Prémium

Az adósságplafon lesz az arany ugródeszkája? (x)

Portfolio
Minden jó és rossz Amerikából jön, szól a mondás. Ez miért ne vonatkozna az aranyra is, amely egy évtizedes emelkedését nagyban köszönhette az USA-nak, miként a nemesfémeket körbevevő mostani turbulencia gerjesztője is a tengerentúlról származik.
A történelem sokszor ismétli önmagát, így nem menne csodaszámba az sem, ha az amerikai adósságplafonról szóló vitában, a feleknek nem sikerül megegyezésre jutni. 1995-ben már volt erre példa, ami az USA ideiglenes fizetésképtelenségét eredményezte. A vita követése mellett szintén figyelemreméltó az aranyára és az amerikai adósságállomány alakulása közötti - esetenként meglepő - összefüggések.

1995-ben Bill Clinton akkori elnöknek már készülődni kellett a következő évi választásokra. Az arany ára akkor 386 dollár volt unciánként. Nem tekinthető véletlennek, hogy a republikánusok ellenzékből a megszokottnál, még vehemensebben támadták a Clinton-adminisztrációt az adósságplafon emelésének ügyében. Az adok-kapok oda vezetett, hogy néhány napig az állam nem tudta folyósítani a szociális juttatásokat, valamint be kellett zárni a nemzeti parkokat. A republikánusok arra akarták kényszeríteni az elnököt, hogy radikálisan faragja le az állami juttatásokat, csökkentse az adókat és 2002-ig állítsa helyre a költségvetés ingatag helyzetét. Clinton és apparátusának politikai ügyessége/ügyeskedése miatt az ellenzék lógó orral volt kénytelen elfogadni azt, hogy a demokraták keresztül tudták vinni az akaratukat még annak árán is, hogy napokig lebénult az államigazgatás. Nem kis részben ez az ügy is hozzájárult ahhoz, hogy Bill Clinton 1996-ban újrázni tudott az elnökválasztáson.

De mondanunk sem kell, hogy minden az állami költségvetés növelését eredményező politikai győzelem "pürrhoszi dicsőség". Rövid távon jól kommunikálható a választók felé, de annak közép- és hosszú távú hatásairól a győztes fél általában mély hallgatásba burkolódzik. Az eredményeket illetően jól látható, hogy 1995 óta az USA államadóssága 240 százalékkal 16,7 billió dollárra hízott. Ugyanazon év óta a sárga fém ára a mai napig szintén 240 százalékkal emelkedett (!!!)

Sokan azt vallják, hogy főleg a gazdasági adatok és tények viszonylatában nincsenek véletlenek. Az USA világpolitikai ereje, jelentősége és szerepe nem kérdőjelezhető meg. Gazdasági rendszere a súlyos adósság terhe alatt is működik, pl. a mostani válság legnehezebb időszakában is pluszos GDP adatokat produkált, ellenben az eurózónával, amely a recesszióval is küzdött. Viszont az adósságát nem maga finanszírozza, hanem javarészt külföldi országok.

Ilyen körülmények és adottságok mellett joggal felvetődik a kérdés, hogy a mostani helyzet meddig tartható fenn? Mikor jön el az a pont, amikor nem lesz elég pl. az, hogy a QE program kezdete óta a rendszerbe pumpált két billió dollár sem lesz elegendő a gazdaság életben tartására. Köztudott, hogy a demokraták a jegybankon keresztül történő lazítás és ezáltal az infláció növelésének támogatói. A FED új elnöke, Yellen asszony (demokrata) politikai háttere miatt várhatóan a QE program jóval lassabban kerül kivezetésre és a pénzlazítással együtt járó kockázatot továbbra is az amerikai gazdaság felett lebegnek majd. Ezek alapján nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a véleményt, mely szerint az arany újbóli tartós emelkedési szakaszának fő okozója maga a bizonytalan amerikai gazdaság és a gyengülő dollár lesz. Látva az újra ismétlődő politikai csatározásokat az adósságplafon körül, lehet, hogy a spekulánsok hadának ügyeskedése ellenére hamarabb érhet véget az arany vesszőfutása?
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1940409019