Prémium

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni? (x)

Portfolio
Budapesten idén is folytatódik az új irodaházak fejlesztése, számos épületet már át is adtak. Még sincs könnyű helyzetben az, aki a jelenlegi piacon új irodát keres cége számára.
Akik kisebb irodát keresnek, még inkább mínuszból indulnak, mint néhány évvel ezelőtt, míg az 1000 négyzetmétert meghaladó területekért olyan nagy a verseny, hogy lehetetlen bérlőképviselet nélkül megfelelő kiadó irodát találni Budapesten. A legnagyobb magyar független tanácsadó, a TCL Group segítségével megvizsgáltuk a budapesti irodapiac jelenlegi helyzetét.

Nagy iroda, nagy verseny

Az idei évben több mint 200 ezer négyzetméternyi új irodaterület lesz elérhető a fővárosban, és további irodafejlesztésekre számítanak a szakértők jövőre is. Ugyanakkor a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, az árak pedig rendkívül magasan vannak. Ilyen közegben rengeteg energiát vesz el a piaci lehetőségek felmérésére és elengedhetetlenül fontossá válik a szakértői segítség, ha 500 négyzetméternél nagyobb kiadó irodaterületre van szükségünk. Továbbra is a tulajdonosi érdekek által dominált piacról beszélhetünk, azonban újdonság, hogy az irodaház tulajdonosok már versenyeztetik is a bérlői ajánlatokat...

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
"Az újonnan épített irodaházakért és irodaterületekért óriási a verseny. Másrészt hiába bérel valaki több éve egy bizonyos irodaterületet, a szerződés lejártával az addigi bérlőnek is versenybe kell szállnia a szerződés hosszabbításáért, mivel ma már teljesen más feltételeket diktálnak a tulajdonosok. A kulcs az lehet, ha a bérlő professzionális segítséget vesz igénybe, így hatékony háttértámogatással, ő kerülhet előnyösebb tárgyalási pozícióba."- mondja Gyöngyösi Zoltán, a bérlőképviselettel és irodapiaci tanácsadással foglalkozó, TCL Group tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

"Az 1500 négyzetmétert meghaladó irodahelyiségek esetén akár 80-100 millió forintos megtakarítást is el lehet érni, ha az ember tisztában van a piaci lehetőségekkel. Ehhez azonban tényleg szakember segítsége szükséges." - teszi hozzá Gyöngyösi, aki több mint 10 éve segíti az irodakereső cégeket a megfelelő iroda kiválasztásában és a legerősebb tárgyalási pozíció elérésében.

Kis irodák, kevesebb lehetőség

Teljesen más helyzetben vannak azok a vállalkozások, akik kisebb irodát keresnek, mivel a tulajdonosoknak nem érdeke a kiadó területeiket felszabdalva bérbe adni. Mivel ezek a keresők vannak a legnagyobb számban, ha mégis szabadul fel "kisebb" terület, gyakorlatilag azonnal elkel, mielőtt piacra kerülne. Amennyiben sikerül a tárgyalásig eljuttatni egy 300 négyzetméternél kisebb irodát kereső bérlőt, akkor a tulajdonosok ugyanolyan feltételeket szabnak, mint a nagyobb vállalatoknak.

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
"Gyakran előfeltétel a legalább 5 évre szóló szerződés és a kialakítási költségek megosztása. Korábban a tulajdonosok részben vagy egészben átvállalták a kialakítási költségek terhét, ma azonban ezeket a terheket sokszor a bérlőre hárítják. Egy 15 fős cégnek ezek a feltételek, nem egy esetben, túl nagy kockázatot jelentenek." Gyöngyösi Zoltán szerint a 250 négyzetméter körüli irodaterületből jelenleg nincs választék Budapesten.

Az egyetlen alternatívát a kisebb cégek számára a lakásirodák és az instant irodák jelentik. Sok esetben az irodaház tulajdonosok 20-22 eurót is elkérhetnek négyzetméterenként egy 200-250 négyzetméteres irodáért. Ilyen összegért már színvonalas, teljesen felszerelt, azonnal költözhető (instant) irodát vagy egy minőségi lakás irodát lehet bérelni Budapesten.

Ismeri a viccet, hogy valaki egyedül akart irodát találni?
Első a munkavállalók kényelme

A jelenlegi piaci helyzet újdonsága, hogy a munkavállalói oldal igényei szinte elsődleges szerepet játszanak az irodák kiválasztásában. "A korábbi évektől eltérően a nagyvállalatok ma egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alkalmazottak elégedettségének. Mivel a munkaerőhiány bizonyos ágazatokban nagyon magas, továbbá a globális trendek is ezt követelik meg, a cégek igyekeznek kedvezni a munkavállalónak, az irodák kialakításakor" - mondja Kocsor Dániel, a szolgáltatott irodákat és a legnépszerűbb irodaházakat felsorakoztató Új Iroda kereskedelmi-ingatlan tanácsadója.

A fentiek tükrében nagyon fontos szempont a közösségi terek létrehozása, kávézó- és telefonálósarkok, "break out" zónák kialakítása, illetve az éttermek, kávézók és fitnesz lehetőségek közelsége, amelyek ellensúlyozzák az irodában eltöltött hosszú munkaidőt. Mivel a nagyvállalatok meg akarják tartani a legjobb munkaerőt, így gyakran nem az iroda bérleti díja, hanem elsősorban a fent említett extra lehetőségek határozzák meg, hogy melyik irodát választják.

(x)
jpmorgan shutter
háziorvos járvány
hitel szerződés moratórium
elemző
autowallis
ralph
francia ország koronavírus járvány hullám omikron

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Holdblog Sokat fizetünk

Kiket és miért keresünk? A HOLD életének új növekedési és minőségi szakaszába lép Korszerűsíti működését...

2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Ajándék ötlet
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Jakab Ákos, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki üzletágvezetője