Prémium

Monica Lewinksy Budapesten szólal fel a zaklatás ellen

Portfolio
A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás rengeteg formában van jelen az online világban, és gyakran gyermekek az áldozatok. A nyilvános megszégyenítés első híres áldozata Monica Lewinsky volt 20 éve, amikor kiderült, hogy Bill Clinton amerikai elnökkel folytatott viszonyt. Az azt követő meghurcolás erőt adott neki, ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, mára pedig a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Idén október 18-án a budapesti BrandFestival sztárvendége lesz, így Magyarországon először emel szót a tinédzserek védelméért.
Húsz év telt el a "Lewinksy - botrány" óta, amely nemcsak az amerikai közvéleményt, de az egész világot megmozgatta. A Vanity Fair fashion designereként is dolgozó Monica Lewinsky azóta komoly misszióba kezdett, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az internetes bántalmazás és a nyilvános megszégyenítés különböző formáira, amely a tinédzserek között számít igazán veszélyesnek.

A Z-generáció jövőbeli munkaerő-potenciálja nagymértékben függ attól, hogy gyermek- és fiatal felnőttkorban mennyire támogató környezetben szerzik meg az érvényesüléshez szükséges kompetenciákat. Míg az osztályban adott a tanári felügyelet, addig a chatszobákban, Viber- és WhatsApp-csoportokban nincs igazán kontroll. Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából kiderül, hogy a magyar 5-8. osztályos gyerekek közel 80%-a az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti a verbális agresszió egyéb formáinál. Az áldozatok 93%-a élt át magányt, szorongást, negatív érzelmi vagy depresszív tüneteket a zaklatás következtében.

Monica Lewinksy Budapesten szólal fel a zaklatás ellen
Lewinsky egy Los Angeles-i rendezvényen 2017-ben Fotó: Kathy Hutchins / Shutterstock.com
Monica Lewinsky szerint az internetes inzultálás, lelki terrorhadjárat. Ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, és mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Figyelmeztetni szeretné egyrészt a fiatalokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak, mert a legapróbb hiba elkövetésével is kockára tehetik a saját életüket. Másrészt úgy véli, hogy a #metoo mozgalomnak köszönhetően olyan erőt kapnak a hatalmi egyenlőtlenség következtében sérelmet elszenvedő nők, amely az ő meghurcoltatása idején nem állt rendelkezésére.

A jelenleg aktivistaként dolgozó Lewinsky tortúrája és nyilvános megszégyenítése a 90-es évek végén kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy kapcsolata volt Bill Clintonnal, az Egyesült Államok akkori elnökével. Magánszférája egy pillanat alatt megsemmisült, offline és online hadjárat indult ellene, hosszú évekre közmegvetés és gúny céltáblájává vált. Botrányhősként a címlapokon találta magát, rövid idő alatt egy ismeretlen, fehér házi alkalmazottból széles tömegek előtt megszégyenített, kétes hírű nővé vált, és ő lett a "zéró páciens" - az első, akinek hírnevét teljesen megsemmisítette az internet.

Ma már több alapítvánnyal (Diana Award's Anti-Bullying Programme, Childhood Resilience Foundation - #ClickWithCompassion) és vállalattal működik együtt, hogy harcoljon az internetes megfélemlítés ellen. A Vodafone-nal közösen létrehozta a #BeStrong, vagyis #LégyErős emojikat és szimbólumokat, melyek támogatást közvetítenek. Bátor és lelkesítő beszédeiben alaposan körbejárja a nyilvános megszégyenítés, a média és internet általi totális megsemmisülés témakörét. A személyes tapasztalataiból merítve arra is választ ad, hogy miképpen lehet talpra állni egy ilyen helyzetben. Aktív közszereplőként nagy hatású beszédet tartott például a "Szégyen ára" címmel a TED-en, melyet majd 13 millióan néztek meg eddig:Az idei BrandFestival tematikában a legmeghatározóbb piaci és technológiai trendek között a cyberbullying is kitüntetett figyelmet kap, melynek egyik legismertebb alakja Monica Lewinsky, aki az internetes zaklatás veszélyeivel és megoldási alternatíváival kapcsolatban tart előadást a fesztiválon, október 18-án. Közép-Európa egyik legjelentősebb stratégiai konferenciája és rendszeres szakmai csúcstalálkozója a "Heroes & Stories" alapgondolat mentén elemzi a jövőt több mint 100 előadóval.

(x)
chisinau
amerikai kongresszus capitolium sötétség
iskola egyetem oktatás

Kiszámoló Miért nő a GDP?

A GDP mérőszámát, ahogy ma ismerjük, 1934-ben alkották meg és a híres Bretton Woods-i konferencián fogadták el...

2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
230530_META-INF_AD23_portfolio_feature_1500pxszeles_3