Prémium

Gyors megtérülést hozhat a gyártóknak az ipari internet (x)

Portfolio
Az új technológiai trendek közül a reméltnél lassabban fejlődik ugyan a felhőszolgáltatás Magyarországon, de van már mit keresnünk a dolgok internetét (Internet of Things -IoT) alkotó területek egyik fontos szegmensében, az ipari hálózatokban. A szakemberhiány viszont egyre nagyobb kihívások elé állítja a hazai IT-cégeket - mondja az évet értékelve Szabó Péter, az S&T Magyarország ügyvezető igazgatója.
Három éve lépett a felhő alapú megoldások piacára az S&T Magyarország, a cég a korán ébredők közé sorolható. "A jó időzítés azért volt fontos a hazai integrátorok számára, mert félő volt, ha nem lépünk időben, kimaradunk az üzletből" - indokolja Szabó Péter.

A felhőben is szükség van integrátorokra

Az ügyvezető szerint tartani lehetett attól, hogy mivel a felhős fogyasztási modell rendkívül leegyszerűsített, azt a gyártók közvetlenül is el tudják adni a felhasználóknak. "Ez azonban látványosan nem következett be, és ma még az ügyfelek oldaláról is igen nagy az ellenállás" - magyarázza.Gyors megtérülést hozhat a gyártóknak az ipari internet
A legfontosabb okok közé világszerte a biztonsággal kapcsolatos fenntartások sorolhatók, Magyarországon viszont inkább az a meghatározó, hogy az IT infrastruktúrát itthon - a lakáshoz hasonlóan - inkább tulajdonolni szeretjük, mint bérelni. Az üzleti döntéshozók jó része legalábbis így gondolkodik. Ráadásul a bonyolultabb vállalati rendszereket felhőbe tenni nem is olyan egyszerű. "Itt lehet a jövőben még nagyobb szerepe az S&T-hez hasonlóan tapasztalt integrátoroknak, a felhő szolgáltatók többségétől ezt a tudást nem kapják meg a cégek" - húzza alá Szabó Péter.

A hálózatba kötött gyártósoroké a jövő

A felhőnél is nagyobb dinamikát ígér a dolgok internete, ahová az S&T a következő két-három évben nagyon sok energiát fektet cégcsoport szinten és Magyarországon egyaránt. Nem a teljes terület, hanem annak az ipari internetes része, vagy, ahogy az S&T Csoport nevezi az Industry 4.0 vonzó a vállalat számára. A gyártóeszközöket ennek alapján a jövőben hálózatba lehet kötni, és az így begyűjtött adatok elemzéséből visszacsatolva együttműködő gyártósort, vagy üzemet lehet csinálni.

"Szerintünk ez egy kézzel fogható, jó dolog. Magyarországon is jól működhet, különösen az autóiparhoz kapcsolódó vállalkozások esetében. Ha egy gyártósor kihasználtságát IT-módszerekkel akárcsak 5 százalékkal tudjuk javítani, ez akár évi 100 milliós nagyságrendű megtakarítást hozhat. Viszonylag gyors a megtérülése, ráadásul a magyar gyárak többsége nem nagyon ellátott modern informatikával" - indokolja az új stratégiai irányt Szabó Péter.

S&T-nek Linzben van egy kutatóközpontja, ahol kifejezetten gyártásra specializált megoldásokat kezdett el fejleszteni a cég. Magyarországon a cég nagy előnye, hogy már van erre specializálódott üzletáguk, amelynek egyfelől jó a kapcsolata az ipari felhasználókkal, másfelől magával a vezető technológiai gyártóval a PTC-vel is (a PTC többek között a Creo, a Windchill és a MathCAD termékek gyártója). Utóbbi cég a közelmúltban integrálta az ipari internet profilú ThingWorks-öt. A ThingWorks olyan egyedülálló keretrendszert fejlesztett ki, ami alkalmas arra, hogy az IoT megoldások egységes platformja legyen. "Kihasználva a ThingWorks képességeit, valamint az S&T több mint másfél évtizedes ipari és integrátori tapasztalatát, ügyfeleinknek csak a konkrét alkalmazás kidolgozására kell koncentrálni és nem az új technológiával kell bajlódni" - véli az S&T vezetője.

Attitűd alapú HR-stratégia

"Stratégiai irányaink közé tartozik, hogy a vállalatirányítási rendszerekkel és az it-biztonsággal kapcsolatos képességeinket az eddigi zömében projekt alapról a szolgáltatások felé irányítsuk. Nem egyszerű a feladat, mert az ügyfelek nem kis része büdzsévezérelt, inkább a beruházásalapú CAPEX-ben, mint az üzemeltetés alapú OPEX-ben gondolkodik" - emeli ki az ügyvezető.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a szolgáltatás több szakembert igényel, ami folyamatos kihívások elé állítja az IT-cégeket. Az S&T-nél január óta több mint 10 százalékkal nőtt a létszám, de nem volt egyszerű megtalálni a megfelelő tudású embereket. Ezért változtattak a humánerő(HR) stratégián is, a tudásalapú keresésről áttértek az attitűd alapú kiválasztásra. Nem azt nézik elsősorban, hogy az állást kereső milyen papírokkal rendelkezik, hanem, hogy milyen a munkához, problémákhoz való hozzáállása (can-do attitüd) és hogyan tud csoportmunkában dolgozni, mert mint Szabó Péter mondja: "a szakértelmet, a tapasztalatot a kollégáink át tudják adni, ha megfelelő a hozzáállás".

Ami az idei évet illeti árbevételben minimális növekedést terveztek, üzemi szintű nyereségben viszont legalább 25-30 százalékos növekedést várnak. Ezeket az ügyvezető az eddigi eredmények és a rendelés állomány alapján teljesíthetőnek tartja.

Az S&T Consulting Hungary Kft. az 1993-ban alapított és 2003 óta a tőzsdén jegyzett S&T AG magyarországi leányvállalata, a hazai informatikai piac egyik meghatározó szolgáltató cége. Éves árbevétele 2014-ben meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ami 12 százalékos növekedést jelent a 2013-as eredményhez képest. A budaörsi székhelyű társaság jelenleg több mint 100 főt foglalkoztat.

További információért kérjük látogasson el az www.snt.hu oldalra.


Gyors megtérülést hozhat a gyártóknak az ipari internet(x)
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
esport
Május 6-án indul az új Takarékbank
kindzsongundonaldtrump
chips
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-486693467