Prémium

Milyen irányba halad a magyar tőkepiac? (x)

Portfolio
A tőkepiacok fejlődési irányáról és a magyar pénzügyi piaccal kapcsolatos becsléseiről beszélgettünk Thomas Krämerrel, aki egy Európa-szerte aktív német alapkezelő társaság vezetője. A Timberland Capital Management nyílt és zárt végű befektetési alapokat kezelő vagyonkezelőként és befektetési alapkezelőként igen szélesen diverzifikált felépítésű és többek között a Timberland Investment GmbH révén egyike annak a 122 engedélyezett alternatív befektetési alapkezelőnek (ABAK) Németországban, melyek közül mindössze néhány tevékenykedik nemzetközi szinten is a privát befektetői szektorban.
Hogy látja a Timberland Capital Management pozicionálását ma?

A wealth management és az asset management területein dolgozunk mind magán-, mind pedig intézményi befektetőknek. Manapság természetesen ezeken a területeken is igen komoly a verseny, de meggyőződésünk, hogy széleskörű ajánlatunk révén mindenképpen érdekes tárgyalópartnerek vagyunk - mind privát ügyfelek, mind pedig intézményi befektetők és nyugdíjalapok részére.

Az alapokban 100 %-os a sajáttőke aránya, intézetként pedig 79,46 %, ami nagyon biztos alapokat jelent. Az értékpapírszegmensben 6,1 milliárd euró, míg az alapokban 2,6 milliárd euró összeget kezelnek, ezzel nem tartoznak sem a kicsik, sem az igazán nagyok közé. Jelenthet ez valamiféle hátrányt hosszú távon?

A mi szempontunkból semmi esetre sem, hiszen mi nem a legnagyobbak, hanem a legsikeresebbek, a szektorunk legjobbjai közé szeretnénk tartozni. Egyértelműen fontosabb nekünk a minőség, mint a mennyiség.

A wealth management és az asset management területein a siker elsősorban nem a nagy méret függvénye, hanem sokkal inkább múlik a saját stratégián és azokon a képességeken, amivel pénzintézetként rendelkezünk.

A mi esetünkben egy további előny is társul még ehhez, méghozzá az, hogy minden egyes EU-vagy EGT-tagállamban, amelyben aktívak vagyunk, szélesen diverzifikált a portfóliónk és rugalmasan tudunk reagálni az ügyfelek igényeire. Emellett pedig egy stabil német bázisra építünk, hiszen a Németországban tevékenykedő 35.000 független pénzügyi tanácsadó is gyakran és szívesen ajánl minket, mint stabil alternatív alapok kezelőjét.

Milyen irányba halad a magyar tőkepiac?
Magyarország 2015-ben kénytelen volt feldolgozni az értékpapír piacot érintő, jól ismert negatív fejleményeket. Mit gondol, milyen irányba fejlődik majd a magyarországi tanácsadói piac?

2003-ban alakult ki Németországban egy hasonló helyzet, mely végeredményében megfelelő következményeket eredményezett. A mintegy 900 kisebb bróker, de a nagyobb és nemzetközi szinten aktív alapkezelők, akik az értékpapírok piacán is jelen voltak, a befektetőket kártalanító rendszeren keresztül mintegy 400 millió euróval (mai árfolyamon hozzávetőlegesen 120 milliárd forint) járultak hozzá a befektetők kárpótlásához. Ez nem minden piaci résztvevőnek volt előnyös, de a rendszer működött, és azóta a piacon arra is figyelnek már, mi történik körülöttük, nehogy ismét előfordulhasson egy ilyen helyzet a jövőben. És ez már 15 éve működik.

Az ilyen jellegű események rövid távon mindig egy kezdeti piaci konszolidációt idéznek elő: ilyenek például a szigorúbb német szabályozás és a lényegesen szigorúbb követelményeket a tanácsadókkal szemben. Ez számos adminisztratív és képzéssel kapcsolatos lépés révén először a tanácsadók számának csökkenését jelentette azóta azonban már ismét növekszik a tanácsadók száma. Hasonló fejlődési irányt várunk Magyarországon is, a folyamatból valójában a befektetők profitálhatnak, mert tovább javul a tanácsadás minősége.

Hogy látja a gazdasági fejlődést Magyarországon: mit gondol, milyen hatással lesz a migránsok hulláma 2015/2016-os időszakban?

Portfolió menedzserként valójában a gazdasági fejlődés és a gazdasági perspektívák érdekelnek minket, amelyek a politikai döntésekből következnek, és ebben a tekintetben pozitív dolgokat látunk Magyarországon.

Alapkezelő menedzserként mi távol tartjuk magunkat a napi politikától és mindezt nem kommentáljuk. Csak egy dolgot mondanék: Németországban úgy látjuk, hogy komoly és igen széleskörű szimpátia jelentkezik Magyarország álláspontjával kapcsolatosan, mely nem feltétlenül olvasható ki ebben a formában a sajtóhírekből.

Az EU-val kapcsolatosan igen sok kritikát hallhatunk. Az ausztriai választások nagyon frissek még és ott igen szoros lett az eredmény. Mit gondol, hogyan halad tovább az EU politikai és gazdasági értelmében, főként az angliai népszavazás fényében?

Egy demokratikus döntést üdvözölni szokás, akármilyen is legyen az eredmény. Sajnos ezt gyakran túlságosan átgondolatlanul vitatják. Természetesen vannak olyan érdekcsoportok, melyek el kívánják kerülni az objektív vitát és értékelést. Tény, hogy az európai államok az import és export, a vállalataik - melyek esetében nem csupán hatalmas konszernekről van szó, hanem egyre nemzetközibb irányultságú és számos országban tevékenykedő közepes vállalatokról is - nagyon szoros kapcsolatban állnak egymással.

Az 1951-ben Luxemburgban az EK ill. a mai EU elődjeként megalapított Montánunión is túlmutatóan több, mint egy fél évszázad alatt sikeres gazdasági együttműködés alakult ki. Az utazási szabadság - Schengen - szintén egy üdvözlendő mérföldkő volt.

Hogy végül a politikai oldal győzött-e, vagyis hogy az EK-ból egy politikai unió, az EU létrehozása sikerként értékelendő-e, mindenki maga döntse el. Szerintünk a tények a következőket mutatják: mindegy, hogy a gazdasági együttműködés az EK, az EGT vagy egy más elnevezésű szervezet égisze alatt valósul meg, ebben a tekintetben a globalizáció korában nincsenek alternatívák.

Az Ön kérdésére visszatérve: mindegy, hogyan dönt az Egyesült Királyság, a jövőben is - esetleg EGT néven - kétségtelenül fontos szerep jut majd az EU-nak. Az Unió gazdasága pedig a politikai kérdésektől függetlenül is véleményünk szerint a következő évek során is gazdasági növekedéssel számolhat, főként az EKB mindezt támogatóm kísérő intézkedései figyelembe vétele mellett.

Thomas Krämer Thomas Krämer 1993 óta tevékenykedik a pénzügyek és az üzleti tanácsadás világában. 1996-ban létrehozta a Timberland Capital Management GmbH vagyonkezelőt, mely az ügyfelek vagyonát Luxemburgban kezelte. Két évvel később e cég pénzügyi szolgáltatóvá vált. 1999-ben létrehozta a Timberland Fonds első saját befektetési alapját. Az alap portfoliójának menedzseléséért volt felelős, az erre a célra létrehozott befektetési tanács tagjanként. Ma ő felelős a cég operatív vezetéséért, melyet magasan képzett szakemberekből álló csapatának támogatásával lát el és ő képviseli a céget az együttműködő partnerek, valamint a felügyeleti hatóságok felé mindazon országokban, melyekben a Timberland cégcsoport már több, mint 20 éve aktívan tevékenykedik. Jelenleg a Timberland Investment GmbH-nál igazgatósági tag, valamint a máltai székhelyű Timberland Fund Management Ltd-nél és Timberland Invest Ltd-nél igazgatósági és befektetési bizottsági tag. Thomas Krämer jelentős szakmai kompetenciákkal rendelkezik a befektetés - és vagyonkezelési menedzsment, befektetési tanácsadás, valamint a portfóliókezelés területén. 20 éves szakmai múltja során számos felügyeleti és adózási változást átélt és mindig az adott helyezetnek megfelelő, arra választ adó, innovatív megoldásokat fejlesztett ki. Szakmai elismertsége, az általa vezetett cégek elmúlt években nyújtott kiemelkedő teljesítménye híven tükrözik hozzáállását és elhivatottságát.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hillside Bankers