Prémium

Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések (x)

Portfolio
Bár 2018 első felében 40 százalékkal kevesebb ingatlant vásároltak befektetési céllal Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, a piacba vetett bizalom és a pozitív hangulat továbbra is töretlen.
Változatlanul erős a befektetői kereslet a jó minőségű és elhelyezkedésű irodaházak iránt. Aminek kielégítésére minden esély megvan, hiszen e kategória kínálata a legjelentősebb, szemben a kiskereskedelmi és logisztikai ingatlanokkal, amelyek választéka korlátozott. Ugyancsak élénk az érdeklődés a fejlesztési telkek iránt.

Az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. adatai szerint az évi 6 százalékot közelítő ingatlanbefektetési hozamok a prémium irodáknál a tízéves szint alatt vannak, nagyjából megegyeznek a kiskereskedelmi ingatlanokéval. Az ipari és logisztikai ingatlanok is jelentős dráguláson mentek keresztül, 9 százalékhoz közeli hozamszintről az évek során 1,25 százalékpontot süllyedtek.

A piacot uraló hazai befektetők mellett ismét egyre erőteljesebben érdeklődnek a nemzetközi invesztorok a kereskedelmi ingatlanok iránt. A második legnagyobb volumenű idei irodatranzakciót a Takarék Csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap hozta tető alá, megvásárolva az Alkotás Point irodaházat. A vagyonkezelő egy erős bérlői körrel rendelkező, stabil műszaki alapokon álló, a piacon már bizonyított befektetési lehetőséget keresett, így esett a választása az ikonikus bel-budai, 25 ezer négyzetméteres irodaházra.



Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések
A fejlesztési aktivitás fokozódását jelzi, hogy a 2018 első három negyedévében átadott 9 új irodaház épület összesen 185 ezer négyzetméternyi irodaterülete kétszer akkora, mint 2017 egészének új irodakínálata. A legnagyobb elkészült épület a Telekom-székház közel 59 ezer négyzetméterrel, a Váci úti irodafolyosón pedig több mint 70 ezer négyzetmétert adtak át. A négyzetméterek alapján a Telekom-székház és a Mill Park tette ki az új kínálat felét.

Az ipari és logisztikai ingatlanpiac fejlesztési volumene is erősödik, ezeken az előbérleti szerződések alapján több mint 100 ezer négyzetméter épül. A raktározásban érdekelt cégeknek nehezebb a jelenlegi körülmények között költözni, vagy akár bővülni, mivel a kihasználatlanul álló területek aránya alig 3,5 százalék. Miközben az építőipari erőforrás hiánya és árnövekedése a built-to-suit típusú fejlesztések bérleti díjait is jelentősen megdobhatja.

Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések
A hazai kiskereskedelmi forgalom 2014-től tartó folyamatos növekedése kihat az ingatlanpiacra is. Új, jelentős fejlesztés az Etele Pláza, amely várhatóan 2020-ban nyílik meg, miközben két nagyobb bevásárlóközpont (Mundo Center, Aquincum Központ) építése is előkészítési fázisban van. Az utóbbi években több első generációs bevásárlóközpontot építettek át, újítottak fel részlegesen, illetve pozícionáltak újra. Kiemelkedő lépésre a Shopmark vezetősége szánta el magát, amikor Magyarországon először bezárt egy bevásárlóközpontot, hogy azt néhány hónap alatt szerkezetig visszabontsa, majd teljesen átépítve és modernizálva adja át a bérlőknek és vásárlóknak.

A Shopmark tulajdonosát Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot kezelő Diófa Alapkezelő Zrt. kiválóan ismerte fel, hogyan lehet a lojális bérlői körrel és új márkákkal egy friss, modern bevásárlóközponthoz illeszkedő bérlői mixet kialakítani, s az átépítéssel növelni a bevásárlóközpont eredményességét. Mindennek sikere abban is mérhető, hogy az újranyitás előtt 90 százalék feletti volt az épület bérbeadottsága, 80 új üzletet alakítottak ki és 10 vendéglátó egységben töltődhetnek fel a vásárlók.

További részletek megtalálhatóak Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapról az alábbi elérhetőségen:

https://www.takarekcsoport.hu/maganszemelyek/mag yar-posta-takarek-ingatlan-befektetesi-alap


(x)
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek