Prémium

Sokrétű kínálat a BÁV őszi művészeti aukcióján (x)

Portfolio


' title='
Bár a műkincskereskedelmet világszerte, így hazánkban is visszavetette a gazdasági válság, a hazai piac egyik meghatározó szereplőjének számító BÁV Aukciósház igényes választékkal készül az őszi árverési szezonra. Már a tavaszi, 54. művészeti aukciójának sikere is mutatta, hogy stabil szakmai és üzleti hátterével a nehéz körülmények ellenére erősíteni tudja pozícióit a műkereskedelemben. A piac visszaesése miatt többen is kénytelenek lemondani a megszokott árverésekről, a BÁV viszont az elkövetkező hetekben két nagy aukciót is rendez. Közülük az első november 10-11-12-én az immár 55. Művészeti Árverés lesz, amelynek keretében a hagyományoknak megfelelően három nap alatt csaknem 800 műtárgy - festmények, ékszerek, iparművészeti alkotások - kerül kalapács alá.



' title='
Az első napon 300 ékszer, óra és ötvöstárgy lesz a kínálatban, összesen csaknem 50 millió forint kikiáltási áron. A válogatás a szokásoknak megfelelően sokrétű, minden tárgytípusban találunk érdekes darabokat. Az antik ékszereket a 19. századi típusok képviselik, így például különleges darab egy úgynevezett eljegyzési karkötő, a kor stílusának megfelelően rekeszzománc díszítéssel. A századforduló szentimentális ékszertípusai is igen közkedveltek. Jellegzetes példájuk egy melltű, amelyen sokféle ékszerműves technika, filigránozás, zománcozás, gyémántberakás látható. Több, szívet ábrázoló gyűrű, függő is található az anyagban. 1900 körül sok szerencse

' title='
motívumos ékszer készült, szép példa erre a kínálatban egy lópatkó formájú melltű.

Igen gazdag a választék a különböző korú kar- és zsebórákból, általánosan ismert kiváló márkák példányai. A legrégebbi típus a hátsó kulcsfelhúzású zsebóra a Constantin Vacheron Co.-tól, napjaink divatos darabja viszont a sokfunkciós, arany karkötős Ebel férfi karóra. A gyűjtőknek bizonyára a 40-50-es évek karórái fognak örömet okozni, a köztudatban is etalon Schaffhausentől az Omega, Longines, Universal, Jaeger órákig, mind jó állapotú és működő darabok. A legkeresettebbek várhatóan most is az Art Deco és a szecesszió korának briliánsokkal ékített darabjai lesznek, amelyekből számos kiváló példány akad az anyagban. Kiemelkedő egy fülbevaló pár, két nagy régi csiszolású briliánssal cca. 5,60 ct nagyságban. Ez a tétel egyben az aukció legmagasabb kikiáltási áron, 2.400.000 forinton induló darabja, amely művészi értéke mellett egyben kiváló befektetés is.

Az árverés második napján csaknem 200 tétel kerül kalapács alá, festmények, szőnyegek, bútorok. Az összegyűjtött anyag a XVIII. századi külföldi mesterek műveitől egészen az élő honi kortárs művészek munkájáig nyújt reprezentatív válogatást. Ezúttal mód nyílik eddig méltatlanul háttérbe szorult művészek és alkotások jobb bemutatására is, változatosabb és nem feltétlenül a minél magasabb árra törekvő kínálattal. Az adott lehetőségeket kihasználva a BÁV ezzel piaci és szakmai űrt kíván pótolni.

A választékból kiemelésre kívánkozik Czigány Dezső eddig lappangó műve, a "Táj kazlakkal" című olajfestménye, amely 1920-1925 között készült. A festő az Európa-szerte teret hódító új tárgyilagosság, vagy német nevén Neue Sachlichkeit szellemében, azzal párhuzamosan kezdett tájképeket festeni az 1920 és 1925 közötti időszakban. A most felbukkant, a kutatás számára eddig ismeretlen képe is ebbe a műcsoportba tartozik. Bár a kép vakkeretén fellelhető a budapesti Nemzeti Szalon úgynevezett Törzskönyvi lapjának jól azonosítható töredéke, ez mégsem jelenti azt, hogy a mű feltétlenül szerepelt kiállításon. A jelentőségét növeli, hogy Czigánynak ebből a korszakából viszonylag kevés, talán ha féltucatnyi tájképe ismert csak. Kikiáltási ára 6.500.000 Ft.



' title='
Az árverésen találkozhatunk a nemrégiben szétszóródott, így a műkereskedelemben egyre többször felbukkanó Istókovits hagyaték egyik legszebb darabjával a "Lurdi jelenés"-sel és Istokovits egyik főművével, a "Haláltánc"-cal, melynek kikiáltási ára 5.000.000 Ft.

A piaci trendek miatt eddig háttérbe szoruló közép árkategóriás mesterek művei közül számos főmű került a mostani válogatásba. Ide sorolható Monostori Moller Pál "Parkban"című alkotása, Vígh Bertalan "Tüzek", valamint Vén Emil "Fiatalasszonyok gyermekekkel " című olajfestménye. A festményárverésen találkozhatnak még az érdeklődők Szőnyi István, Telepy Károly, Bródszky Sándor, K. Spányi Béla, Molnár József, Deák Ébner Gyula, Mednyánszky László, Skuteczky Döme és Glatz Oszkár munkáival is.

Ami az egyéb műtárgyakat illeti, a megszokottnál erősebb szőnyegkollekciót láthat a közönség, jellemzően igen jó minőségű, különleges darabok kerülnek árverésre, összesen közel 40 darab szőnyeg a hat nagy szőnyegszövő térségből. A bútoroknál a kínálat a megszokott bútorstílusokat mutatja be a barokktól a modern art decoig. Kiemelkedő darab egy fenyőfa alapon diófa borítású szekrény, valamint egy tálaló és írószekrény, melynek írólapja kihúzható, Kuhn-Halló műbútorasztalosok munkája a XX. sz. első feléből.



' title='
Az aukció 3. napján az iparművészeti tárgyaké a főszerep. Összesen több mint 250 alkotás kerül árverésre, a XVI.-tól a XX. századig. A porcelántárgyak közül kiemelendő egy meisseni porcelán rokokó szelence, Johann Joachim Kaendler készítette 1740 körül. Kivételes darab egy 1900-ban készült, eozinmázakkal festett Zsolnay dísztál sárkánygyíkokkal, továbbá egy ugyancsak Zsolnay porcelánfajansz szecessziós váza.

Az ezüsttárgyak közül kiemelkedően értékes egy Brassóban 1560 körül készült, reneszánsz menyegzői pohár, kikiáltási

' title='
ára 2 500 000 forint. Egyedi darab a tűzaranyozott ezüst erdélyi barokk pohárserleg, amelyet 1620 körül alkotott az ötvösmester. Kikiáltási ára 850.000 forint. Gyönyörű műtárgy a 322 grammos bécsi empire boroskancsó, valamint a több mint félkilós aranyozott ezüst, hajó alakú bonbontartó, amely egy londoni ékszerész megrendelésére készült 1896-ban. Ez utóbbi kikiáltási ára 480.000 forint. A legértékesebb alkotás egy bécsi historizáló díszkulacs-pár, aranyozott ezüst, összsúlya

' title='
2584 gr., Karl Rössler munkája 1895-ből. Kikiáltási ára 3.000.000 forint.

A BÁV Aukciósház három napos árverése a gyűjtőknek és a befektetőknek egyaránt magas művészi színvonalú, értékőrző műtárgyakat kínál. A választék megtekinthető október 31. és november 8. között naponta 10-18 óráig az árverés helyszínén, a Bécsi utca 1-3 szám alatti kiállítóteremben. A soron következő, ékszereket és ezüsttárgyakat felvonultató BÁV-aukció december 8-9-én lesz.
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019