Prémium

MFB mérleg a KKV hitelek alakulásáról (x)

Portfolio
A szeptember a kisebb vállalkozók hiteleinek kedvezett

Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) ez év szeptemberében 4,1 milliárd forintot hagyott jóvá a kis- és középvállalkozók hitelkérelmei alapján. A hónap során beérkezett kérelmek 53 millió forintos átlagos értékével szemben a jóváhagyott 102 hitel átlagos ügyletnagysága 40 millió forint volt. A különbség jól mutatja, hogy a Bank - döntően a kereskedelmi banki szférán keresztül - alapvetően a kisebb vállalkozások igényeit hagyta jóvá az elmúlt hónapban. A kkv-szektornak kihelyezett hitelek összértéke szeptemberben megközelítette a 10 milliárd forintot. A folyósítások mintegy 53%-ban a vállalkozásfejlesztéshez és forgóeszközigényekhez kapcsolódó, programok keretében kihelyezett hitelek voltak, a többi a jóváhagyott egyedi hitelkérelmek teljesítéseként került átutalásra. Ágazati megoszlás szerint a programhitelek 26%-a kereskedelmi, 20-20%-a mezőgazdasági és ipari beruházásokat finanszírozott. A zömében az elmúlt öt évet átfogó kumulált adatok szerint több mint ötezer vállalkozónak összesen 266 milliárd hitelt biztosított az MFB 2009. szeptember végéig.
Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság a válság egy éve alatt rugalmasan, az igényekhez igazodva olyan hitelkonstrukciókat alakított ki (forgóeszközhitelek, bankgaranciák), amelyekkel továbbra is kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú, forintalapú forráslehetőségeket biztosít a kis- és középvállalkozók tevékenységének megőrzéséhez és versenyképességének fenntartásához. A Bank az Élelmiszeripari- és a Gazdaságélénkítő Bankgarancia Programokkal nemcsak a kkv-knak nyújt lehetőséget, de ezek révén segíti a refinanszírozásban eddig részt vett kereskedelmi bankok és takarékszövetkezetek hitelt igénylő vállalkozói üzletfeleinek a megtartását is.
A 2008. december 31-i állapothoz képest 2009. III. negyedév végéig átrendeződött a kihelyezett hitelek összegének ágazatok szerinti megoszlása: a mezőgazdaság 8,1%-ponttal; a szállítás, raktározás, posta, távközlés 5,5%-ponttal növelte részarányát. A kereskedelmi ágazatban 5,5%-ponttal, az iparban pedig 5%-ponttal csökkent a folyósított hitelek összegének részaránya az év első kilenc hónapjában.
A szeptemberi jóváhagyásokat meghaladó folyósítási volumen azt jelzi, hogy a korábban jóváhagyott hitelekből fedezett fejlesztések és beruházások a megvalósítás szakaszába jutottak, és a benyújtott számlák ellenében a hitel összegét lehívták. Ez a szeptemberi kihelyezés 78%-át jelenti.
A korábban kihelyezett hitelek esetében a türelmi idő - jelentős mennyiségű szerződésállomány esetében - lejárt, a szeptemberi befolyt törlesztések az év hátralévő részében az újabb kkv hitelek forrásául szolgálnak.

' title='


' title='


' title='


' title='


' title='
Újraindult a kapuvári húsfeldolgozás

Hogyan lehet egy vállalkozás ismét versenyképes?

A nagy hagyományokkal rendelkező kapuvári húskészítménygyártás 2003 óta történő újraindításának a lehetősége már hosszú ideje foglalkoztatta a Kapuvári Hús Zrt. tulajdonosait, akik 2008 júniusában megteremtették egy korszerű, magas színvonalon működő baconüzem kialakításának és működésének feltételeit.
A projekt elsődleges célja, hogy a már létező, bevezetett termékeket visszavigyék a saját üzemben való gyártásba. A főtermék a szeletelt bacon lett. Ezen kívül kisebb mennyiségben hagyományos füstölt combot és főtt sonkát is előállítanak.
A Kapuvári Bacon Kft. a Kapuvári Hús Zrt. telephelyén, bérelt területen kezdte meg működését. A készítménygyártáshoz szükséges gépek, berendezések és eszközök értéke megközelítette az 500 millió forintot. Ennek fedezetét három forrásból biztosították:

1.A Kapuvári Bacon Kft. sikeresen pályázott az EMVA Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A pályázat eredményeképpen 172 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.
2.Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MFB) és a Kapuvári Bacon Kft. között létrejött hitelszerződés alapján kedvezményes kamatozású és hosszú lejáratú forint hitelt vettek fel. Összesen 179 millió forint beruházási hitelt (10 éves futamidőre), valamint a működéshez szükséges 71 millió forint forgóeszközhitelt (5 éves futamidőre).
3.A két tulajdonos, a Kapuvári Bacon Kft. alaptőkéjén és tagi kölcsönén keresztül 150 millió forintos forrást biztosított.

A fenti pénzügyi források tették lehetővé, hogy a teljes technológiai háttér a legkorszerűbb húsfeldolgozó gépekből álljon.

Az évi 4000 tonna kapacitású bacon és sonkagyártó üzemben 2009 tavaszán elindult a próbaüzem. Ezt követően 2009 szeptemberétől megkezdődött a gyártás, és a termékeket folyamatosan vezetik be a belföldi és külföldi piacra. Várhatóan még az ez év októberében lezáruló orosz állategészségügyi auditot követően nagy mennyiséget szállítanak az orosz piacra.
A Kapuvári Bacon Kft. a termékkör értékesítésének felfutását követően 30-35 fő foglakoztatását tervezi, amit 2009 végéig szeretnének elérni.
Az üzem stratégiai célja: korszerű üzemi körülmények között jó minőségű, hagyományos húsipari technológiával előállított termékek gyártása. A beruházás eredményeképpen vásárolt modern pácoló-, füstölő-, szeletelő- és csomagoló gépek használatával biztosítható, hogy Kapuváron az elődök által megteremtett, a kiváló minőségi termékeken alapuló hírnevet a hazai és nemzetközi piacokon egyaránt továbbvigyék.
Az MFB a beruházási és forgóeszköz hitelekkel olyan projektet finanszíroz, amelyről a válság előtt döntöttek, és amelynek beruházását a válság alatt fejezték be. A világ élvonalába tartozó gépsorokkal egy piacvezető márka magas minőségi színvonalon történő további gyártását tették lehetővé a fejlesztéssel. Ennek köszönhetően a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. az élelmiszerágazat kiemelkedő szereplője maradhat.
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019