Prémium

Miért nem érdemes várni a napelem-telepítéssel? (x)

PR cikk

Tény, hogy több más energiaforrással ellentétben nem kell attól tartani, hogy a napenergia elfogyna vagy csökkenne a hatékonysága. Laikusként pedig sokan úgy vélik, hogy ha kivárnak, kisebb anyagi ráfordítással és egyszerűbb ügyintézéssel lehet háztartási méretű kiserőművük, mert azok luxustermékből egyre inkább hétköznapi árucikké válnak. A szolárpiac szakemberei szerint azonban számos egyéb tényező miatt ezzel éppen ellentétes folyamatok indultak el és várhatóak a közeljövőben, ezért a napnál is világosabb, hogy nem tanácsos halogatni a beruházást.

OSHS_referencia

Tavaly rekord mértékben, másfélszeresére nőtt Magyarországon a háztartási méretű kiserőmű (HMKE) beépített teljesítménye. Bár a megawattokat tekintve továbbra is a nem természetes személyek beruházásai vannak erős többségben, a lakossági szegmens piaci súlya is növekszik. 2020-ban 160 MW-nyi, 71 753 darab napelemes rendszert telepítettek magánemberek. Ez a tempó pedig idén sem lassul, hiszen – főként az állami támogatásoknak és a szaldós elszámolás kivezetésének köszönhetően – még inkább fokozódott a kereslet.

Támogatott finanszírozás = rövidebb megtérülési idő

Mint minden felújítási vagy építkezési munkálatnál, a napelemes rendszer telepítése esetén is fontos kérdés, hogy mekkora anyagi ráfordítással valósíthatjuk meg terveinket, illetve mennyi idő alatt térül meg a beruházásunk. Utóbbit pedig nagyban befolyásolja az elszámolás módja. A jelenlegi szaldós elszámolást, amiben a megtermelt és felhasznált energiamennyiség különbözetéről évente kell elszámolni, 2024-től ugyanis felváltja a bruttó elszámolás. Ez esetben az áramszolgáltatótól meghatározott egységáron lehet majd áramot vásárolni, ám a rendszerbe betermelt árammennyiséget egy ettől különböző összegért fogják megvenni a fogyasztótól. A havi elszámoláskor pedig ezek különbözetét kell majd kifizetni. A bruttó elszámolás számszerű részletei azonban a mai napig nem ismertek.

Amennyiben a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásával szeretnénk finanszírozni a napelemes rendszerünket, akkor már mindenképp a bruttó elszámolásba kerülünk, mivel a rendelet szerint csak azok kérhetik a szaldót, akik 2021. június 30-ig szerződést kötöttek a szolgáltatóval, és az adok-veszek villanyóra is felszerelésre került. Ennek ellenére az akár 50%-os állami támogatással így is remek befektetés, hiszen lerövidíti a megtérülési időt, a villanyszámlánk 30-40 évre pedig garantáltan a töredéke lesz, mint annak a háztartásnak, ahol nem telepítenek napelemes rendszert.

Nemrég pedig bejelentettek egy újabb, várhatóan ősszel induló lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatot, amelynek részleteiről még keveset tudni. Annyi biztos, hogy célcsoportja az országos átlagbér alatti jövedelemmel, de a beruházás elvégzésére fizikai szempontból alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások lesznek. Ennek köszönhetően a közeljövőben piaci szakértők arra számítanak, hogy országos eloszlás tekintetében a vidéki lakossági HMKE-k elkezdenek felzárkózni a főváros és környéke szintjére.

Az önerősöknek sem érdemes kivárni

A megugrott kereslet miatt 2021 első felében gyakorlatilag megállás nélkül dolgoztak a magyarországi napelemes cégek. Az egyik legjelentősebb hazai piaci szereplő, az Optimum Solar lakossági üzletága, az Optimum Solar Home System Kft. is ezt tapasztalta: az elmúlt hónapokban több ezer ajánlatkérés érkezett be hozzájuk a honlapjukon keresztül, amelyek aztán sok száz új napelemes rendszer megrendeléséhez vezettek. Az óriási igény miatt ugyanakkor hosszabb átfutási idővel kell számolni. Jóval többet – hónapokat, akár fél évet – kell várni például arra, hogy az áramszolgáltató engedélyezze a HMKE szerelését, majd arra is, hogy megtörténjen a szerződéskötés, és persze a napelemes kivitelezők kapacitása is véges.

Szakértők szerint éppen ezért azoknak sem érdemes halogatniuk, akik önerőből finanszíroznák napelemes rendszerüket, gondolván, hogy ők ráérnek, hiszen 2023. végéig úgyis választhatják a szaldós elszámolást. A nyár tökéletes alkalmat kínál arra, hogy könnyedén és gyorsabban bekerüljenek a napelemesek táborába. Az otthonfelújítási támogatás szaldós határideje miatt júliustól némi visszaesés várható az érdeklődők számában, ha azonban ősszel felpörögnek az újonnan meghirdetett támogatási pályázatok, ismét lassul az ügyintézés, szerelés folyamata. Ráadásul a globális alapanyaghiány ennek az üzletágnak sem kedvez. A napelem panelek, a rögzítések és az egyéb villamos anyagok is drasztikusan, akár 20 % körüli drágulásával kell számolni a jövőben. Az egyre emelkedő munkadíjak, valamint a forint-euró árfolyam kedvezőtlen alakulása szintén negatívan befolyásoló hatással bír. Éppen ezért a kivárás könnyen balul sülhet el, hiszen nagy mértékben megugorhat a beruházás összköltsége. Ha viszont ezt megelőzve, nyáron belekezdünk a projektbe, akkor nagy valószínűséggel ősszel már termelhet a pénztárcabarát napelemes rendszerünk. Az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezető igazgatója, Székely András fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a tévhitekkel ellentétben a szolárpanelek nem a nyári kánikulában, hanem inkább a napsütéses tavaszi és őszi napokon érik el vagy közelítik meg névleges csúcsteljesítményüket. Az elmúlt évek tapasztalata alapján, az egyre inkább elhúzódó jó idő miatt pedig szeptembertől novemberig nem kevés kilowattot továbbíthat a napelemes rendszer a háztartásunkba, ezzel már idén is jelentősen csökkentve, szinte lenullázva a villanyszámlánkat.

Szekely Andras_portre web
Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. ügyvezető igazgatója

Fontos, hogy körültekintően válasszunk

Az idő tehát mindenképp fontos faktor, ugyanakkor a sürgetés ellenére nem szabad elhamarkodni a kivitelező cég, illetve az alapanyagok (panelek, inverterek) kiválasztását. Mivel az elmúlt években a megnőtt kereslet miatt elszaporodtak a napelemmel foglalkozó cégek, és több szolármárka is megjelent, óriási a kínálat. Az ár-érték arány mellett mindenképp érdemes számba venni az adott napelem márka termék és teljesítménygaranciáját, valamint vállalkozás által nyújtott szolgáltatásokat, garanciát, és azt is, mennyi tapasztalattal rendelkezik.

Az Optimum Solar Home System Kft. minden szempontot figyelembe véve jó választás lehet, hiszen országos lefedettséggel, 10 éve jelen vannak a piacon, évente 500-1000 közötti az új, elégedett lakossági ügyfeleik száma, ami elsősorban kiemelkedő minőségű termékeiknek, valamint annak köszönhető, hogy 100% hozamgaranciát és díjmentes távfelügyeleti szolgáltatást kínálnak minden általuk kiépített rendszerhez.

Folyamatosan kutatják és fejlesztik az energiahatékonyság növelését elősegítő új eszközöket és technológiákat, hogy megrendelőik számára a piacon fellelhető leghatékonyabb, környezetbarát és gazdaságilag megalapozott megoldásokat kínálhassák.

(x)

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
illustration-01