Prémium

CSOK 2021-ben: ezekre kell figyelni! (x)

PR cikk

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, gyermekek után igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás az Otthonteremtési Program egyik éllovasa. Egyáltalán nem alaptalanul mondják, hogy 2021 a CSOK éve, hiszen egymást érik azok a kedvezmények, amiket ezzel az állami támogatással kaphatnak az igénylők. A támogatás értéke több mindentől függ úgy, mint a gyerekek száma, az ingatlan típusa, vagyis, hogy használt, vagy újépítésű lakásról van-e szó.

A CSOK részleteiről nagyon sokan írtak már, mi ebben a cikkben szeretnénk pár hasznos tippet adni ahhoz, hogy mire kell figyelni, ha fel szeretnénk venni ezt az állami támogatást.

Ki jogosult a CSOK-ra, vagyis mikor számít az életkorunk?

A támogatást meglévő és vállalt gyermek(ek)re egyaránt lehet igényelni, mind a kettő esetben más-más előfeltétel szükséges.

Meglévő gyerek(ek)nél szinte bárki jogosult a CSOK-ra. Lehet szó élettársakról, gyermeküket egyedül nevelő szülőkről ugyanúgy, mint házaspárokról. Meglévő gyermek esetén a szülők életkorára nincs előírás.

Vállalt gyerek(ek)nél azok a fiatal házaspárok jogosultak a támogatásra, ahol a házaspár legalább egyik tagja (a férj vagy a feleség) 40 éves életkor alatti. Kis engedmény lehet, hogy az életkort csak a kérelem beadásakor vizsgálják, így érdemes erre figyelni, nehogy ez legyen a kizáró tényező.

Ki után vehető igénybe a CSOK?

Meglévő gyerek(ek)nél már 12 hetes magzati kortól egészen 25 éves életkorig. Akkor is igényelhető a támogatás, ha a már nagykorú gyermek nem tanul nappali tagozatos felsőoktatási intézményben, hiszen csak és kizárólag a gyermek életkora számít már a támogatásban.

Vállalt gyerek(ek) esetében az igényléskor még csak tervezett később születendő gyerek(ek), akiknek az érkezésére határidőt is vállalnak a szülők. Új ingatlancél esetében maximum 3 gyermek vállalható, használt ingatlancéloknál maximum 2.

Már a nem vérszerinti gyermekekre is igényelhető a támogatás!

Többek között 2021-re már lehet igényelni gyámság alatti gyerekekre is a támogatást, amennyiben már most is együtt élnek és együtt is költöznek majd az ingatlanba a CSOK-ot igénylő nevelőszülőkkel. Feltétel még, hogy a gyámsági viszony minimum 1 éve álljon fenn és a gyermek vér szerinti szülei elhunytak legyenek.

Mire lehet igényelni a CSOK-ot pontosan?

A támogatás ingatlancélra, vagyis vásárlásra, építésre és bővítésre fordítható, de pontosan megfogalmazva az alábbiak valamelyikére:

  • olyan új lakás vagy lakóház építésére, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkezik
  • olyan új lakás vagy lakóház vásárlására, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik
  • használt lakás vagy lakóház vásárlására
  • meglévő lakás vagy lakóház bővítésére

Mindezeken felül az ingatlannak még az alábbiakkal kell még rendelkeznie:

  • minimum 12 m2 szoba, fürdővel, wc-vel és főző helyiséggel
  • közmű által bevezetett villamos energia szolgáltatás
  • egyedi fűtés rendszer (központi vagy távfűtés is megfelelő)
  • egyedileg megoldott vagy közmű általi szennyvízelvezetés
  • közmű általi ivóvíz szolgáltatás, vagy ivóvíz minőségű kút az ingatlanhoz

Fontos tudnivalók még, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlanban csakis az igénylők szerezhetnek tulajdont, ez házastársak vagy élettársak esetén mindkét felet jelenti.

Kritérium még, hogy a már meglévő ingatlan bővítése esetén az igénylőknek minimum 50%-os tulajdonnal kell rendelkezni az ingatlanban.

Illetékmentességgel is számoljatok!

Mindenki számolhat az illetékmentességgel, aki CSOK támogatással vásárol új vagy használt ingatlan. Az illeték egy megvásárolt ingatlan esetében a vételár 4%-a, ami egy 80 nm alapterületű fővárosi lakás esetében, 700 ezer forintos négyzetméter árral számolva 2.240.000 Ft. Ez alól az összeg alól mentesülhetnek a CSOK-os vásárlók.

5 %-os áfa visszaigénylés is jár a CSOK mellé!

Újépítésű ingatlan esetében a 27%-ról 5%-ra módosított ÁFÁ-t sem kell megfizetnie annak, aki 2021. január 1.-től, CSOK igénylésével vásárolja vagy építi meg az ingatlanát. Vásárláskor az ÁFA összegét a bank utalja direktben az eladónak. Építkezés esetén a költségvetés részeként a számlátokra érkezik az összeg. Ez újabb milliókat jelent azoknak, akik új ingatlanban gondolkodnak. A fenti kedvezményt csak abban az esetben alkalmazhatják, ha az új építésű lakás 150 négyzetméter alatt, illetve, ha családi ház, akkor az 300 négyzetméter alatt van.

Nézzünk számszerűsítve, hogy ez mennyit is jelent pontosan:

40 millió forint volt a vételára az ingatlannak 2020-ban. Ez 5%-os ÁFÁ-val számolva bruttó 33 millió forint vételárra csökkenti az ingatlan árat, tehát azonnal 7 millió forintos megtakarítás jelent 2021-től. Ezt fejeli meg, hogy ennek a 33 millió forintos 2021-es vételárnak az 5%-os ÁFA tartalmát, tehát újabb 1,57 millió forintot nem kell megfizetni. Tehát 2020-hoz képest egyszer nyerünk 7 millió forintot a csökkenő ÁFÁ-val és további 1,57 milliót a csökkentett ÁFA visszaigénylésével. Azaz összesen 8,57 millió forint marad a családok zsebében.

Figyelem, az 5%-os adócsökkentés az új építésű ingatlanvásárlásra 2022. év végéig lesz érvényben! Türelmi időszak is bevezetésre kerül, így a 2023. január-2026. december 31. közé eső pénzügyi teljesítések után még érvényesíthető az 5 %-os csökkentett áfa, abban az esetben, ha a kivitelező megkapja a végleges építési engedélyt 2022. december 31.-ig.

Kérj szakértői segítséget!

Bár már fellelhető az interneten számos olyan CSOK kalkulátor, amivel pillanatok alatt megvizsgálhatjátok CSOK jogosultságotokat érdemes szakértő segítséget kérni az eredmény értelmezésében és az esetleges kizáró feltételek orvoslásában. A bankok eljárásrendje, folyamatai és kezdeti költségei, illetve a konstrukciók kínálta lehetőségek is sokban különböznek, így annak érdekében, hogy a legjobbat tudd kihozni pénzügyeidből javasolt konzultálni egy bankfüggetlen hitelszakértővel.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Marina_city_CAM_13