel ezelőtt. Mindez az árakban is meglátszik.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Kopaszi-gát 5
817 db lakás
29 - 124 m2 alapterület
Átadás:
2019 Q3-tól
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

A budapesti projektben az elérhető lakások közül a legolcsóbb 34 millió forint, a legdrágább közel 154 millió, ezzel szemben a bécsi projektben 72 és 544 millió forintnak megfelelő euró között szóródnak az árak. A bécsiben azonban a garzonok feltehetően már elfogytak, ugyanis a 72 millió forintot egy 49 négyzetméteres harmadik emeleti lakásért kell kifizetni, ami mintegy 1,5 millió forintos négyzetméterárat jelent.

Budapesten a legolcsóbb lakás fajlagos ára 1 millió forint négyzetméterenként, egy hasonlóan 49 négyzetméteres lakást pedig 41-50 millió forint között kínálnak, vagyis 800 ezer és 1 millió forint között alakulnak a budapesti projektben az árak. A többi lakást méret és ár alapján megvizsgálva az látszik, hogy a bécsi projektben nagyjából 1,5 és 3 millió forint között van egy négyzetméter ára, addig a budapestiben a legdrágább lakások fajlagos ára sem haladja meg érdemben az 1 millió forintot, vagyis az alacsonyabb árkategóriában nagyjából kétszeres, míg a magasabban inkább háromszoros különbség van Budapest és Bécs között.



Portfolio Ingatlan Adatbázis


Budai Walzer I. ütem

Budai Walzer I. ütem

1117 Budapest, Budafoki út 215.
260 db lakás
28 - 91 m2 alapterület
Átadás:
2021. máj
27 - 82.3 M Ft
Ajánlatot kérek

Hogy ez alapján Bécs vagy Budapest-e a drága az relatív, bár a lakásárakban megmutatkozó 2-3-szoros árkülönbség a bérek tekintetében is megvan, sőt talán ennél magasabb is valamivel a differencia, így a bécsi fizetésekből Bécsben valamivel könnyebb új lakáshoz jutni, mint Budapesten a budapestiből. Ezt támasztja alá az MNB legújabb felmérése is, amely az európai városokat vizsgálta meg a lakásárak, a jövedelmek és a bérleti díjak viszonylatában.
Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
beruházás, építkezés, kivitelezés, ingatlanfejlesztés, gyárépítés, építőipar