Prémium

Nem is gondolnád, milyen csodákra képes a faktoring (x)

Portfolio
Bár folyamatosan nő a piaca, Magyarországon talán még mindig nem ismerik eléggé a hitel egyik kiegészítőjét, vagy adott esetben helyettesítőjét, a faktoringot. Ez nem más, mint egy olyan monitorált finanszírozási forma, ahol egy cég vevőkövetelései jelentik a biztosítékot. Az sem mellékes, hogy ma már akár olcsóbb is lehet, mint egy hitel, és a Növekedési Hitelprogramon keresztül is elérhető. Sőt, a faktoringgal még a vevők ccsődkockázatának kezelésében is segíthet a bank. Deme Gézával, a CIB Faktor Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Portfolio: A világ faktoring piaca folyamatosan bővül, Magyarországon is egyre többen használják ezt a finanszírozási formát, sokan talán mégsem ismerik elég jól. Mégis mire jó a faktoring, és mitől más, mint például egy szállítói hitel?



Nem is gondolnád, milyen csodákra képes a faktoring
Deme Géza: A vevőkövetelések finanszírozásának a faktoring az egyik leghatékonyabb módja. Ez nem más, mint rulírozó hitel, ahol csak a vevőkövetelések a biztosítékok. A faktoring monitorált finanszírozás, ez teszi lehetővé, hogy egyéb tárgyi eszközfedezet nélkül tudjuk adni a vállalkozások számára. A vevők Magyarországon és külföldön sem azonnal fizetnek, hanem halasztottan, ezáltal vevőkövetelés-állomány keletkezik még a legjobban működő cégeknél is, ami finanszírozást igényel. Ennek a finanszírozásnak a vállalkozások számára az egyik legelőnyösebb módja a faktoring típusú finanszírozás, amiben mi Magyarországon a piacvezetők közé tartozunk.

Megkülönböztetünk visszkeresetes és visszkereset nélküli faktoringot. Mi a különbség a kettő között?

A visszkereset nélküli faktoring annyiban tér el a visszkeresetestől, hogy ott a vevő csődkockázatát is átvállalja a faktorcég. Sok szállító számára, főleg akinek új partnerei vannak, vagy nem ismeri a partnere fizetőképességét, fizetőkészségét, érdemes a vevő csődkockázatát szakemberre bízni. Ez a CIB Faktoron keresztül elérhető, rugalmasan és nagyon kedvező áron tudjuk a szállítót megvédeni a vevő csődjéből adódó esetleges károktól.

Magyarországon milyen a vállalkozások fizetési hajlandósága?

Magyarországon és a világban is sok esetben piaci adottság, hogy nem pontosan, határidőre fizetnek a vevők, hanem a kialkudott 30, 60 napos fizetési határidők felett akár 1-2 hetes csúszással. Ezeket a fizetési szokásokat a faktorcégek ismerik, ezzel együtt tudják a szállítók számára - még akár a belátható késedelemmel kapcsolatos követeléseket is - finanszírozni.

A vevői követelések mekkora része bizonyul végül teljesen behajthatatlannak?

Minden partnerünk számára elvégzünk egy előszűrést, vagyis felmérjük, hogy melyek a jól, és melyek a kevésbé jól fizető vevőik. Erről kiterjedt adatbázissal rendelkezünk, és ezt a tapasztalatot a CIB megosztja a partnereivel. Ezáltal a CIB csoportban finanszírozott vevőállományoknál a nem behajtható követelések aránya elhanyagolható. Eközben az is igaz, hogy a faktorált vevőköveteléseknél nagyobb a vevők fizetési hajlandósága, mint egyébként.

A Faktoring Szövetség szerint a mikro- és kisvállalkozások egyre kevésbé veszik igénybe a faktoringot. Így tapasztalják ezt a CIB-nél is?

Volument tekintve valóban, a mikrovállalkozások- a faktorált volumenből egyre csökkenő mértékben részesülnek. A CIB Faktornál viszont mindenféle szegmensből, mikrocégből, kkv-kból, nagyvállalatból is kerülnek ki partnereink. Általánosságban elmondható, hogy bármely cég számára, amelyik értékelhető vevőköveteléssel rendelkezik, a CIB Faktor szívesen nyújt vevőkövetelés-finanszírozást, akár mikrocégről, akár nagyobb cégről van szó. Sőt, sok esetben örömmel látjuk azt, hogy egy vállalkozás korai szakaszában faktoringgal megtámogatva a növekedését, egy mikrocéget egészen a kkv felső határáig vagy akár a nagyvállalattá válásáig el lehet kísérni faktoring finanszírozással.

Mivel ez egy hagyományos hitel mellett is rendelkezésre álló finanszírozási forma, bizonyos értelemben egy növekedést támogató eszköz?

Így van, hiszen egy vevői számban vagy megrendelésben történő nagyobb növekedést egy hagyományos hitel nehezen tud lekövetni, ezzel szemben a faktoring rugalmasan alkalmazkodik az év közbeni változásokhoz is. Ilyen szempontból a faktor egy nagyon jó kiegészítője a vállalati hiteleknek. Az összességében elérhető forrás így több, mintha csak faktort vagy csak hitelt alkalmaznánk. A CIB-nél a faktoring megoldások most már árban sem térnek el a hitelektől, tulajdonképpen ugyanazokkal a kondíciókkal vehetik igénybe a partnereink.

Teljesen ugyanaz az árazás, vagy csak hasonló?

Akár lehet teljesen ugyanaz is, de van, amikor kedvezőbb a faktoring. Ez ugyanis egy monitorált finanszírozás, ahol a bank nagyobb biztonságban van, ami elismerhető azáltal is, hogy a kondíció még kedvezőbb, mint az egyéb, például szabad felhasználású hiteleknek.

Nemrégiben elindult az NHP második szakaszában is a faktoring. Mit várnak a programtól?

A CIB Faktor az NHP finanszírozással az elsők között lép piacra már augusztus hónapban. A lehetőség a szerződések megkötésére most az MNB által kiadott terméktájékoztató szerint december elejéig állnak fenn. Ebben a szűk időszakban is arra törekszünk, hogy minél több, a feltételeknek megfelelőpartnernek megadjuk ezt a nagyon kedvező árú finanszírozást, ami már ugyanazzal az árazással elérhető, mint az NHP hitelek (2,5% p.a.). Azt várjuk, hogy sok partnert tudunk megszólítani az NHP faktoringgal is az egyéb hitelmegoldások mellett. Nagyon kedvezőnek tartjuk az MNB döntését, hogy a faktoringra is kiterjesztették a programot, ezáltal elismerve azt, hogy a kkv cégek felemelkedésében, növekedésében a faktoringnak ugyanolyan helye van, mint a hiteleknek.

És az EXIM Bank export faktoring terméke mekkora lendületet adhat a piacnak?

Ez egy újabb kedvező lehetőség, amit a CIB Faktor az elsők között szeretne kihasználni. Létezik már Exim faktoring megoldásunk, az euróban külföldi cégek felé exportáló partnerek számára tudjuk ezt nyújtani, nagyon kedvező kondíciókkal és üzemméret megkötések nélkül.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, a CIB Faktor.

(x)
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13