Prémium

K+F-támogatás és piaci hasznosíthatóság - kéz a kézben! (x)

Portfolio
Amikor egy vállalkozás K+F projektbe kezd, több szempontból is bizonytalan helyzetet kell kezelnie. Egyrészt a kutatás-fejlesztés alapvetése, hogy egy olyan tudományos-műszaki bizonytalanság feloldásával foglalkozik, melynek kimenetele még nem ismert. Másrészt kérdéses, hogy a kutatás eredményét hogyan fogadja a piac, tudjuk-e majd azt értékesíteni? A NKFIH új pályázati konstrukciói olyan fejlesztéseket szeretnének támogatni, melyek nem a "fióknak" készülnek, így a vállalkozásoknak a piaci igények alapos ismeretével is rendelkezniük kell. A támogatáspolitika elvárásairól és a hazai vállalkozások innovációs és K+F-képességeiről kérdeztük Somosi Évát, az MKB Consulting értékesítési igazgatóját.
A K+F-támogatásokért cserébe kell-e a vállalkozásoknak bármilyen vállalást tenniük?



K+F-támogatás és piaci hasznosíthatóság - kéz a kézben!
Piaci szempontból a legfontosabb vállalás a K+F-tevékenységből származó árbevételhez kötődik. A projekt lezárását követő három évben a projekt eredményeként létrejövő termék vagy szolgáltatás értékesítéséből származó árbevételnek el kell érnie a megítélt támogatás legalább 30%-át. Mindez azt jelenti, hogy a pályázóknak az erőforrásaikat olyan K+F-projektekre kell fókuszálniuk, amelyek nem csak a prototípus előállításáig jutnak el, hanem biztosított a piacra jutásuk és ott képesek bevételt generálni a vállalkozás számára. A 2019. április 30-án társadalmi egyeztetésre bocsátott Piaci KFI elnevezésű pályázat, amelyet a napokban hirdettek meg, kiemelten erre helyezi a hangsúlyt.

Mennyiben változott a pályázat feltételrendszere a társadalmi egyeztetésen megjelenthez képest?

Három olyan változást emelnék ki, amely jelentősen befolyásolhatja a már kidolgozás alatt álló és a jövőbeni projektek tartalmát. Az első az EBITDA-korlát eltörlése. A korábbi tervezetben a pályázók által igényelt támogatás összege nem lehetett magasabb a vállalkozás EBITDA-értékének kétszeresénél. Tapasztalataink szerint ez gyakran jelentett korlátot a projektnagyság tervezésekor. A második a minimálisan igényelhető támogatás megemelése 50 millió forintról 100 millió forintra. A harmadik fontos változás pedig az elszámolható költségekhez kötődik. A korábbiakkal ellentétben az építési jellegű költségekhez - legyen szó akár felújításról - már nincs lehetőség támogatást igényelni.

Mire érdemes figyelnie egy vállalkozásnak a projektje tervezése során?

Ugyan az EBITDA kikerült a konkrét korlátozó tényezők közül, azonban annak projektnagysághoz való viszonyát továbbra is javasoljuk szem előtt tartani, hiszen ez az értékelési szempontrendszer része lett. A korlát eltörlése és a minimális támogatási összeg megemelése miatt fokozott figyelmet kell fordítani a költségvetés realitásának megőrzésére is. A pályázatok értékelése során egyre inkább előtérbe kerül annak a vizsgálata, hogy a projekt és az egyes költségelemek ne haladják meg azt a szintet, amit a vállalkozások a gazdasági adataik alapján reálisan elbírnak. A támogatás igénybevételének mértékét a saját tőke, az előző év árbevétele és a személyi jellegű ráfordítások továbbra is meghatározzák. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az eredményesen és stabilan működő cégek tudnak legnagyobb mértékben támogatásokat igénybe venni.

Tisztában vannak-e a hazai vállalkozások azzal, hogy hol a határ innováció és K+F között?

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok hazai kkv végez ma már a mindennapi működése során valamilyen fejlesztési tevékenységet is, de gyakran nem is tud arról, hogy mindez nem csak vállalati innovációnak, hanem K+F-nek is minősülhet. Azért lenne fontos ezzel tisztában lenni, mert ezáltal különböző formájú támogatásokra - akár adókedvezményre - is jogosultak lehetnek.

A hazai kkv-k vesznek igénybe külső segítséget a K+F-tevékenységük során?

A vállalkozások abban az esetben vonnak be külső partnereket, ha az adott K+F-tevékenység bizonyos részéhez nem áll rendelkezésükre belső kompetencia. A kkv-k esetében jellemző azonban, hogy nincsenek tisztában például az egyetemeknél rendelkezésre álló K+F-kapacitásokkal és az igénybe vehető szolgáltatásokkal. Ez azt is mutatja, hogy az egyetemek ilyen irányú "marketingtevékenysége" sokszor nem elégséges. A partnereink körében azt látjuk, hogy egyre nagyobb a törekvés a felsőoktatási intézmények részéről a szolgáltató jellegük, a szabad kapacitásaik piaci alapon való működtetésének erősítése iránt.

Mit javasolnak azon cégek számára, amelyek K+F-pályázaton szeretnének indulni?

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a pályázat benyújtását megelőzően a projekt gondos és részletes megtervezése. A piaci hasznosíthatóságra fektetett támogatáspolitikai fókusz elengedhetetlenné teszi a piaci igények alapos felmérését. A szakmai elképzelés mellett pedig fontos a megvalósításához szükséges emberi, anyagi és infrastrukturális erőforrások felmérése, melyekhez aztán reális időbeli ütemezést és költségvetést szükséges rendelni. A megvalósítás során hamar felszínre kerülnek a hiányosságok, amelyek korrigálása rendszerint jelentős feladatot jelent. A projekt előkészítésére fordított többlet energia többszörösen megtérül a megvalósítás során, aminek eredményeként a pályázati előírásokkal összhangban összeállított, sikeresen megvalósított projektet tudhatunk magunk mögött, ami aztán hozzájárul a vállalkozás további értéknövekedéséhez és eredménytermelő képességéhez.

www.mkbconsulting.hu

K+F-támogatás és piaci hasznosíthatóság - kéz a kézben!





(x)
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nitrogenmuvek