Prémium

Öt meglepő adat a magyar piacról: ezért éri meg most új lakást venni (x)

Portfolio
Nagyon pörög a magyar ingatlanpiac: mutatunk öt adatot, ami első hallásra talán meglepőnek tűnik, pedig nagyon reálisan jelzi, miért lehet érdemes most lakást, házat venni, akár elköltözni, akár befektetésnek használni. A vevők is egyre intenzívebben keresnek: a LAKÁS 2018 szervezői például arról számoltak be, hogy minden korábbinál nagyobb az érdeklődés a májusi kiállítás iránt.
1. Az építőipar komoly bővülést produkált az elmúlt két-három évben a válság szintjeihez képest. Különösen a magasépítések pörögtek fel az elmúlt években, a megkezdett kivitelezési munkák szintje duplázódott a minimumhoz képest 2016-2017-re az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. A magasépítésen belül a lakásépítések különösen nagyot nőttek az utóbbi két évben, nemcsak duplázódtak, hanem többszörösére emelkedett a megkezdett kivitelezési munkák volumene a korábbi évekkel összehasonlítva. Ebben nagy szerepet játszott az új kormányzati támogatási program, amely előnyben részesíti az új lakás vásárlását a használttal szemben, illetve 2016 elején az új lakásokat érintő áfa 27-ről 5 százalékosra történő csökkentése, ami a jelen állás szerint 2019. december végéig marad érvényben.

Öt meglepő adat a magyar piacról: ezért éri meg most új lakást venni
2. Hatalmas lendülettel indult az év a lakáspiacon: az első negyedévben több mint 37 ezer lakást, házat vásároltak Magyarországon, ezek a számok a 2008-as válság óta a legjobb évkezdést jelentik. Ha ilyen erős marad az év hátralévő része, akkor az sem kizárt, hogy 2018-ban 180 ezer lakóingatlan is új tulajdonoshoz kerül - derül ki a Duna House adataiból.

3. Ötödik helyen áll Budapest a lakásárak emelkedésében a világ nagyvárosai között - derül ki a brit Guardian oldalán megjelent elemzésből. A magyar fővárost csak Berlin, Izmir, Reykjavik és Vancouver előzte meg. Bár Budapest lakásárai a jövőben várhatóan egyre kisebb ütemben fognak emelkedni, 2017-ben még egyértelműen a világ élvonalában álltunk.

Persze fontos hozzátenni, hogy Magyarországon a 2017 egészére vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, így érdemes megnézni a hazai lakásárindexek 2017 harmadik negyedéve és 2016 harmadik negyedéve közti változást. Ez alapján az MNB és az FHB indexe 11-12 százalék körüli drágulást mért országosan, míg a KSH valamivel alacsonyabbat. Ha csak Budapestet nézzük, akkor ugyanerre az időszakra 12-14 százalékos volt a drágulás, de a szakértők 2018-ra már alacsonyabb áremelkedést prognosztizálnak.

Öt meglepő adat a magyar piacról: ezért éri meg most új lakást venni
4. Míg az Európai Unióban átlagosan 4,5 százalékkal nőttek a lakásárak 2017 utolsó negyedében az előző év azonos időszakához képest, Magyarországon ezalatt 7,6 százalékos volt az áremelkedés, ezzel továbbra is a mezőny elejéhez tartozunk - tájékoztat az az Eurostat legfrissebb elemzése.

5. A fővárosban a legdrágább lakásokat a 40-50 éves korosztály vásárolja, akik átlagosan közel 37 millió forintot költenek el - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. A legkevesebbet a már említett 30 év alattiak költik, ők kevesebb, mint 25 millió forintot szánnak a lakásuk megvásárlására. Vidéken szintén a 40-50 közti korosztály választja a legdrágább lakásokat, ők 19 milliót fizetnek ki tranzakciónként, míg a vidéki fiatalok - 30 év alattiak - 14 milliót költenek átlagosan egy lakásra.

De mi ebből a tanulság?

Az ingatlanpiac nagyon pörög, sokan gondolják úgy, hogy most van itt az ideje költözni, vagy ingatlanba fektetni a pénzüket. Még mindig sok új fejlesztéssel találkozunk. Nincs hiány izgalmas új fejlesztésekből, a használt lakások piaca is gyors mozgásokat mutat.

Öt meglepő adat a magyar piacról: ezért éri meg most új lakást venni

Jól mutatja a helyzetet, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a közelgő LAKÁS 2018 kiállítás iránt is.

A szervezők tájékoztatása szerint a Millenárison a legnagyobb fejlesztők legújabb projektjeikkel lesznek jelen május első hétvégéjén, mint például a Metrodom Park, a Metrodom Panoráma, vagy a City Home, és olyan exkluzív fejlesztéseket is bemutatunk, mint az Emerald Residence, a Németvölgyi Residence, a Danubio Budapest, a BudaPart vagy a Harsánylejtő Kertváros. Természetesen az ingatlanközvetítői piac vezető szereplői - az Otthon Centrum, a Duna House, vagy az OTP Ingatlanpont - is kiállítják majd teljes adatbázisukat.

(x)
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01