Prémium

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?

Portfolio
Lehetséges, hogy lelassul a budapesti ingatlanárak drámai növekedése? Számok és szakértői vélemények a fővárosi lakáspiacról.
2017-ben a használt lakások árai 3-4 százalékkal nőttek, míg az újépítésű lakásoké 5-6 százalék volt. A GKI áprilisi adatokat felvonultató elemzése szerint, a növekedés az idei évben is eléri a tavalyi szintet, meghaladni azonban nem fogja. Használt lakások esetében Budapesten 3,3 százalékra teszik a növekedést, a három hónappal korábbi 2,7 százalékos előre jelzéshez képest. Új lakások esetében a növekedés várható értéke 6 százalék lehet, amely 2 százalékkal több, mint az előző negyedévben mért adat. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy pontosan milyen hatással lesz majd az 5 százalékos áfakedvezmény nemrég bejelentett eltörlése az újépítésű ingatlanok árára és ezen keresztül az egész piacra.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
Reálisabb árakra számíthatunk?

"Mivel az elmúlt évben a túlárazás volt jellemző, idén várhatóan már reálisabb árképzésre számíthatunk a piacon." - véleményezte a helyzetet Cornides András, a Tower Ingatlan belvárosi értékesítési irodájából. Cornides szerint a gyors növekedés és túlárazás során eddig sem romlottak a piacon az eladási esélyek, mivel a piac a növekedés miatt elérte azt a szintet, ahol már a túlárazott kínálat is érdekessé vált a vevők számára. Ezzel szemben az idei év változása tehát a túlárazás mérséklődése, esetleg eltűnése lehet.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
Megjelent azonban egy új jelenség a piacon: az ingatlanok a korábbinál hosszabb ideig várakoznak új tulajdonosaikra. "Az igényes budapesti eladó lakások gyorsabban kelnek el, viszont egyre több az olyan lakás, ahol a tulajdonosoknak több rugalmasságot kell tanúsítaniuk abban az esetben, ha tényleg szeretnék eladni ingatlanjukat." - mondta Cornides, aki úgy tapasztalja, hogy drasztikusan csökkent az azonnal és jó hozamon bérbeadható, befektetői lakások száma is.

Előnyben a prémium szegmens

"Az szemmel látható, hogy a tulajdonosok egyre kevésbé sajnálják a pénzt a felújításra, ami mindenképpen emeli az ingatlanok színvonalát. Ritkábban találkozni tehát lelakott, felújításra szoruló, vagy alacsony színvonalon berendezett lakásokkal, ami egyértelműen növeli a piaci kínálat értékét." - ezt már Holcsik Dániel, a luxusingatlanok eladásával és bérbeadásával foglalkozó Eurocenter Ingatlanirodaértékesítési vezetője mondta, aki számos nemzetközi partnerrel dolgozik együtt és rálát mind a budapesti eladó házak, mind a belvárosi felsőkategóriás és luxus lakások piacára. Ebben a szegmensben kiemelten fontos, hogy tényleg minőségi lakásokkal találják szembe magukat a külföldi érdeklődők.

Tovább nőnek az ingatlan árak Budapesten. De meddig?
"A magas színvonalú és egyedi ingatlanok esetében továbbra is azt látom, hogy a tranzakciók megvalósulnak, mivel a kínálat ebben a szegmensben egyre inkább szűkül, és a keresleti oldal ez által relatíve erősödik." - teszi hozzá még Cornides, aki szerint egyébként nincs ok az aggodalomra, sem a lakástulajdonosok, sem a lakást keresők részéről, amennyiben reális elképzeléseik vannak ár-érték arány tekintetében...

(x)
Izrael tuntetes
Putyin Lukasenka taktikai atomfegyver bejelentes
Paks II. godor helyszin
Szijjarto Peter Szerbia gazellatas
Erdogan Putyin gabonamegallapodas
oroszország
vlagyimir putyin
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
1E9A0576