Prémium

Monica Lewinksy Budapesten szólal fel a zaklatás ellen (x)

Portfolio
A cyberbullying, azaz az internetes zaklatás rengeteg formában van jelen az online világban, és gyakran gyermekek az áldozatok. A nyilvános megszégyenítés első híres áldozata Monica Lewinsky volt 20 éve, amikor kiderült, hogy Bill Clinton amerikai elnökkel folytatott viszonyt. Az azt követő meghurcolás erőt adott neki, ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, mára pedig a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Idén október 18-án a budapesti BrandFestival sztárvendége lesz, így Magyarországon először emel szót a tinédzserek védelméért.
Húsz év telt el a "Lewinksy - botrány" óta, amely nemcsak az amerikai közvéleményt, de az egész világot megmozgatta. A Vanity Fair fashion designereként is dolgozó Monica Lewinsky azóta komoly misszióba kezdett, melynek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az internetes bántalmazás és a nyilvános megszégyenítés különböző formáira, amely a tinédzserek között számít igazán veszélyesnek.

A Z-generáció jövőbeli munkaerő-potenciálja nagymértékben függ attól, hogy gyermek- és fiatal felnőttkorban mennyire támogató környezetben szerzik meg az érvényesüléshez szükséges kompetenciákat. Míg az osztályban adott a tanári felügyelet, addig a chatszobákban, Viber- és WhatsApp-csoportokban nincs igazán kontroll. Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából kiderül, hogy a magyar 5-8. osztályos gyerekek közel 80%-a az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti a verbális agresszió egyéb formáinál. Az áldozatok 93%-a élt át magányt, szorongást, negatív érzelmi vagy depresszív tüneteket a zaklatás következtében.

Monica Lewinksy Budapesten szólal fel a zaklatás ellen
Lewinsky egy Los Angeles-i rendezvényen 2017-ben Fotó: Kathy Hutchins / Shutterstock.com
Monica Lewinsky szerint az internetes inzultálás, lelki terrorhadjárat. Ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, és mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Figyelmeztetni szeretné egyrészt a fiatalokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak, mert a legapróbb hiba elkövetésével is kockára tehetik a saját életüket. Másrészt úgy véli, hogy a #metoo mozgalomnak köszönhetően olyan erőt kapnak a hatalmi egyenlőtlenség következtében sérelmet elszenvedő nők, amely az ő meghurcoltatása idején nem állt rendelkezésére.

A jelenleg aktivistaként dolgozó Lewinsky tortúrája és nyilvános megszégyenítése a 90-es évek végén kezdődött, amikor nyilvánosságra került, hogy kapcsolata volt Bill Clintonnal, az Egyesült Államok akkori elnökével. Magánszférája egy pillanat alatt megsemmisült, offline és online hadjárat indult ellene, hosszú évekre közmegvetés és gúny céltáblájává vált. Botrányhősként a címlapokon találta magát, rövid idő alatt egy ismeretlen, fehér házi alkalmazottból széles tömegek előtt megszégyenített, kétes hírű nővé vált, és ő lett a "zéró páciens" - az első, akinek hírnevét teljesen megsemmisítette az internet.

Ma már több alapítvánnyal (Diana Award's Anti-Bullying Programme, Childhood Resilience Foundation - #ClickWithCompassion) és vállalattal működik együtt, hogy harcoljon az internetes megfélemlítés ellen. A Vodafone-nal közösen létrehozta a #BeStrong, vagyis #LégyErős emojikat és szimbólumokat, melyek támogatást közvetítenek. Bátor és lelkesítő beszédeiben alaposan körbejárja a nyilvános megszégyenítés, a média és internet általi totális megsemmisülés témakörét. A személyes tapasztalataiból merítve arra is választ ad, hogy miképpen lehet talpra állni egy ilyen helyzetben. Aktív közszereplőként nagy hatású beszédet tartott például a "Szégyen ára" címmel a TED-en, melyet majd 13 millióan néztek meg eddig:Az idei BrandFestival tematikában a legmeghatározóbb piaci és technológiai trendek között a cyberbullying is kitüntetett figyelmet kap, melynek egyik legismertebb alakja Monica Lewinsky, aki az internetes zaklatás veszélyeivel és megoldási alternatíváival kapcsolatban tart előadást a fesztiválon, október 18-án. Közép-Európa egyik legjelentősebb stratégiai konferenciája és rendszeres szakmai csúcstalálkozója a "Heroes & Stories" alapgondolat mentén elemzi a jövőt több mint 100 előadóval.

(x)
HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nádudvari_Nagy Ádám portré