Prémium

Már közel kétharmada elfogyott az NHP Hajrá keretösszegének (x)

PR cikk
Az elmúlt félévben maximális fordulatszámra pörgött fel a vállalati hitelezés, jelentős részben a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrának (NHP Hajrá) köszönhetően. Az NHP Hajrá áprilisi bevezetése óta már 934 milliárd forint értékben igényeltek hitelt a cégek a program keretében. Mivel a rendelkezésre álló 1500 milliárd forintos keret csaknem kétharmada elfogyott, a jegybank novemberben úgy döntött, hogy további 1000 milliárd forinttal növeli a keretösszeget
Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.
02_Már csaknem a kétharmada elfogyott az NHP Hajrá keretösszegének

Segítség a járvány által sújtott vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén áprilisban indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítása és a növekedés újraindítása érdekében. A jegybanki program egy 2500 milliárd forintos keretösszeget biztosít a pandémia által különösen súlyosan érintett mikro-, és kkv szektor számára. Az NHP Hajrá által a cégek egy kedvező kamatozású, hosszú távon kiszámítható hitelkonstrukcióhoz juthatnak, amellyel akár a válsághelyzetben is versenyelőnyre tehetnek szert.

Egy kedvező kamatozású hitellehetőség kkv-knak

Az NHP Hajrát új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és 2020. január 1-jén már meglévő hitelek kiváltására is használhatják a vállalkozások. A hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, ami a futamidő végéig fix marad. A korábbi NHP konstrukciókhoz képest újdonság, hogy az NHP Hajrá esetében minimum 1 millió, maximum 20 milliárd forint igényelhető egy összegben. A felvehető hitel nagyságát a hiteligénylő cég cashflow-ja és a beruházás volumene határozza meg. A választható futamidő is megnövekedett, a korábbi 10 helyett már 20 évre is igényelhető ingatlanvásárlással és ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokra. Viszont a forgóeszközhitel és a támogatások előfinanszírozásánál 3 év a maximális futamidő.

Fél év alatt elfogyott a keretösszeg közel kétharmada

Az NHP Hajrá keretében már közel 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás kötött hitel- és lízingszerződést, összesen 934 milliárd forint értékben, amelyet a kereskedelmi bankok folyósítottak. A vállalkozások 31 százaléka új beruházási hitelt vagy lízinget igényelt, 55 százaléka pedig forgóeszközhitelt, további 14 százalékuk pedig korábbi beruházási hitelét váltotta ki. Beruházási hitelek esetén átlagosan 37,7 milliárd forintot igényelt egy-egy cég, 9,6 éves átlagos futamidővel. Forgóeszköz hiteleknél 55,4 milliárd forint volt az átlag, melyet 2,6 éves futamidővel vettek fel. Hitelkiváltásnál pedig átlagosan 201,7 milliárd forintot folyósítottak a bankok 8,5 évre.

További információk az NHP Hajráról a https://www.mnb.hu/nhphajra oldalon olvashatók.

(x)

hotel lobby
GettyImages-1211246454 (1)
vakcina_koronavirus_oltas
trump 2020 republikánus párt
befektetés piac összeomlás pánik tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Jogász

Jogász
company-gift-cufflinks-skanska[1]