Ingatlan

Brutális lakásdrágulás jöhet! - Vége lehet az 5%-os áfának

Portfolio
Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezték az Inforádió Aréna című műsorban, többek között az 5%-os lakásáfa hosszabbításával kapcsolatban, amire elég egyenes, már-már egyértelmű választ adott. "Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény... Arra bíztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!" - fogalmazott a pénzügyminiszter.
A hazai lakásszakma már régóta várja a döntést arról, hogy mi lesz a 2019. végéig szóló határidővel, amire a kormányzat szereplői már hónapok óta úgy reagáltak, hogy a határidő másfél év múlva lejár és a hosszabbítással kapcsolatos téma "nincs terítéken". Ennek ellenére a bizakodás a hosszabbításra vonatkozóan a mai napig megmaradt, de egyre több jel utalt arra, hogy az új építésű lakások esetében meg fog szűnni ez a kedvezmény. Varga tegnapi bejelentése jelentősen erősíti ennek a kimenetnek a valószínűségét.

A lépés hatásait még nem tudjuk teljesen felmérni, de az biztosnak tűnik, hogy

a közel 25%-os drágulás komoly hatást fog gyakorolni a 2020 januárja után kifizetett új lakások részleteire, az építésekre, és nem utolsó sorban az újabb fejlesztésekre.

Az árak - sok egyéb szempont miatt sem - nem fognak mérséklődni, de a mostani nagy építési bumm véget érhet. Maradnak megint csak a legnagyobbak a piacon. Ha visszaáll a 27%-os áfa, akkor egy 50 milliós lakás áfája 2,5 millió forint helyett 13,5 millió forint lesz. Vagyis a végösszeg, akár befektető az ember, akár külföldi vásárló, akár fészekrakó család, 52,5 millió helyett 63,5 millió lesz. Nem mindegy.

Mit is mondott Varga?

Varga Mihály az Infórádió Aréna című műsorában beszélt a piac felpörgetésére szolgáló csökkentett lakásáfa várható jövőjéről, aminek a meghosszabbítását a lakáspiaci szereplők már hónapok óta várják. Az üzenet szinte egyértelmű: "Nem gondolkodik a kormány hosszabbításon".

Majd így folytatta: "Szeretném rögzíteni, hogy 2016-tól 2019-ig egy adókedvezményt indítottunk el, ezt a Parlament elfogadta, ez törvényben nyugszik. Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény.

Arra biztatok mindenkit, hogy aki tudja, eddig az időpontig vegye igénybe ezt az adókedvezményt!

Az a tisztességes, hogyha a kormány egy ilyen kedvezményt egy átmeneti időszakra elindít, akkor azt nem piszkálja folyamatosan, mert akkor senki nem fogja komolyan venni a kormányt. - szögezte le Varga.

A beszélgetés nem ért véget ennél a pontnál. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lehet ez a lakáspiacra, nem fognak-e eltűnni a fejlesztők, Varga úgy reagált, hogy: "Ez is egy szempont, de vannak más szempontok is. Például, hogy Budapesten az eladott új lakások 10%-át külföldiek veszik meg, másfelől pedig ingatlanbefektetők célpontja lett ez a kedvezmény, vagyis második, vagy harmadik lakásukat vásárlóké, ami nem volt célja a kormánynak. Mi ezt nem kívánjuk támogatni. Alapvetően az volt a cél, hogy a népességfogyás lassuljon, forduljon meg, demográfiai változás legyen, amit a lakások építésével kössünk össze."

Majd harmadik szempontként felmerült a már a Portfolio Ingatlanon is sokat emlegetett kapacitások kérdése. Varga meglátása szerint a magyar építőipar nem rendelkezik elegendő kapacitással arra, hogy végrehajtsa ezeket a fejlesztéseket. Erre a csúszásokkal kapcsolatos híreinkben mi is többször kitértünk. Varga megjegyezte, hogy a jelenségre az építőipari szereplők nem az általa elvárt bővítéssel, hanem áremeléssel reagáltak. Bár azt hozzá kell tennünk, hogy nehéz elvárni tudatos kapacitásbővítést a kivitelezőktől, amikor 2-3 éves távon bizonytalan a megrendelési állományuk (ha nő az áfa, ki fog lakást venni?), illetve mindeközben hozzáférhetetlen a minőségi és hozzáértő munkaerő, mivel az vagy külföldön van, vagy a nagy állami beruházások lekötik. Ez jelenleg sajnos ténykérdés.

A CSOK viszont marad, hiszen bevált, ahogy arra korábban is tettek utalásokat. 2019 első felében pedig felülvizsgálatra kerül a rendszer, és még az is lehet, hogy tovább bővítik. Ráadásul úgy, hogy az esetleg az új építést is támogassa.

9:55-15:38 között hallhatóak a részletek





Brutális lakásdrágulás jöhet! - Vége lehet az 5%-os áfának
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
daru, építkezés, toronydaru, építőipar