Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések
Prémium

Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések (x)

Portfolio
Bár 2018 első felében 40 százalékkal kevesebb ingatlant vásároltak befektetési céllal Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, a piacba vetett bizalom és a pozitív hangulat továbbra is töretlen.
Változatlanul erős a befektetői kereslet a jó minőségű és elhelyezkedésű irodaházak iránt. Aminek kielégítésére minden esély megvan, hiszen e kategória kínálata a legjelentősebb, szemben a kiskereskedelmi és logisztikai ingatlanokkal, amelyek választéka korlátozott. Ugyancsak élénk az érdeklődés a fejlesztési telkek iránt.

Az Eston International Ingatlantanácsadó Zrt. adatai szerint az évi 6 százalékot közelítő ingatlanbefektetési hozamok a prémium irodáknál a tízéves szint alatt vannak, nagyjából megegyeznek a kiskereskedelmi ingatlanokéval. Az ipari és logisztikai ingatlanok is jelentős dráguláson mentek keresztül, 9 százalékhoz közeli hozamszintről az évek során 1,25 százalékpontot süllyedtek.

A piacot uraló hazai befektetők mellett ismét egyre erőteljesebben érdeklődnek a nemzetközi invesztorok a kereskedelmi ingatlanok iránt. A második legnagyobb volumenű idei irodatranzakciót a Takarék Csoporthoz tartozó Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Torony Ingatlan Befektetési Alap hozta tető alá, megvásárolva az Alkotás Point irodaházat. A vagyonkezelő egy erős bérlői körrel rendelkező, stabil műszaki alapokon álló, a piacon már bizonyított befektetési lehetőséget keresett, így esett a választása az ikonikus bel-budai, 25 ezer négyzetméteres irodaházra.Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések
A fejlesztési aktivitás fokozódását jelzi, hogy a 2018 első három negyedévében átadott 9 új irodaház épület összesen 185 ezer négyzetméternyi irodaterülete kétszer akkora, mint 2017 egészének új irodakínálata. A legnagyobb elkészült épület a Telekom-székház közel 59 ezer négyzetméterrel, a Váci úti irodafolyosón pedig több mint 70 ezer négyzetmétert adtak át. A négyzetméterek alapján a Telekom-székház és a Mill Park tette ki az új kínálat felét.

Az ipari és logisztikai ingatlanpiac fejlesztési volumene is erősödik, ezeken az előbérleti szerződések alapján több mint 100 ezer négyzetméter épül. A raktározásban érdekelt cégeknek nehezebb a jelenlegi körülmények között költözni, vagy akár bővülni, mivel a kihasználatlanul álló területek aránya alig 3,5 százalék. Miközben az építőipari erőforrás hiánya és árnövekedése a built-to-suit típusú fejlesztések bérleti díjait is jelentősen megdobhatja.

Az irodák és a plázák a legvonzóbb befektetések
A hazai kiskereskedelmi forgalom 2014-től tartó folyamatos növekedése kihat az ingatlanpiacra is. Új, jelentős fejlesztés az Etele Pláza, amely várhatóan 2020-ban nyílik meg, miközben két nagyobb bevásárlóközpont (Mundo Center, Aquincum Központ) építése is előkészítési fázisban van. Az utóbbi években több első generációs bevásárlóközpontot építettek át, újítottak fel részlegesen, illetve pozícionáltak újra. Kiemelkedő lépésre a Shopmark vezetősége szánta el magát, amikor Magyarországon először bezárt egy bevásárlóközpontot, hogy azt néhány hónap alatt szerkezetig visszabontsa, majd teljesen átépítve és modernizálva adja át a bérlőknek és vásárlóknak.

A Shopmark tulajdonosát Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot kezelő Diófa Alapkezelő Zrt. kiválóan ismerte fel, hogyan lehet a lojális bérlői körrel és új márkákkal egy friss, modern bevásárlóközponthoz illeszkedő bérlői mixet kialakítani, s az átépítéssel növelni a bevásárlóközpont eredményességét. Mindennek sikere abban is mérhető, hogy az újranyitás előtt 90 százalék feletti volt az épület bérbeadottsága, 80 új üzletet alakítottak ki és 10 vendéglátó egységben töltődhetnek fel a vásárlók.

További részletek megtalálhatóak Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapról az alábbi elérhetőségen:

https://www.takarekcsoport.hu/maganszemelyek/mag yar-posta-takarek-ingatlan-befektetesi-alap


(x)
Frankfurti tőzsde
warrenbuffett
juventus, ronaldo
blokk számla
Benzin
Matolcsy Gyorgy mnb jegybankelnok unios koltsegvetes
koronavírus vírus maszk
repülőgép getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Winelovers_Grand